Україна переживає труднощі. Економічні, фінансові, кадрові. Цей перелік можна продовжувати. Однак буду лаконічним, адже можуть вимкнути світло. Ця катавасія з раптовим вимиканням електроенергії триває не один тиждень. Ніякого, бодай хоч скільки зрозумілого, пояснення від енергетиків добитися не вдається. Так, зрозуміло, що електроенергії бракує, що частота струму в мережі стає занизькою. Але чому на одних житлових масивах електрику вимикають по декілька разів на день, а на інших — зовсім рідко, люди зрозуміти не можуть. Як і того, що немає графіка можливих вимкнень.

Саме з цього приводу споживачі електроенергії влаштували днями пікет біля приміщення ПАТ «Черкасиобленерго». Після довгих переговорів охорони з пікетувальниками до людей нарешті вийшов виконувач обов’язків голови правління Ігор Карпенко. Він намагався розповісти про труднощі, які переживає енергосистема України, однак люди вимагали пояснити бездушність, з якою енергетики ставляться до населення. Черкащани, наголошували вони, змушені по 2—3 години сидіти в нерухомих ліфтах. Прикро, що від цього страждають діти, які можуть вчинити непередбачуване.

Пояснення того, що керівник обленерго — людина нова, що він лише кілька днів тому розпочав роботу, з яким вийшов до пікетувальників заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль, також задовольнило не всіх.

За словами обласного керівництва, є проблеми в організації роботи місцевих РЕМів, об∂рунтовані претензії до керівництва Черкаського міського району електромереж. Нині вживають організаційних заходів. А ось у Чигиринському та Чорнобаївському районах населення вже ознайомили з графіками відключень електропостачання. Виходить, і в такій ситуації за бажання можна з душею поставитися до потреб людей. Проте в інших районах місцева влада не враховує інтересів споживачів. Чим викликає недовіру до себе.

Саме тому обіцянки розібратися, провести селекторну нараду з керівниками РЕМів люди сприймають найпевніше як відмовку.

— Як було, так і буде, — безнадійно махнув рукою один із пікетувальників.

Облдержадміністрація готує звернення до міністра палива та енергетики з пропозицією впорядкувати так звані віялові вимикання, тобто застосовувати їх тоді, коли в регіоні чітко знатимуть, що певну територію буде відімкнено на певний час, але потім усю добу вона матиме електроенергію. За рішенням комісії із надзвичайних ситуацій в області частина підприємств уже перейшла на нічний режим роботи. Однак, виявляється, цього недостатньо. Цілком очевидно, що в забезпеченні електроенергією на Черкащині бракує не тільки порядку, а й душі.

Пікетувальники подарували новому начальнику обленерго парафінову свічку, щоб він пам’ятав про потреби споживачів.