ПРОГРАМА 

Майже щомісяця спрощуються умови одержання 3% іпотечних кредитів  за програмою «Доступне житло»

У нашій країні звикли підбивати різного роду підсумки і робити це вельми часто. Не виняток і стан виконання програми іпотечного кредитування населення (під 3% річних) за соціальними ініціативами Президента. Тим більше, що вона стала першою ластівкою у цій царині за 20 років існування України як незалежної держави й у простих людей нарешті з’явився реальний шанс отримати своє бажане та вкрай потрібне житло.

Програма стартувала доволі успішно і цей хід триває, але плани виконання тих накреслень, які ще у квітні оголосив Президент Віктор Янукович (35—40 тис. кредитів у 2012 році), як відповів на одній із прес-конференцій  кореспондентові «УК» директор департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Антон Косторніченко, навряд чи будуть виконані.

У чому причина цього і що нового за ці місяці було долучено до програми?

Без політичної волі неможливо

Насправді показник видачі таких позик збільшується майже щодня, і про це свідчить інформація різних органів, які долучені до виконання програми. Так, якщо ще місяць-півтора тому було видано приблизно 200 кредитів, то станом на 7 вересня їх було вже 411.

Як зазначили кореспондентові «УК» у відділі зв’язків із громадськістю Укргазбанку, все це залежить від наявності відповідного житла у регіоні та обсягів коштів розпорядників державного бюджету, з яких позичальникові компенсується понад 13% із 16% позикової ставки.

Згідно з новими правилами клієнт банків може самостійно обрати житловий комплекс. Фото Володимира ЗАЇКИ

«Без вирішення цих умов, зокрема і з політичної волі держави, передусім обласних адміністрацій, збільшити обсяги пільгового іпотечного кредитування майже неможливо», — зазначено у відповіді на офіційний запит газети від Укргазбанку. Як кажуть, ця лаконічна фраза від  фінансової установи відповідає на запитання щодо кількості виданих кредитів.

Також на сьогодні банки, задіяні в іпотечній програмі, ретельно перевіряють компанії-забудовники. Фінустанови цікавлять кредитні історії та бізнес-історії потенційних фірм, які зводитимуть доступне житло, а  також реальні ресурси щодо його введення в експлуатацію.

Так, банки справді можуть трохи затримувати видачу кредитів з огляду  лише на їхню співпрацю в цьому питанні із юридичними особами, зокрема із забудовниками. До цього слід додати, що фінустанови ретельно перевіряють платоспроможність кожного потенційного позичальника — фізичну особу, намагаючись обмежити ризики з неповернення кредиту.

Цікаво, що один із спеціалістів державних органів, який побажав залишитися невідомим, зазначив кореспондентові «УК», що основна причина повільного руху видачі кредитів під президентську іпотечну програму — повільні дії банків. А ось аналітики та спеціалісти фінансового сектору навпаки вважають, що дати повний хід цій справі можуть лише державні відповідальні мужі (про що йшлося вище).

Забудьте слово «квартоблік»

Можливо, зараз людям дуже складно збирати документи на отримання таких іпотечних кредитів? «УК» звернувся по роз’яснення з цього приводу до Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» (ДФСМЖБ). За словами начальника головного управління кредитування та інших програм ДФСМЖБ Ельвіри Левченко, уряд постійно працює над тим, щоб пом’якшити умови для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. «Так, останніми змінами до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів визначено, що громадянин, який претендує на отримання доступного житла за цією програмою, не обов’язково повинен перебувати на квартобліку. Стати учасниками програми можуть зокрема громадяни, які забезпечені житловою площею, що не перевищує 9 кв. м на одного члена сім’ї. Таким людям достатньо надати до регіонального управління фонду довідку про склад сім’ї (форми №3), яку можна отримати в ЖЕКу за місцем проживання», — повідомила вона.

Люди тепер занепокоєні тим, що, будучи зареєстрованими, приміром, у Луцьку, не можуть претендувати на такий кредит у Києві чи Львові. Е. Левченко пояснює, що громадяни в такій програмі можуть брати участь не лише за місцем своєї реєстрації, а в будь-якому регіоні України. Однак тут є одна особливість: розрахунок кредиту для таких осіб здійснюватиметься з урахуванням зареєстрованого у встановленому порядку місця проживання громадянина. Тобто для особи, зареєстрованої у Луцьку, що бажає придбати житло за програмою у Києві, розрахункова вартість житла визначається на рівні, встановленому для обласних центрів.

Але є й інші втішні новини, які, як сподіваються всі учасники кредитного процесу, активізують динаміку зростання видачі позик. Так, за словами А. Косторніченка, клієнт сплачуватиме щомісяця фактично лише 3% річних. «Попри те, що кредитним договором передбачена відсоткова ставка 16% річних, з’явилася можливість спрямувати компенсацію від розпорядників бюджетних коштів у сумі 13% безпосередньо на клієнтський рахунок протягом того самого кредитного місяця», — зазначив він. Нагадаємо, первісно процедура передбачала сплату позичальником банку повних 16% з подальшою компенсацією 13%.

У програмі віднині можуть брати участь не лише акредитовані банком забудовники. Згідно з новими правилами, клієнт має право самостійно обрати житловий комплекс із ширшого спектру ринкових пропозицій, заявлених Мінрегіонбудом за умови отримання листа від облдержадміністрації щодо гарантій добудови об’єкта інвестування. Отже, чекаємо на нову динаміку процесу.