РЕОРГАНІЗАЦІЯ

Чому в Черкасах проти злиття лікарняних закладів
 

— Добрими намірами вистелений шлях самі знаєте куди, — нервує вагітна жінка в групі пікетувальників. — Ми вже знаємо, до чого призводять подібні пертурбації, особливо в охороні здоров’я…

Інші учасники громадської акції, які недавно протестували в Черкасах проти об’єднання двох пологових будинків, похмуро тримали плакати з відповідними написами.

Ще влітку сесія міської ради прийняла рішення об’єднати обидва медичні заклади в один, реорганізувавши його в Центр матері й дитини. Ввести його в дію планують уже на початку наступного року. Одна частина майбутнього центру займатиметься фізіологічними пологами — на базі пологового будинку № 1, інша, на базі пологового будинку №2, —  патологічними станами.

— Це має поліпшити якість надання послуг цими медичними закладами, скоординує їхню роботу, а також дасть змогу заощадити фінансовий ресурс галузі, — переконаний директор департаменту охорони здоров’я та соціальної політики міськвиконкому Олег Стадник. — Завдяки реорганізації приведемо до норми кількість акушерських ліжок, а ще — створимо додаткові відділення: невиношування вагітності, анестезіології та інтенсивної терапії.

Отож на базі нинішнього пологового будинку № 1 мають зосередитися на прийнятті безпроблемних жінок, а нинішній пологовий будинок № 2 опікуватиметься проблемами репродуктивного здоров’я. За словами Олега Стадника, потужності цих медичних закладів розраховані на 5000 пологів, а минулого року в Черкасах їх прийняли лише 3180. Тож втрати міського бюджету від незаповненості ліжок становлять на рік понад 2 млн грн.

Слід зауважити, що в міській раді далеко не всі одноголосно виступали за проголошену реорганізацію. Частина депутатів була проти такого кроку, як і представники ініціативної групи пологового будинку №2. Найголовніше, що вони не довіряють реформаторам. Та й навіщо, переконують вони, закривати чи кудись переводити заклад, якщо через дорогу — обласна дитяча лікарня, з її потужною базою, на випадок чого…

Головний лікар пологового будинку №2 Василь Габро посилається на документ, поданий до комісії з реорганізації закладів головним лікарем ПБ №1 Володимиром Зеленьком, який вважає, що проект центру «не вирішує питання». А тому бачить все-таки поетапне злиття обох пологових будинків на базі очолюваного ним закладу: у 2011 році — концентрацію в нього всієї гінекологічної допомоги, у 2012-му — всі пологи перевести також до нього, а в 2013 р. — і все інше об’єднати. Це не просто думка рядової людини, а «особиста думка», слід розуміти, керівника майбутнього Міського центру матері й дитини. До того ж, як пояснив Володимир Зеленько, формування на двох базах двох пологових відділень з одним керівником — це проблема…

Хоч би як там сталося, переконані чимало медиків і майбутніх пацієнтів, реорганізація таки призведе до закриття одного з пологових.

На сьогодні медики ще не знають, як працюватиме новостворений заклад. Штатного розпису й досі в очі не бачили. Тим часом адмінперсонал і бухгалтерію вже скоротили. Побоюються скорочення акушерки й медсестри. Окремі з них не знають, чи працюватимуть після Нового року.

Отож реформатори, якщо навіть задумали добру справу, явно недопрацювали в її інформаційному забезпеченні, не роз’яснили людям як слід, чого їм очікувати й на що розраховувати. Та й авторитет тих, хто кличе до кардинальних змін, ще не той, аби їм повністю довіряли.

Городяни хочуть одного: збереження матеріально-технічної бази обох закладів, їхнього медичного потенціалу, обслуговування породіль на сучасному рівні. Чи забезпечить ці вимоги новостворений центр — люди поки що сумніваються.