СВЯТО НАБЛИЖАЄТЬСЯ

«Урядовий кур’єр» вирішив ознайомити своїх читачів з новорічними ялинками в інших містах світу

Найбільші міста світу хоч і неофіційно, та щороку змагаються за визнання їхньої різдвяної ялинки найкращою. Хтось віддає перевагу живим деревам, хтось штучним, хтось інсталяціям. Головну окрасу свят прикрашають з особливим смаком, намагаючись здивувати і місцевих жителів, і туристів. Пропонуємо читачам разом з «Урядовим кур’єром» «побувати» біля найцікавіших, на наш погляд, новорічних символів і самотужки оцінити їхню привабливість. Хіт-парад, звісно, суб’єктивний, та завважте: наші красуні майже без фотошопу.

Нью-Йорк

Ялинка в Рокфеллерівському центрі — найвідоміше різдвяне дерево США. Уперше вона з’явилася тут 1931 року, коли американська нація погрузла у Велику депресію. Група робітників-будівельників встановила в центрі шестиметрове вічнозелене дерево як символ надії на краще майбутнє. Прикрасили тим, що було під рукою: паперовими гірляндами, намистом із журавлини та… бляшанками з-під консервів. Будівельникам було що святкувати: на відміну від мільйонів американських громадян, вони отримали свою зарплату.

Цьогоріч жива ялина — символ не лише свята, а й стійкості, адже знайти вціліле дерево після урагану «Сенді» було нелегко. Відшукали у Нью-Джерсі. Там дерево виросло на ділянці 76-річного іммігранта з Угорщини Джо Балку. Нині на майже двадцятип’ятиметровій красуні сяє гірлянда з 30 тисяч енергозберігаючих лампочок, а на верхівці — гігантська кришталева зірка, що складається з 25 тисяч кришталевих пластин «Сваровські» і важить майже 250 кг. На період трауру за загиблими у Ньютауні дітьми вогні на ній пригасили. А на Різдво молитимуться, щоб трагедій більше не було.

Лондон

Головна різдвяна красуня Великої Британії традиційно встановлена на столичній Трафальгарській площі. Щороку 20-метрову ялину до Різдва Лондон отримує від Осло, точніше, від усього норвезького народу в подяку за допомогу Норвегії під час Другої світової війни. У британській столиці в роки війни переховувалася норвезька королівська сім’я, а британські військові брали участь у визволенні території Норвегії від фашистів. Уперше ялинка була привезена зі Скандинавії в Лондон 1947 року і з тих пір щорічно доправляється до Великобританії морем.

Брюссель

А ось на центральній площі Брюсселя цьогоріч встановили гігантську світлову інсталяцію, яка й замінила традиційну різдвяну ялинку. Проект під назвою «Ялинка 2.0» розроблений дизайнерською майстернею 1024 Architecture. Головний символ Різдва модернізований у рамках мистецької програми, яка, як заявляють у міській адміністрації, має «обтрусити пил з Різдва» і показати авангардний характер Брюсселя. Щоправда, більшість жителів дуже незадоволені тим, що витончені будівлі XVII століття на Гранд-Пляс змушені сусідити з 25-метровим уособленням різдвяної ялинки в стилі хай-тек.

Ріо-де-Жанейро

Ріо-де-Жанейро освітила красуня заввишки 85 метрів — дерево з металевим каркасом, офіційно визнане Книгою рекордів Гіннесса найвищою різдвяною ялинкою. Для його освітлення знадобилося понад 3 мільйони лампочок. Як і зазвичай, відкриття ялинки заввишки з 28-поверховий будинок у лагуні Родріго-де-Фрейтас супроводжувалося шестихвилинним феєрверком, подивитися який зібралося понад 100 тисяч городян. Довжина гірлянди, стверджують творці дивовижної різдвяної ялини, становить аж 105 кілометрів.

Сідней

Для встановлення новорічної ялинки в Сіднеї знадобилося вісім робочих днів. Цьогоріч святкове дерево прикрашають 58000 вогників, 90 білих куль і понад 150 зірок.

Салоніки

Попри глибоку кризу, свято в Греції ніхто не відміняв. Однак 65-футове різдвяне дерево в Салоніках — не єдина святкова прикмета. У Греції також популярна традиція прикрашати ілюмінацією кораблі.

Париж

Цієї зими «Галерея Лафайєт», відомий магазин на бульварі Осман у Парижі, святкує Різдво століття... Куполу — центральній частині магазину і чудовому зразку стилю ар-нуво — виповнюється 100 років, і він прекрасний як ніколи. Щоб відзначити цю подію, «Галерея Лафайєт» проведе в магазині безліч заходів. А розкішна ялинка від «Сваровські», увінчана чарівним кришталем у центрі універмагу, вже побила рекорд відвідування.

Токіо

Різдвяна ялинка на вагу золота. У прямому значенні слова. Японські ювеліри виготовили святкове дерево вагою 12 кілограмів iз дорогоцінного металу високої якості. Її прикраси — стрічки, серця та орхідеї — також золоті. Автор витвору — відомий японський дизайнер, а власники диво-дерева оцінюють його у 2 мільйони доларів. Кажуть, ялинка стоятиме в магазині до 25 грудня, а ось подальша її доля невідома, хоча продавати дорогоцінне дерево власник магазину не збирається.

Ватикан

Вогні головної ватиканської ялинки на площі Святого Петра засвітив Папа Римський Бенедикт XVI. Цьогоріч ялинка і різдвяні ясла були доставлені з італійських регіонів Молізе і Базиліката. Ясла — традиційна сцена Різдва Христового, загальна площа якої цього року становить 225 квадратних метрів — встановлені поряд з 24-метровим деревом. Цього року біблійні персонажі одягнені в традиційний одяг півдня Італії, а самі ясла прикрашені елементами південноіталійської іконографії.

На відміну від минулих років, ілюмінація горітиме цілодобово, а не лише вночі. Вперше в історії найменша держава Європи не заплатить ані цента за встановлення різдвяної ялинки: всі витрати, навіть оплату електроенергії для ілюмінації, взяла на себе влада регіону Базиліката.

Традиція встановлювати різдвяну ялинку на площі Святого Петра у Ватикані з'явилася наприкінці минулого століття під час понтифікату Івана Павла II. Бенедикт XVI продовжив традицію, за якою ялинки доставляються до Ватикану з різних країн світу. Біля підніжжя ялинки звичайно встановлюють різдвяні ясла, які понтифік освячує напередодні Різдва 24 грудня. А після Різдва ялина буде демонтована, а її деревина піде на виготовлення іграшок для дитячих будинків та лікарень.

Бейрут

Щоб запалити гігантську ялинку в столиці Лівану, велосипедисти крутять педалі.

Москва

Головну новорічну ялинку Російської Федерації вже кілька років постачає столиці Дмитрівський район Московської області. Цьогоріч Соборну площу прикрашає 30-метрове живе дерево, яке росло в зоні вирубки. А отже, обійшлися без жодних екологічних втрат. А що зима в Росії вже у розпалі, то все більшою популярністю користуються спеціально залиті ковзанки, з яких найвідоміша біля знаменитого ГУМу.