СИТУАЦІЯ

В Києві епідемпоріг перевищено тільки на 3—5%

За словами головного імунолога столиці Олега Назара, хвилю захворюваності лікарі прогнозують на початку січня, але поки що ситуація із захворюваністю на грип стабільна і контрольована. У столиці епідемпоріг перевищено лише на 3—5%.

— Карантинних заходів найближчим часом не вживатимемо, адже необхідність у них виникає, лише коли рівень захворюваності перевищує епідемпоріг на 20%. Як тільки температура знизиться, підвищиться вологість, — буде спалах грипу, — зазначив Олег Назар.

В Україні очікують на циркуляцію трьох штамів грипу, втім, уже знайомих українцям, а отже, не дуже небезпечних для тих, хто ними вже перехворів раніше. Це будуть два штами «А» — AH1N1 «Каліфорнія» та АH3N2 «Перт» (найнебезпечніший із трьох), а також грип «В» «Брісбен».

— Усі ці штами були на нашій території і під час попередніх епідемій. Як правило, після епідемії світом мігрують одні й ті самі штами років зо три, потім вони мутують – і набір змінюється. Тому вакцини, які завезли в розрахунку на сезон 2011—2012 років, містять штами торішнього грипу. 

Страшної епідемії не очікується, тим більше, що зима прогнозується тепла, буде звичайний сплеск респіраторних захворювань та грипу, — пояснює головний імунолог Києва.

За його словами, приватні клініки вже давно почали прищеплювати всіх охочих (це коштує в середньому 100 грн). Пільгові категорії, які вакцинуються за державний рахунок (дільничні педіатри та терапевти, лікарі швидкої допомоги, соціальні працівники, співробітники органів влади, вчителі), роблять це першими, як тільки завозять вакцину. Лікарі радять насамперед прищепитися тим дорослим, хто часто хворіє на застуду, а в сім’ї є маленька дитина. Протипоказаннями до вакцинації проти грипу є серйозні алергічні реакції на попередні введення вакцини, алергія до компонентів препаратів, гостре захворювання з температурою, загострення хронічних хвороб. Щеплення проводять у поліклінічних закладах міста препаратами 4 основних виробників — Росії, Нідерландів, Франції та Швейцарії.

ДОВІДКА «УК»

Наймасовішою в минулому десятилітті в Україні була епідемія 2009–2010 років. Тоді через новий штам каліфорнійського (свинячого) грипу перехворіло понад мільйон українців.

ЯК ВІДРІЗНИТИ ГРИП ВІД ГРВІ

За медичною класифікацією, грип — один із різновидів ГРВІ. Однак його умовно виділяють в окрему групу захворювань. На те є вагомі причини. По-перше, грип дуже швидко поширюється. По-друге, він має дуже високу здатність до мінливості. Через це людський імунітет щоразу виявляється безсилим перед новим різновидом грипу, що майже щороку спричиняє епідемію. По-третє, грип призводить до найтяжчих наслідків з усіх ГРВІ, навіть до смертельних.

Симптоми грипу загалом схожі на симптоми інших ГРВІ. Але є й відмінність: вірус грипу вражає переважно слизові оболонки трахеї і бронхів, тому перебіг хвороби складніший.

Ознаки ГРВІ

♦ Поступовий розвиток.

♦ Температура підвищена незначно, рідко буває вищою 38 градусів.

♦ Інтоксикація виражена слабо.

♦ Загальний стан, як правило, задовільний.

Ознаки грипу

♦ Початок завжди раптовий, гострий.

♦ Температура протягом кількох годин сягає 39–40 градусів і тримається 3–4 дні.

♦ Симптоми інтоксикації швидко зростають, лихоманка, сильний головний біль, біль в очах, запаморочення, ломота у м’язах і суглобах.

♦ Загальний стан дуже важкий.