Підприємець із Черкас Валерій Черненко був у розпачі: на результати роботи будівельників соромно дивитися. І не тому, що вони не справилися із завданням. Якраз свої обов’язки муляри, штукатури й малярі виконали відмінно. Та ось із матеріалами не пощастило: через деякий час потріскався гіпсокартон, почала облазити фарба. Штукатурка також виявилася з дефектами через використання маломіцного розчину, до складу якого увійшли в’яжучі матеріали низької якості. Хоч усе підприємець придбав як товари найвищого гатунку. Приватний забудовник зі Сміли Павло Степаненко також потрапив на гачок несумлінних виробників. Мало того, що повідпадали приклеєні на стіни шпалери, — вони ще викликали у нього та членів сім’ї стійку алергію. Довелося в усьому будинку замінити як шпалери, так і клейову суміш.

Половина товару бракована

Подібні скарги на неякісні будівельні матеріали нині зовсім не дивина, розповідають у ДП «Черкасистандартметрологія». Брак та підробки заполонили ринок будівельних товарів. Заслін навалі браку намагаються поставити саме у випробувальній лабораторії ДП «Черкасистандартметрологія». Неякісні цеглу, залізобетонні вироби, вікна, двері, інші конструкції та матеріали виявляють у цій лабораторії, яка підпорядкована Національному агентству з акредитації. Як розповів начальник лабораторії Григорій Кардаш, її відкрили шість років тому.

Спочатку випробовували на міцність тільки цеглу місцевого виробництва. Відтоді оснащеність найновішим устаткуванням дуже зросла. Нині тут за міжнародними стандартами перевіряють 67 видів будматеріалів. Зокрема додалися випробування залізобетонних конструкцій, вікон, дверей, бетонних розчинів, керамічної і тротуарної плитки, щебеню та піску. Послугами лабораторії користуються як замовники будівельних робіт, так і самі виробники будматеріалів Київської, Полтавської, Кіровоградської й Чернігівської областей.

Що найчастіше перевіряють у лабораторії? Як розповів провідний інженер випробувального центру Віктор Рогожников, найбільше доводиться працювати з цеглою, пластиковими вікнами, дверима, бетонними розчинами, керамічною плиткою. На жаль, кожен другий зразок, який споживачі приносять на експертизу, неякісний. Усі вони придбані в торговій мережі.

Випробування вікон — процес тонкий і досить трудомісткий. Фото Мар’яни НЕМЧЕНКО

Непотріб у бізнес-класі

— Освоївши нові види випробувань, тепер можемо здійснювати так званий неруйнівний контроль бетону та залізобетонних конструкцій існуючих будівель і на виїзді, а також при будівництві нових споруд різного призначення. Приміром, у Черкасах обстежували недавно приміщення Будинку рад і облмуздрамтеатру. Нашу лабораторію залучали до випробувань при будівництві підприємств не тільки на Черкащині, а й у Житомирській та Київській областях, — пояснив виконувач обов’язків директора ДП «Черкасистандартметрологія» Андрій Мирошниченко.

Серед обов’язкових випробувань — перевірка на якість металопластикових вікон і дверей. Оскільки вони підлягають обов’язковій сертифікації, виробник повинен здавати на перевірку зразки продукції щотри місяці. Кожен виріб випробовують дуже ретельно.

Герметичність склопакетів, приміром, визначають за допомогою мікрохолодильника. Якщо в середині склопакета з’являється «роса» — він випробування не пройшов. Міцність кутового з’єднання рам перевіряють під кількатонним навантаженням під пресом. Надійність шумоізоляції — у спеціальній камері за допомогою датчиків, які фіксують «вуличний шум», що імітується через гучномовці. А здатність протистояти вітровому навантаженню (ще одна важлива складова добротності виробу) перевіряють на стенді, який імітує вітер різної сили. Звідси й випливає висновок фахівців щодо можливості встановлення виробу на тій чи тій висоті. А ще ж є такі характеристики виробу, як морозостійкість, надійність «відкривання» і «закривання»…

Виходячи з кризи, український будівельний ринок потроху нарощує обсяги, проте, як стверджують фахівці, значна частина новобудов зводиться з неякісних будматеріалів. Їх найбільше використовують, як свідчать оприлюднені факти, при спорудженні житла економ-класу. Близько третини таких ідуть у справу на будовах бізнес-класу, не обминає брак і елітного житла. Багато хто часто навіть не здогадується, що, купуючи будматеріали, слід перевірити у продавця сертифікат якості. Ось і виростають будинки, в яких часом навіть і перебувати небезпечно.