НОНСЕНС

Різночитання одних і тих самих нормативно-правових актів призводить до юридичних колізій і безпідставних стягнень податкових штрафів

— Нещодавно зіткнувся з абсолютно абсурдною ситуацією. Податківці оштрафували підприємство з іноземними інвестиціями ТОВ «Цехаве Корм ЛТД», яке займається виробництвом біодобавок до кормів для тварин, на майже мільйон гривень через те, що вони споживали послуги закордонних консультантів, — розповідає адвокат Анатолій Гасюк. — Податкова припустила, що цих консультацій взагалі не було. Тоді підприємство надало у ДПІ Печерського району м. Києва звіти консультантів із зазначенням їхніх імен і прізвищ, копії паспортів з позначками про перетин митного кордону України тощо, а також документи, що підтверджують, хто саме в компанії скористався послугами іноземних фахівців. Але це не стало аргументом для районних інспекторів. Навчальний процес не був зафільмований і сфотографований, тому у висновках з’явилося дивне формулювання: «Не відомо, яким саме співробітникам надавали консультаційні послуги».

— Головна заувага інспекторів — те, що не відомо, хто споживав консультаційні послуги. Коли так, то замовником послуг було ТОВ «Цехаве Корм ЛТД» — юрособа, а не фізособи-співробітники товариства, і лише його директор визначає кому, як і коли їх надавати, — з обуренням каже штатний юрист компанії Ольга Копійка. —  ТОВ «Цехаве» виробляє біодобавки до кормів для тварин і дуже важливо, що компанія міжнародна, має двох власників: одного — з Нідерландів, іншого — з Бельгії. На сьогодні вони вклали в бізнес в Україні 3 млн євро. Чи є у них підстава самим у себе вимивати кошти? Це все одно, що замовити аудит для компанії і питати, хто його спожив. Наступного разу будемо більш обачливими: виставлятимемо все на YouTube, — підсумовує  вона. — До того ж міжнародні спеціалісти вже не перший рік ведуть нашу компанію, і раніше таких проблем не виникало. Завдяки їхнім консультаціям нам вдалося поліпшити якість продукції, підвищити професіоналізм співробітників, збільшити продажі, і врешті-решт наша компанія стала одним із провідних виробників у цьому сегменті ринку. Ми не фантоми, як і наші консультанти.

Зрозуміло, що інвесторів, які звикли до європейських норм і умов роботи бізнесу, обурило рішення ДПІ у Печерському районі м. Києва. Тому вони почали оскаржувати його у різних інстанціях, заручившись юридичною підтримкою GP Advisors Law & Consulting company, яка спеціалізується на роботі з міжнародними компаніями.

Щоб довести правду у вищих інстанціях, знадобився майже рік і купа паперів.
Фото з сайту reportingmya.blogspot.com

— Звернення зі скаргою у вищу інстанцію ДПС м. Києва мало результат: частину штрафних санкцій з компанії таки зняли, — згадує події кількамісячної давнини  Анатолій Гасюк. — На скасування всієї суми годі було й сподіватись. Адже це фактично було б визнанням того, що хтось зі своїх помилився, —  пояснює він. —  А це — честь мундира, притягнення до відповідальності й істотне зменшення податкових надходжень до бюджету, за що по голові не погладять. Тут частіше перемагає система («акт перевірки порожнім не буває»), аніж здоровий глузд. Але іноземців це не зупинило, вони були непохитні і продовжили доводити свою правду.

У ДПС України позицію-скаргу інвесторів теж вислухали. Управління апеляції Департаменту правової роботи ДПСУ під час її розгляду досить оптимістично оцінило розв’язання справи. Та вже за кілька днів компанія отримала лист, підписаний заступником ДПСУ, де чорним по білому написано, що все залишається без змін. Не згодні — звертайтеся до суду, що, власне, ТОВ «Цехаве Корм ЛТД» і зробило. Компанія подала позов в Окружний адміністративний суд м. Києва і… виграла (!) його.

Вісім томів за цією справою дещо шокували суддю Юлію Шрамко, яка образно зауважила: «У нас часто роблять із мухи слона».

Розгляд справи розтягнувся на три засідання, під час яких митарі твердили: компанія занизила сплату податку на прибуток на 316 881 грн і зменшила від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток на 867 341 грн, споживши консультаційні послуги не зрозуміло ким і як. При цьому вони пропустили навіть те, що один штраф був скасований ще до суду, у ДПС м. Києва. І весь час не визнавали факт надання послуг іноземними фахівцями, попри наявність усіх підтверджувальних документів.

— Нам трапилася на диво уважна і професійна суддя, яка уважно вислуховувала не лише представників держави, як це роблять більшість слуг Феміди, а й другу сторону процесу, — ділиться враженнями адвокат. — Вона навіть вивчала особливості ринку преміксів, цікавилася специфікою виробництва, його обсягами, залученням до процесу на різних етапах експертів тощо. Таке ставлення до своїх обов’язків нині рідко зустрінеш серед суддів, — зізнається Анатолій Гасюк. — Як наслідок, маємо  справедливо скасовані два податкові повідомлення-рішення Печерської ДПІ на дві однакові суми щодо ТОВ «Цехаве Корм ЛТД» — по 351 112 грн (від 29 лютого та 29 травня 2012 р.). Цього разу переміг здоровий глузд, але це скоріше виняток, аніж правило, підсумовує він.

КОМЕНТАР

Анатолій ГАСЮК,
керуючий партнер,
адвокат GP Advisors Law & Consulting company:

— Останніми роками дедалі частіше бізнес повинен виборювати своє право на життя не лише серед своїх конкурентів, а й серед контролюючих органів. І лише того, хто перевершить свого суперника, пройшовши всі кола адміністративного оскарження та суду, можуть тимчасово вважати невинним, або, так би мовити, «переможцем». Проте, ми самі породили таку систему і довго живили її. Тепер пожинаємо її недобрі плоди.

Ситуація, коли в країні кожен акт перевірки закінчується донарахуваннями або штрафними санкціями, не може залишитися непоміченою керманичами країни, якщо саме такий результат не був бажаний і запланований. Тому кожен свідомий громадянин, який хоче жити в демократичній країні, має використовувати всі законні заходи щодо захисту себе, свого бізнесу, своєї родини. Звернення до суду — не панацея розв’язання проблеми. Але що більше буде звернень, то більше уваги буде прикуто до проблеми, то більше шансів змін на краще. Як кажуть, вода камінь точить.