Директор Департаменту пенсійного
забезпечення Пенсійного фонду України
Владислав МАШКІН

Пенсія - це та виплата, яку кожен працюючий заробив собі на прожиття. Про неї маємо подбати замолоду. Тож обговорення пенсійної реформи сьогодні важливо як для молодих людей, так і для пенсіонерів. Що треба зробити, аби пенсія була доброю? Як здійснюється перерахунок працюючим пенсіонерам? Що очікувати літнім людям від пенсійної реформи? На ці та інші запитання в редакції "УК" відповідав на "прямій лінії" наш гість - директор Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Владислав МАШКІН.

- Шановний Владиславе Геннадійовичу, нагадайте нашим читачам, яка система пенсійного забезпечення працює в Україні.

- Фактично за чинним законодавством у нас має бути створена трирівнева пенсійна система. Перший рівень - солідарна, другий - обов'язкова накопичувальна, третій рівень -недержавне пенсійне забезпечення. Проте на сьогодні функціонують два рівні - перший і третій. Тобто солідарна система, яка реформована відповідно до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", і система недержавного пенсійного забезпечення (Закон "Про недержавне пенсійне забезпечення"). Обидва закони чинні з 2004 року. А вже у поданому до Верховної Ради законопроекті "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи", який обговорюється у суспільстві, йдеться про запровадження в найближчій перспективі обов'язкової накопичувальної пенсійної системи, яка стосуватиметься працюючих, молодших за 35 років. Другий рівень запрацює відразу, як тільки Пенсійний фонд стане бездефіцитним. Це може бути 2013-й або 2014 рік.

- А який дефіцит бюджету Пенсійного фонду нині, адже називаються різні цифри?

- У законі про державний бюджет на поточний рік дефіцит ПФ затверджено на рівні 17,7 млрд грн. Коли називаються великі цифри, йдеться не про дефіцит Пенсійного фонду, а про те, що державний бюджет має виконувати свої зобов'язання щодо виплати тих чи тих пенсій або доплат. Приміром, пенсії військовослужбовцям мають виплачуватися з державного бюджету, надбавки та підвищення до пенсій ветеранам війни, чорнобильцям та іншим категоріям теж мають виплачуватися з його коштів. Саме ці трансферти і закладаються в бюджеті, бо це зобов'язання держбюджету перед ПФ.

Володимир Миколайович,
м. Дзержинськ Донецької обл.

- Через 4 місяці мені буде 60, тож виходитиму на заслужений відпочинок. Стаж маю 47 років, останні 10 працював у лікарні, зарплата була мінімальна. А до цього трудився на Крайній Півночі у 1975-1985 роках. Чи можна для обчислення пенсії взяти 5 років "північних"? Грошей у конверті не отримував, це були бюджетні організації.

- Володимире Миколайовичу, річ у тім, що на сьогодні для призначення пенсії враховується заробіток за 60 календарних місяців поспіль до 1 липня 2000 року і за весь період, який є в системі персоніфікованого обліку, після 1 липня 2000 року. А за новим законопроектом (у разі його прийняття) буде враховуватися лише заробіток з 1 липня 2000 року, тобто без п'ятирічки. Але хочу вас заспокоїти: зараз ця норма обговорюється - вводити її чи ні? А поки рішення не прийнято, раджу вам заздалегідь подбати про довідки й термінові трудові договори стосовно Крайньої Півночі, які можуть знадобитися вам при призначенні пенсії.

Олексій БОРИСЕНКО,
прикордонник

- Телефоную з приводу пенсійної реформи. Я прийшов на службу в прикордонні війська у 30 років. У мене зараз вислуга 10 років, а якщо приймуть законопроект, то до 45 років я не наберу потрібної вислуги. Як бути з цим?

- Ви ж знаєте, що є умова призначення пенсії військовим за змішаним стажем за наявності не менше 25 років стажу, з яких не менше 12,5 - календарна вислуга. Якщо на час досягнення 45-річного віку матимете 12,5 року вислуги, із загального стажу не менше 25 років, то вам призначать пенсію.

Крім того, за змішаним стажем не змінюються умови призначення пенсії військовослужбовцям. Якщо йдеться про чисту вислугу років, потрібно мати 25 років, але цей процес буде поступовим. У разі прийняття закону вислуга років збільшуватиметься щороку на один рік. Тоді вже треба буде мати 25 календарних років вислуги.

Зінаїда НІКІТІНА,
пенсіонерка,

Київ

- З 38 років стажу майже половину працювала начальником цеху із зарплатою 400 рублів. Маю державні нагороди, я дитина війни. Прикро, що стільки років тяжко трудилася, а пенсію отримую всього 1270 грн. При перерахунку за 2010 рік мені добавили 12 грн. Хіба це справедливо?

- Зінаїдо Миколаївно, річ у тому, що у 2010 році пенсії підвищувалися тільки у зв'язку із зростанням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, тобто зростали мінімальні розміри пенсій, а відтак у вас перераховувалася доплата за понаднормовий стаж. Зрозуміло, що відсоток, який береться від прожиткового мінімуму для того, щоб вам перерахувати пенсію, не такий значний, тож і доплата не дає вагомого збільшення розміру пенсії. Вона невелика.

Зараз ми робимо все таким чином, щоб забезпечити в майбутньому справедливий перерозподіл тих коштів, які є у Пенсійному фонді. На жаль, поки що ми не можемо підвищувати пенсії випереджаючими темпами. Ми виплачуємо лише ті кошти, що надходять до Пенсійного фонду, і в 2010 році мали змогу фактично підвищувати пенсії лише у зв'язку зі зростанням прожиткового мінімуму. Сподіваюсь, що ті заходи, які сьогодні розробляються щодо обмеження максимального розміру спеціальних пенсій, свого часу дадуть ефект. Дефіцит Пенсійного фонду буде зменшено, і ми вийдемо на бездефіцитність. Тоді вже реально можемо говорити про підвищення розмірів пенсій, зокрема таким людям, як ви. Тобто тим, хто довго працював, мав великий стаж, великі заробітки. Та зараз ми не можемо собі цього дозволити.

- І ще одне запитання. Люди кажуть, що з уведенням пенсійної реформи будуть зняті доплати.

- Ніхто жодної доплати знімати не буде, все, що ви заробили, те й одержуватимете.

Любов Володимирівна,
Дніпродзержинськ:

- Мене турбує підвищення пенсійного віку для жінок. Я народилася в березні 1957 року і в 2012-му йтиму на пенсію. Але мені додають 1,5 року. Перепрацьовувати, звісно, не налаштована. Не радує й те, що при виході на пенсію виплатять 10 призначених пенсій одноразово.

І ще хочу висловити, так би мовити, протест. У мене син працює в Ощадбанку провідним інженером-програмістом. А офіційна зарплата, без конвертів, 1200 грн. Чи може молода людина прожити на такі кошти? Чому держава не платить нам добру зарплату, щоб ми могли накопичити собі на старість?

- Я з вами згоден. Але для того щоб підвищити зарплату, десь треба знайти кошти. А щоб їх знайти, потрібно, щоб працювала економіка.

- Як наповнюється зараз бюджет Пенсійного фонду?

- Надходження коштів до Пенсійного фонду, як і торік, відбувається стабільно. Нині ми перейшли на єдиний соціальний внесок, тобто фактично збираємо кошти для всієї системи соціального страхування. Державне казначейство їх розщеплює на користь Пенсійного фонду та інших страхових фондів. Тож пенсії виплачуються своєчасно. Фінансування з державного бюджету і програми, які мають фінансуватися з держбюджету, також виконуються.

Любов САФОНОВА,
Київ

- При Радянському Союзі я працювала інженером у військовій промисловості, випускали засекречене обладнання, трудилися тяжко. Пішла на пенсію у 2003 році й сьогодні отримую мінімальну пенсію аж 835 грн. Де ж справедливість?

- Любове Василівно, але ж заробітки були тоді перед виходом на пенсію незначними, відповідно й незначний коефіцієнт заробітної плати, тому і пенсія у вас зараз невелика. Я хочу вам сказати, що ми робимо все, щоб найближчим часом ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду, щоб дати змогу в майбутньому підвищувати постійно пенсії, в тому числі й тим пенсіонерам, які весь час працювали і досить добре заробляли. Але на сьогодні ми можемо підвищувати пенсії лише відповідно до зростання прожиткового мінімуму, індексу інфляції. Це те, на що є кошти.

- Зрозуміло, але чому вчителям, лікарям дають ще 10 пенсій одноразової допомоги, а нам - ні?

- У вчителів такої допомоги ще немає, вона тільки планується. В промисловості й галузях народного господарства будь-яка допомога виплачується на розсуд керівника того чи іншого підприємства. Це не можна законодавчо вирішити. Не можна зобов'язати певне підприємство виплачувати допомогу при виході на пенсію. Можливо, та, на жаль, не наказовим способом.

Василь ГВОЗДЬ,
Черкаси

- Які зміни передбачаються у нашому пенсійному законодавстві для працюючих пенсіонерів за віком?

- Ніяких змін, якщо зараз пенсіонер працює і одержує пенсію, в законопроекті з цього приводу не вводиться обмежень. Більше того, ми вже наголошували, що будь-які норми цього законопроекту не поширюються на пенсіонерів, які вже перебувають на пенсії.

Людмила Василівна,
Київ

- Мені в травні виповниться 50 років і в мене є шкідливого стажу за Списком N 2 25 років, хоч потрібно 10. А які є рекомендації у новому положенні щодо шкідливих умов праці?

- Якщо говорити взагалі про списки, шкідливі умови праці, йдеться про зменшення пенсійного віку. Заспокою вас, у законопроекті наявність необхідного стажу залишається незмінною. Закон не передбачає ніяких обмежень щодо виходу на пенсію за Списками N 1 і N 2

Франц РЕНЬКАС, полковник у відставці,
Київ

- Які обмеження чекають військових пенсіонерів, котрі продовжують працювати?

- Знову-таки, жодних обмежень для військових пенсіонерів, які продовжують працювати, ніхто не запроваджує. Пенсія буде виплачуватися в повному розмірі й ніяк не залежатиме від того, чи працює, чи не працює цей пенсіонер. Єдина умова, яка завжди була для військових пенсіонерів, - не можна одночасно одержувати пенсію і проходити службу, військовий пенсіонер не має права служити в тій же самій армії чи міліції. Тобто має бути інша робота. Мова про пенсію за вислугу років. Такі ж умови встановлені для учителів і лікарів.

Марія ГОРБАЧОК,
місто Березне, Рівненська область

- Мій батько оформив пенсію за віком в Україні. Після цього поїхав працювати в район Крайньої Півночі. Працює там уже понад три роки. Чи можна йому зробити перерахунок пенсії і чи є договір між Росією і Україною з цього питання?

- Окремого - немає. У пенсійному забезпеченні наші органи керуються угодою Співдружності Незалежних Держав про пенсійне забезпечення. Так-от, за цією угодою врегульовано тільки порядок призначення пенсії громадянам, які переїжджають з однієї країни в іншу чи працювали в цих країнах, зокрема в Україні та Російській Федерації. Що стосується перерахунку, наприклад, як працюючому пенсіонеру, то, на жаль, за період роботи в Російській Федерації такий перерахунок в Україні проводитися не буде, оскільки це не передбачає міжнародна угода, яка була укладена ще на початку 90-х років.

- А можна сподіватись, що такий документ буде підписано у майбутньому?

- Нині з Російською Федерацією тривають переговори, в рамках консультацій Співдружності Незалежних Держав і в рамках двосторонніх консультацій щодо укладення нової угоди, побудованої на пропорційному принципі. Умовно кажучи, якщо ваш батько пропрацював в Україні 20 років, а в Росії - 10, то Україна буде виплачувати пенсію за 20 років, а Росія - за 10. Коли буде укладена відповідна угода, точніше, коли будуть внесені зміни до чинної угоди, я вам сказати не можу. Зараз тривають консультації.

Вадим ПЕРЕДЕРІЙ,
Київ

- В Україні військові пенсіонери масово переходять на пенсію цивільну, що це означає?

- Йдеться ось про що. Якщо людина, наприклад, звільнилася не з посади офіцерської, а будучи прапорщиком або солдатом надстрокової служби, відповідно розмір грошового забезпечення був незначний, а якщо вона ще й мала не більше 20 років вислуги, то й пенсія становитиме 50% його грошового забезпечення.

Приміром, звільнився військовий у віці 34 роки і отримує мінімальну пенсію, а потім влаштовується на роботу і до 60 років працює, заробляє стаж. Після досягнення пенсійного віку можна перевірити, чи не буде звичайна пенсія вищою від військової.

 Лариса БАТЮК,
дружина військовослужбовця

- Я 1962 року народження. Хотіла б знати, як призначатиметься мені пенсія, адже коли мій чоловік проходив службу, я не завжди працювала?

- Законодавство, що існувало до 2004 року, передбачає, що дружинам, які їхали за місцем служби чоловіка і не могли там знайти роботу, зараховувався страховий стаж, проте не більше 10 років. Щоб підтвердити ці періоди, треба взяти довідку у військовому комісаріаті.

Сергій КАЧАНОВ,
Київ

- Чи виплачуватиметься пенсія працюючим пенсіонерам, чи лише частина її?

- Так, у 100-відсотковому розмірі. Жодних змін не планується.

- Ще раз уточніть: щодо військових пенсій нічого не змінюється?

- Для новопризначених пенсій збільшується необхідна вислуга років з 20 до 25 календарних років поступово, а для тих, хто зараз на пенсії, нічого не міняється.

- Як буде виплачуватися пенсія працюючому пенсіонеру на державній службі?

- Якщо ви пенсію одержуєте і працюєте на державній службі, вона виплачується в тому розмірі, як і виплачувалася.

- І при звільненні?

- Там інша схема. Якщо ви зараз вирішите звільнитись, кілька місяців відпочити, а потім знову влаштуєтесь на державну службу, от тоді вам уже буде виплачуватися лише трудова пенсія, якщо буде ухвалено відповідний законопроект.

- А якщо є контракт?

- Якщо ви маєте на увазі продовження роботи, то до кінця строку служби ви будете одержувати ту пенсію, яка у вас є. І зарплату, і пенсію у повному розмірі.

Юрій МІЗІНЦЕВ,
Житомир

- Коли насправді вирівняють у грошовому еквіваленті пенсії пенсіонерам різних силових структур України?

- Розмір пенсії військовослужбовця, як розмір пенсії, зокрема, звичайного пенсіонера, залежить також від двох показників: від заробітної плати та від тривалості вислуги років. Якщо за умовами оплати праці в окремих структурах передбачаються виплати надбавок за секретність або надбавки за виконання особливо важливих завдань, то є окремі надбавки, які встановлюються працівникам, наприклад, спецслужб, тобто з цього складається розмір грошового забезпечення, і є, звичайно, військовослужбовці, які не мають право на їх одержання, і є ті, що мають право. Звідси - неоднакові розміри пенсій.

- Які зміни очікуються в порядку перерахунку пенсій пенсіонерам силових структур?

- Порядок перерахунку пенсій залишається незмінним. Якщо буде зростання грошового забезпечення діючим військовослужбовцям або заробітної плати їм же, відповідно проводитиметься перерахунок пенсій.

Надія Тимофіївна,
Київ

- Чи зможу отримати дозвіл на подовження роботи на службі на два роки, адже мені виповнюється 55 років 7 травня 2011 року. Реформа буде здійснена до цього часу чи ні? Чи подовжать вихід на пенсію на півроку?

- Для жінок граничний вік перебування на державній службі залишається незмінним, він буде складати 60 років. Тобто до того, як пенсійний вік для жінок збільшиться до 60 років, відповідно буде й продовження до цього часу. В 2011 році у вас збільшення буде на півроку.

Законопроект нині перебуває у Верховній Раді. 16 лютого будуть парламентські слухання з цього питання. Тоді вже прийматиметься рішення, в якій редакції він буде. Голосуватимуть народні депутати, потім проходитиме процедура другого читання, потім його підписуватиме Президент, і коли це станеться, точно сказати не можу, тим паче, які положення ввійдуть в остаточний текст, бо це вже залежить від рішення народних депутатів.

Якщо він буде прийнятий, наприклад, у квітні, то з дня опублікування й працюватиме.

Микола ГОТЕНКО, працюючий пенсіонер,
Бориспіль

- Я 1942 р. н. 2008-го зробив перерахунок пенсії. Чому при перерахунку взяли коефіцієнт не за минулий рік, а за 2007-й?

- Миколо Григоровичу, це почалося з 2008 року, після прийняття рішення Конституційного Суду України. В урядовій постанові написано, що має братися коефіцієнт за попередній рік, а як він визначається, не вказано. А це було передбачено в законі, який був скасований рішенням Конституційного Суду, і тоді у нас виникла ця правова колізія, яка полягає в тому, що законодавством не визначено, який показник треба застосовувати для перерахунку пенсії. Саме тоді й було прийнято рішення застосовувати той, що склався на момент винесення рішення Конституційного Суду. Вже двічі подавався у ВР законопроект, щоб врегулювати це питання, але рішення так і не прийняте. Мені ця ситуація теж не подобається, як і вам, але я нічого зробити не можу. Тим законопроектом, який перебуває у Верховній Раді, передбачено, що перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам буде проводитися з огляду на заробітну плату, з якої раніше було обчислено або перераховано пенсію.

- Як перераховуватимуться пенсії журналістам-пенсіонерам, котрі працюють у державних ЗМІ, якщо вони вийшли на пенсію за старим законодавством, потім через рік-другий звільняються за новим законодавством?

- Якщо зараз він уже пенсіонер і працює, то на нього положення внесеного законопроекту не поширюється.

Наталія КРИВЕНКО,
м. Суми

- Багато зараз говорять про справедливу пенсійну систему. Але мені здається, що це лише слова. Бо хіба справедливо, коли одні отримують до тисячі гривень щомісяця, а інші - по кілька тисяч. У новому законопроекті пропонується добавити одноразово 10 пенсій бюджетникам. А інші пенсіонери хіба гірші?

- Але ж законопроектом передбачається встановити і досить суттєві обмеження для спеціальних пенсій (народні депутати, судді, працівники Національного банку України, митної служби, наукові працівники, журналісти державних та комунальних засобів масової інформації тощо), зокрема їх стосуватиметься:

встановлення максимального розміру пенсії на рівні 12 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність;

збільшення періоду, за який їм враховується заробітна плата для обчислення пенсії;

зниження максимального відсотка для визначення розміру пенсії (коефіцієнту заміщення);

виплата спеціальних пенсій при продовженні роботи проводитиметься у розмірі трудової пенсії.

Обмеження пенсій максимальним розміром стосується всіх категорій пенсіонерів, незалежно від того, за нормами якого закону їм призначено пенсію.

Щодо змін у пенсійному забезпеченні вчителів, лікарів, працівників культури. На сьогоднішній день працівники бюджетної сфери (працівники освіти, охорони здоров'я, культури) мають право на призначення пенсії за вислугу років за наявності вислуги від 25 до 30 років, незалежно від віку.

В той же час через низький розмір заробітної плати (а відповідно і пенсії) переважна більшість таких працівників сьогодні продовжує працювати і після досягнення загальновстановленого пенсійного віку та отримують пенсію і заробітну плату одночасно.

Зважаючи на такі обставини, передбачається підвищити престижність роботи працівників бюджетної сфери шляхом виплати їм одноразової грошової допомоги при виході на пенсію як державним службовцям у розмірі 10 призначених місячних пенсій.

Всі зміни стосуватимуться лише новопризначених пенсій. 

"Пряму лінію" підготувала
Валентина КОКІНА

ДOСЬЄ "УК"

Владислав МАШКІН. Народився 24 червня 1979 року. Закінчив Національну юридичну академію України ім. Я. Мудрого у 2001 році, юрист. Нагороджений почесною грамотою Кабінету Міністрів України, відомчими відзнаками Мінпраці, Пенсійного фонду. У Пенсійному фонді - з 2001 року. Займав посади головного спеціаліста, заступника начальника юридичного управління, заступника директора Департаменту пенсійного забезпечення. З 2007 року - директор Департаменту пенсійного забезпечення.

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ за електронною адресою imrich@ukcc.com.ua