НЕБЕЗПЕКА

Спалах інфекційного захворювання зафіксовано на заході України. Але заздалегідь подбати про захист своєї імунної системи не завадить нікому

Наталія ДОЛИНА, 
Ольга ЛОБАРЧУК,
«Урядовий кур’єр»

У Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській та Рівненській областях зростає кількість випадків захворювання на кір. Уже зафіксовано 123 випадки. 40 хворих госпіталізовано, 4 з них — дорослі. Кір і вітрянку підхопили наприкінці листопада жителі кількох районів, що межують із Львівщиною. За даними головного управління охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації, здебільшого це діти шкільного і дошкільного віку.

Найбільше хворих у Долинському районі — понад 60 дітей і Рожнятівському — понад 30. Закрили школу на Рогатинщині — в селі, що межує з Жидачівським районом сусідньої області, де це захворювання випередило Прикарпатський регіон. Цього року кір на Прикарпатті захопив у чотири рази більше людей, ніж торік.

Як запевняють прикарпатські медики, інфекційна недуга не застала їх зненацька. Питання охорони здоров’я і профілактики сезонних інфекцій розглядали на засіданнях колегій обласної та райдержадміністрацій. В області створено оперативний штаб та надзвичайну протиепідемічну комісію, виділено додаткові кошти на закупівлю профілактичних препаратів. За словами головного лікаря санепідемстанції Галини Голос, медики виступають з роз’ясненнями на радіо, в місцевих газетах і на телебаченні. Йдеться і про якість харчування дітей, особливо в сім’ях з низьким рівнем доходів. Такі діти не отримують збалансованої їжі, яка закладає підвалини їхнього здоров’я. У шкільній їдальні вкластися у виділених державою 4 гривні на обід для малозабезпечених дітей теж неможливо. Саме ослабленість імунної системи стала причиною, що в одній сім’ї на Рогатинщині захворіли діти, які фактично не контактували з іншими. Ще одна дитина підхопила краснуху в п’ятирічному віці, маючи щеплення, але не досягнувши віку для ревакцинації.

 Українські лікарі чекали на епідемію кору, адже ще в жовтні вона почалася в Європі (епіцентр припав на Францію). Загалом спалахи кору відбуваються раз на 5—6 років. Попереднє зростання захворюваності в Україні припало на січень 2006 року, перед цим епідемії були восени і взимку 2000 року.

— МОЗ ще 2007-го прогнозувало зростання захворюваності на кір в 2011—2012 роках. Нині воно спостерігається по всій Європі. Ми  настільки інтегровані, що занесення бувають і з їхньої території, і, навпаки, з нашої. Нині — з їхньої, тому маємо підвищення рівня захворюваності у Західній Україні. Порівняно з попереднім роком  рівень захворюваності на кір підвищився в шість разів, — зазначила перший заступник міністра охорони здоров’я Раїса Моісеєнко.

Оскільки ця інфекція передається повітряно-крапельним шляхом, то кордони і митниця для кору — не перешкода. Однією з причин підвищення захворюваності лікарі вважають те, що у 2008 році провести масштабну імунізацію від цієї хвороби підлітків і молодих людей не вдалося: українці стали менше прищеплюватися від кору через загибель кількох підлітків після щеплення, зробленого індійським препаратом, наданим Україні як гуманітарна допомога.

За словами головного позаштатного спеціаліста МОЗ зі спеціальності «дитячі інфекційні хвороби» Сергія Крамарєва, у столиці  ситуація спокійна, зафіксовані лише поодинокі випадки захворювання на кір.

— Втім, оскільки це летюча інфекція, ймовірно, що спалах може бути і в Києві, тож раджу людям бути пильними. Не варто уникати вакцинації, адже вона захищає від хвороби на 95%. Якщо людина мала контакт із хворим на кір, протягом 72 годин після цього (пізніше вже немає сенсу) рекомендую зробити екстрену вакцинацію або, якщо це з якихось причин неможливо, ввести імуноглобулін.

Лікарі пояснюють, що поствакцинальний імунітет у людей різний: ті, у кого він слабший, мають шанс підхопити вірус, але перебіг хвороб матиме легшу форму. Термін дії щеплення — приблизно 12—13 років, тому вакцинацію слід робити й дорослим.

КОЛИ ХВОРОБА ВЖЕ ЗАХОПИЛА

Основний метод запобігання кору — ізоляція хворого в окремій кімнаті або хоча б на порівняно безпечній відстані — 4-5 м від інших членів родини. Оскільки інкубаційний період хвороби 8 — 12 днів, треба одразу звертати увагу на загальну слабкість, покашлювання. Ще до того, як почалася дрібна червона висипка, треба викликати лікаря.

Кір відрізняється від вітрянки не лише тим, що в останньої висипка більша, а й тим, що починається з верхніх частин тіла. Лікар призначає терапію антибіотиками й відповідне індивідуальне симптоматичне лікування. Дорослі переносять кір важче, ніж діти. Важливе значення у профілактиці кору та інших інфекційних захворювань має стан імунної системи.