Їх учасниками  стали виключно об’єкти соціальної сфери — лікарні, школи, дитсадки, центри творчості тощо. Проте з реалізацією проектів виникли певні труднощі: підрядні організації неякісно виконували роботи, порушували строки здачі тощо. Щоб виправити ситуацію, голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко навіть звертався до Прем’єр-міністра Миколи Азарова. Завдяки цьому ситуація нині поліпшилася, хоча проблем ще вистачає.

Передусім якість і чинник часу

Реалізацію проектів цільових «зелених» інвестицій узяв під особистий контроль заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук. Він уже провів наради за участю представників генпідрядної й субпідрядних організацій, а також профільних заступників голів райдержадміністрацій.

— Ми ретельно підходимо до якості  виконання будівельних робіт, оскільки ці об’єкти залишаються на нашій території, і ми хочемо, щоб вони прослужили довго. Область отримала 157 мільйонів ??гривень «зелених» інвестицій. І треба підходити раціонально, по-державному, до питання їх освоєння, — зазначає він.

Цим питанням в області опікується і нардеп Володимир Бандуров. Він зокрема розв’язував проблему з недобросовісним субпідрядником — підшукував його заміну. З приходом на об’єкти нової будівельної компанії вдалося переламати ситуацію й істотно активізувати роботи, домогтися позитивних зрушень щодо підвищення якості робіт.

Справа за фінансуванням

Та недоліків поки що вистачає. Як їх оперативно усунути, розповів Андрій Івко, керівник будівельної компанії, якій  доручено виконання цих робіт.

— До нас на цих об’єктах працював інший субпідрядник. Але, на жаль, довести справу до логічного завершення не зумів. На певному етапі договір з ним розірвали. І однією з головних причин була низька якість робіт. Тому нам довелося не тільки виконувати ремонти, а й багато переробляти.

Фактично будівельники давно вже завершили б усі роботи, однак цьому заважає нерівномірність фінансування. Нерідко компанія виконує роботи за власний рахунок, бере кредити на закупівлю будматеріалів, виплату людям зарплати тощо. На думку будівельників, схема фінансування  повинна бути переорієнтована на передоплату.

Ще одна проблема — некоректне складання дефектних відомостей. Багато помилок попереднього субпідрядника просто не враховано у дефектних відомостях. Отже, на їхнє перероблення не передбачено фінансування. Питання, за чий рахунок виконуватимуть ці роботи, залишається відкритим.

— Та хоч як би було скрутно, ми рухаємося до завершення робіт, — підтверджує Андрій Івко.  На окремих об’єктах рівень готовності становить 90—95%.

«Екологічні» гроші активно розвивають будівельну галузь регіону. Фото Володимира ЗAЇКИ

На екологію — за остаточним принципом

Свою думку щодо  реалізації «зелених» інвестицій  висловив і голова  Василівської районної ради Денис Калінін: «У район кошти надійшли  двома траншами. 2012 року  понад 12 мільйонів гривень  було спрямовано на санацію будівель двох великих шкіл району, 2013-го 6 мільйонів 648 тисяч — на 11 об’єктів.  Ми разом із головою райдержадміністрації  Сергієм Джуганом щотижня буваємо на об’єктах, контролюємо хід робіт.  Крім того, питання перебуває на особистому контролі у голови облдержадміністрації, народного депутата, голови облради. Вони також регулярно  бувають  на наших об’єктах. Сподіваюся, до початку опалювального сезону всі будівельні роботи буде завершено.

Непокоїть керівника району ще одна проблема — екологічна. Ідеться про  вивезення й утилізацію  будівельного сміття, якого дуже багато на  об’єктах. Розцінки на виконання цих робіт, закладені  у затвердженій кошторисній документації,  набагато нижчі, ніж реальні. Усе ускладнює, що в  районі немає відповідного полігона твердих побутових відходів. Тому вивозити можна  тільки на полігони в Токмак або в Запоріжжя. Тож  виходом із ситуації вбачають виконання робіт за кошти місцевих рад, у яких їх, до речі, й так обмаль.

Стимул для громадської ініціативи

— Окрім труднощів, безумовно, маємо і позитив, — підтверджує Денис Калінін. — По-перше, керівники шкіл, дитячих садків, лікарень, жителі тих населених пунктів, куди надійшли «зелені» інвестиції, чудово розуміють, що це величезні кошти, які виділити з районного або з місцевого бюджетів ми ніколи не зможемо. А по-друге, коли у нас виникли певні труднощі зі здачею деяких шкіл до початку навчального року, підприємці, батьки учнів, органи місцевого самоврядування об’єднали свої зусилля і разом усунули недоробки. Такий вияв ініціативи самих громадян не залишає сумнівів, що люди стануть більш дбайливо ставитися до того, що зробили власними руками. І дітей своїх навчать. За великим рахунком, кожен розуміє, що проведена величезна робота з поліпшення умов перебування дітей у школах, дитсадках, і що без цього проекту нічого б не було.

У цьому вже переконалися у  в Малій Токмачці. Місцева школа зустріла новий навчальний рік в обновках. Коли діти й батьки прийшли на урочисту лінійку, вони не впізнали навчального закладу — так він змінився! На «зелені» інвестиції, крім теплосанації будівлі, вдалося завершити і комплексну реконструкцію системи опалення.

— Нашій школі 34-й рік. Своїх перших учнів прийняла 1979-го. І за цей час вона  неабияк занепала. А нині, після ремонту, заміни старих вікон на сучасні металопластикові віконні блоки, утеплення та облицювання фасаду — як нова копійка. Ось тепер  це справжній храм науки, — радіє директор школи Олександр Гамов.

— З ініціативи та за підтримки на той час глави Оріхівської райдержадміністрації, а нині першого заступника голови Запорізької обласної державної адміністрації Віктора Ємельяненка у школі почали переходити на більш економне опалення брикетами. Знадобилася також реконструкція внутрішньої системи опалення. А завдяки народному депутату Володимирові Бандурову, який посприяв залученню «зелених» інвестицій у район, ми змогли повністю завершити весь комплекс робіт. І сьогодні  маємо  прекрасний результат. Він  справді вражає: учні, які пам’ятають школу до ремонту, в захопленні від того, що вдалося зробити за кілька літніх місяців. І всі  особливо пишаються тим, що їхня школа навіть краща, ніж у місті.