ПРОГНОЗ

Продовольчі товари у І кварталі 2013 року не дорожчатимуть 

«Пропозиція продовольчих товарів за два роки сформована на такому рівні, що навіть за меншого врожаю, ніж у рекордний 2011-й, динаміка цін на ринку залишатиметься стабільною», — наголосив під час прес-конференції у Нацбанку керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький. При цьому він зауважив, що треба уважно ставитись до динаміки економічної активності. «Якщо  економіка розігріта, ціни зростають, якщо перегріта — є великі ризики, більші за інфляційні, якщо охолоджується чи заморожується — це теж впливатиме на цінову динаміку», — додав він.

За словами експерта, у І кварталі  великого прориву у відновленні економічної позитивної  динаміки не буде, бо традиційно січень і лютий важкі місяці, перше пожвавлення слід чекати у березні.

«У мене оптимістичний прогноз на І квартал і рік загалом,  — зазначив  Валерій Литвицький.  — Є шанс, що інфляція буде на рівні як мінімум не гіршому, ніж офіційний прогноз уряду, — 4,5%. Не думаю, що буде наближення до небезпечної межі чи то в інфляції, чи то дефляції, але треба буде подолати чимало перепон».

Також він зазначив, що у І кварталі збережеться стала цінова політика на більшість товарів. Питання можуть виникнути лише щодо цін на пально-мастильні товари та на тарифи, але це залежатиме більше від зовнішньої кон’юнктури та політики. 

На тривожні запитання журналістів: чи є межа зниження валютних резервів Нацбанку, яку регулятор вважає безпечною, адже вже нині вони менші, ніж обсяги тримісячного імпорту, а Україна ще має гасити кількамільярдні зовнішні зо?бов’язання, — Валерій Литвицький відповів: «У нас резерви на достойному рівні і достатні для виконання всіх наших зобов’язань». Він також повідомив, що в Україну щомісяця заходить на 10—11 млрд валюти більше, ніж виходить, при цьому значна її частина «паркується» у сірий імпорт. «У нас немає відтоку валюти за межі країни», —  наголосив він.

Щодо курсових прогнозів, то керівник групи радників зауважив, що не даватиме їх. Він також нагадав, що курс гривні не фіксований, а перебуває у режимі  керованого плавання (так, наприкінці року він зупинився на позначці 7,99 грн за долар), і що прогнози деяких критично налаштованих експертів щодо обвалу гривні не справдились торік, Нацбанк не допускатиме цього й надалі.

«У нас курс не фіксований і ми не встановлюємо межі, ми просто бачимо, де діють макроекономічні фактори, а де спекулятивні, ситуативні, або фактори очікування, — наголосив Валерій Литвицький, додавши: — Коли ми бачитимемо, що на курс впливають сили стихії, будемо виходити з валютними інтервенціями. Арсенал економічних і адміністративних методів впливу Нацбанку ще не вичерпаний. Ми триматимемося курсу на більшу волатильність, але водночас протидіятимемо спекулятивним атакам, які впливатимуть на цінову ситуацію та інфляцію».  Він також зауважив, що курс на поступову лібералізацію гривні не згорнений. «Чим менше буде перевірок на міцність Нацбанку, тим більше йтиме процес лібералізації», — заявив керівник групи радників. 

Валерій Литвицький повідомив, що за результатами І кварталу 2013 року слід очікувати внесення змін до головного фінансового документа країни — державного бюджету.

ДОВІДКА «УК»

За даними Нацбанку, 2012 рік був доволі строкатим. Зокрема, тому, що п’ять місяців у році були з дефляцією, стільки ж — з інфляцією і два, коли був нуль. Водночас слід сказати, що вже четвертий рік поспіль споживча інфляція знижується. Торік зафіксовано  її історичний мінімум — 0,6% (порівняно з 2011 роком), а також мінімум інфляції цін виробників — 0,3% (до грудня). Отже, купівельна спроможність гривні практично залишалась недоторканною. Розрив між виробничою та споживчою інфляцією низький — 0,5%, скоротився він і між базовою і загальною інфляціями.