ДЕРЖАВНА ТУРБОТА 

У регіонах активно виплачують дотації на телят, які вимірюються мільйонами гривень, а селяни перестали різати молодняк
 

 

Олег ГРОМОВ, 
Олег ЧЕБАН, 
Євдокія ТЮТЮННИК, 
Олександр ДАНИЛЕЦЬ, 

«Урядовий кур’єр»

Ще 23 квітня Кабмін ухвалив рішення щодо виплати господарствам населення бюджетної дотації за голову молодняку великої рогатої худоби віком від 3 до 15  місяців у розмірі 250—1000 грн. Згідно з цим документом уряду, фінансову підтримку селянам повинні сплачувати з держбюджету за рахунок справляння м’ясо-молочними підприємствами податку на додану вартість. Тоді міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк сказав, що такі виплати здійснюватимуть ся з 1 червня 2012 року. Саме з цієї дати селяни і почали отримувати кошти на своїх телят у рамках бюджетної програми «Державна підтримка галузі тваринництва».

Як зазначив кореспонденту «УК» директор консалтингової агенції «ААА» Сергій Наливайко, позитив від такого кроку полягає в тому, що фактично вперше держава розпочала виплати утримувачам телят і люди відчули, що про них стали дбати.

Найбільші виплати селянам відбулися в серпні — на початку вересня. Це на собі відчув кореспондент «УК», родина якого дуже полюбляє телятину і протягом останніх років зовсім відмовилася від споживання традиційної для багатьох українців свинини.

Так, на ринках великого столичного району Оболонь майже зникла телятина і загалом спостерігається спустошення полиць із яловичиною. Тож можна дійти висновку, що люди перестали масово, як раніше, різати молодняк і вирощують його до 15-місячного віку, отримуючи за це гроші. З одного боку, дефіцит телятини — начебто негативна тенденція, а з іншого — теля росте до певного віку, набере більшу вагу і «наллється» ще більшим м’ясом.

Щоб отримати дотацію, селянин повинен мати довідку, що теля живе і здорове. Фото Володимира ЗАЇКИ

«Урядовому кур’єру» було цікаво дізнатися, як на місцях виплачують селянам такі дотації і які у них настрої з цього приводу.

І далі   утримуватимемо

Так, на Вінниччині, як повідомляє наш власний кореспондент,  в особистих селянських господарствах  стали тримати більше великої рогатої худоби.  Станом на 1 вересня цього року порівняно з відповідним періодом минулого в сільських дворах чисельність поголів’я худоби зросла на понад 4%.

У головному управлінні агропромислового розвитку облдержадміністрації  позитивні зміни пов’язують з урядовою ініціативою, за якою держава виплачує населенню дотацію за збереження молодняку ВРХ.

Це підтвердила і селянка Марія Миколайчук. «На теля ми вже отримали 500 гривень дотації. Це неабиякі гроші. Тому і  далі будемо його утримувати», — зазначила вона.

За період чинності відповідної урядової постанови селяни переконалися, що мають справу з послідовним і системним державним підходом. В області протягом липня фізичні особи подали документів на дотацію на вдвічі більшу кількість молодняку, ніж за червень. А в серпні —  майже стільки, як за два попередні місяці, разом узяті.

Загалом в області на 1 вересня фізичні особи подали документи на дотацію на приблизно 21 700 голів молодняку. Згідно з документами, що були опрацьовані за червень—липень, населенню виплачено майже 5,2 млн грн.

Уже під ніж   невигідно

За даними Державного управління статистики, у першому півріччі цього року в господарствах Чернігівщини зафіксовано найбільший в Україні приплід телят, який становить 39,9 тис. голів.

Селяни, збагнувши, що обіцяні виплати — від 250 до 1000 грн — цілком реальні, почали активно ідентифікувати бичків і теличок та подавати документи на одержання коштів, які надходять на відкриті у банках рахунки.

За словами начальника відділу організації виробництва та маркетингу продукції тваринництва головного управління агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації Олега Крапивного, станом на 4 вересня  3387 селянам  Придесення  за 4185 телят нараховано 1,983 млн грн, виплачено 1,430 млн грн.

Якщо у попередні роки власники особистих підсобних господарств новонароджений молодняк масово пускали під ніж уже на першому місяці життя, тепер така практика стала невигідною. Тим більше, що після виплати державою дотацій на господаря очікують ще більші кошти, одержані від реалізації вирощеного теляти: хоч на м’ясо, хоч великим тваринницьким підприємствам області, які  зацікавлені в тому, щоб придбати бичка чи теличку і поставити в себе на відгодівлю чи поповнити молочне стадо.

Як повідомляє наш полтавський власний кореспондент, на 31 серпня в області, за даними начальника відділу тваринництва головного управління агропромислового розвитку Полтавської обл держадміністрації Володимира Олійника, було 10,278 тис. голів телят, які підлягають дотації.

Від червня на казначейський рахунок управління на це надійшло двома траншами 917,5 тис. грн, які вже виплатили. Виплачували ко шти через кожні три місяці по 250 гривень. Щоб одержати цю суму, власник теляти мав представити в сільраду довідку про те, що теля живе й здорове.

Ніщо не зіпсує настрою

Отже, виплати тривають, настрій селян з цього приводу оптимістичний.

Утім, цей позитив трохи псує своєю думкою С. Наливайко. «Так, люди отримують гроші. Але якби їм дотували не лише телят, а й молочних корів, що набагато важливіше, то було б краще. Українці, за нашими даними та інформацією різних м’ясних трейдерів, не є великими споживачами телятини та яловичини загалом, а купують здебільшого свинину та м’ясо птиці», — зазначає він. За його словами, закупівлі телятини становлять лише 5—7% загального показника закупівель усього м’яса.

Можливо, думка поважного експерта слуш на. Але, як кажуть, державне піклування про дотації молочного стада — то вже зовсім інша тема. Це велике і важливе завдання у сфері АПК.

Нині ж, уперше за два десятиріччя, спостерігаємо, що молодняк корів не йде під ніж майже одразу, і це можна вітати і вважати лише позитивом.