ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ 

Ініціативу парламентаріїв кардинально реформувати МВС громадськість сприймає неоднозначно
 

Під час прес-конференції народних депутатів Василя Грицака та Валерія Коновалюка, присвяченої презентації ними законопроектів «Про поліцію» та «Про державну службу правопорядку», як розповів колега-журналіст, йому чомусь згадався анекдот про пересування меблів у борделі. Очевидно, тому, що основна проблема нині не в тому, як називати стражів порядку, а де знайти людей із відповідною правосвідомістю, правовою культурою, як запобігти тому, щоб на службу в органи внутрішніх справ не потрапляли особи із садистськими нахилами та ті, хто йде сюди з метою наживи.

Автори законопроектів мають, безперечно, рацію, коли аргументують необхідність прийняття нових законів тим, що чинні нормативні акти історично і морально застаріли й часто суперечать Конституції України. Однак ніхто не заважав і не заважає народним депутатам внести зміни до чинних законів і привести їх у відповідність із кращими зразками європейського і світового законодавства. Окрім того, як свідчить досвід, приміром, Росії, різкі рухи, тобто кардинальне реформування силових структур за короткі терміни призводить до хаосу й некерованості.

Нова форма-це не лише зміна іміджу, а й витрати з бюджету та прибутки фірмам, які її шитимуть. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Найголовнішою ж проблемою, яку навряд чи вдасться розв’язати навіть найдосконалішими законами,  залишається людський чинник, тобто кадри. За словами мого приятеля, в минулому полковника міліції, який понад тридцять років пропрацював у слідстві, нехтування законами заради наживи стало  нині нормою. Окрім того, зрівнялівка виштовхує з органів МВС справжніх професіоналів. Бо хіба справедливо, що працівники карного розшуку, які щоденно наражаються на небезпеку, слідчі, на яких висить розкриття кримінальних справ, одержують таку саму зарплату, як і клерки, що розносять папірці по кабінетах?

 Окрім того, якщо врахувати, що у свідомості пересічного громадянина саме слово «поліцейський» асоціюється із прислужником нацистів, то навряд чи це перейменування схвально зустріне суспільство.