ЯРМАРОК

Один раз на рік іноземні дипломати, акредитовані в Україні, перевтілюються в Санта Клаусів і добрих фей

Ірина НАГРЕБЕЦЬКА,
Володимир ЗАЇКА (фото),
«Урядовий кур’єр»

Усі дорослі бодай трохи схожі на дітей. Причім узимку це зазвичай зриміше, ніж улітку: бува, навіть поважних сивих людей дзвінкого морозного дня понад усе тягне зліпити снігову бабу, проїхатись із вітерцем блискучою ковзанкою чи притрусити сніжком радісного онука. А як настають Різдвяні та Новорічні свята, то й у дорослих часто спалахують дитинною радістю очі.

Із таких ось теплих радісних усмішок, нестримного бажання весело побазарювати, придбати подарунки собі й близьким та ще й при цьому допомогти менш заможним сім’ям, самотнім стареньким та обмеженим батьківською ласкою дітям, немов з яскравих пазлів, склався  і цьогорічний Різдвяний благодійний ярмарок, який уже два десятиліття поспіль організовує в столиці поважна громадська організація — Міжнародний жіночий клуб Києва.

Французькі млинці щедро притрушені добрими побажаннями.

Як волонтери, точніше, справжні казкові феї, вже вранці ярмарок облаштовували дружини послів, дипломатичні працівники, доброчинні бізнес-леді. Одне слово, всі, хто вміє створити атмосферу справжнісінького свята та взаємодопомоги. А надто генеральний спонсор заходу та його найактивніший і беззмінний  впродовж 20 років учасник — колектив Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв (ГДІП).

З хорошим настроєм ярмаркують молоді канадці.

Особливість нинішнього свята — ще більше площі у величезному павільйоні на вулиці Салютній, понад 40 посольств та представництв іноземних держав та міжнародних інституцій, різноманітний якісний крам, від якого розбігаються очі.

На Сході цінують натуральні килими та жіночу красу.

А ще тут можна було побачити, як готують традиційні різдвяні страви, як-от ніжні й легкі, немов сніжинки, французькі млинці. Багато хто із ярмаркувальників скуштував ці шедеври з різноманітною начинкою, придбані з рук дружини Посла Французької Республіки пані Одер Ремі. І на загал підтвердив: «Тануть у роті!»

Найкращий подарунок — рідній матусі.

Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Нідерланди в Україні Пітер Ян Волтерс із дружиною пані Маргарейт припрошують посмакувати найкращими голландськими сирами Frico. І хоч ціна «кусається», смак справді неповторний. Принагідно отримуємо приємний маленький подарунок: 20 оригінальних рецептів страв з різновидами твердого сиру.

Купіть український сувенір і буде вам цілий рік весело.

— Зверніть увагу на це рукотворне диво, — привертає увагу до  експозиції Посольства Ісламської Республіки Пакистан справжня східна красуня. А Надзвичайний і Повноважний посол цієї країни Ахмад Наваз Салім Меха пояснює нам, що хоч його співвітчизники і не святкують Різдво, він скористався нагодою, щоб виставити на продаж чудові килими, ошатний посуд, інші товари, а  кошти за них передати на добродійні цілі українським громадянам, які потребують допомоги.

По обіді відвідувачів стає дедалі більше. Хтось залюбки слухає виступи аматорських та професійних колективів. Дівчатка і хлопчики, отримавши цукерки від Санта Клауса, поспішають до дитячої кімнати, де їх навчають робити ялинкові іграшки власними руками. А іноземці охоче купують традиційні українські  сувеніри, на які напрочуд багата експозиція ГДІП.

Мимохіть ловимо себе на думці, що перебуваючи на цьому святі, ніби мандруємо земною кулею, різними країнами і континентами. Бо лише на цьому ярмарку можна взяти в руки ніжні на дотик індійські шалі, а вже через хвилину милуватися малайськими виробами з пальмової кори. Затим спробувати на смак палестинський хумус, після чого відразу придбати до новорічного столу іспанське чи аргентинське вино і грецькі оливки.

Та не забуваймо про головне призначення цього різдвяного ярмаркування — благодійність. Бо всі його учасники — і продавці, і покупці — роблять велику справу: зароблені кошти організатори спрямують на нове обладнання для шкіл-інтернатів та сільських лікарень, придбання ліків для самотніх громадян і одягу для вихованців сиротинців.

До речі, торік під час такого ярмарку зібрали майже 2 мільйони гривень, а  захід відвідали понад 7,5 тисячі осіб. Очевидно, цьогорічні цифри перевищать цей результат.

СМАЧНОГО

Фондю — це просто

Ваш різдвяний чи  новорічний стіл може прикрасити голландське фондю, яке готується протягом 25 хвилин. На чотири порції потрібно 300 мл сухого білого вина; 2 ст. ложки кукурудзяного борошна; 200 г тертого сиру Frico Maasdam; 200 г тертого сиру Frico Selection Mediterranea (або Frico Herbey Dutch)  та свіжомелений перець за смаком.

Налийте вино в каструлю чи сковороду з товстим дном і доведіть до кипіння. У маленькій мисці вимішайте в однорідну масу кукурудзяне борошно із 75 мл холодної води, зменшіть вогонь і, помішуючи, додайте сир і борошно. Постійно мішайте, доки сир розплавиться і з’являться бульбашки. Приправте чорним перцем і кип’ятіть 2—3 хв, поки маса не стане густою.

Поставте посуд на настільну решітку і з допомогою виделки з довгою ручкою вмочайте у фондю на вибір: кільця стручкового червоного перцю, бланшовану селеру, шматочки огірка чи нарізаний кубиками білий хліб. Смачного!