НАРАДА

Прем’єр наголошує на необхідності забезпечення доступних кредитів  та зменшення відсоткових ставок   

Для реалізації макроекономічних та соціальних показників, закладених у Державному бюджеті 2013 року, розпочалася активна розробка відповідних програм. Оскільки за прогнозами міжнародних фахівців цього року не слід очікувати зростання світових ринків, основний наголос уряд робить на розвитку внутрішнього ринку, заміщенні певної частки імпорту продукцією власного виробництва. Це передусім дасть змогу стабілізувати платіжний баланс України. Можливості для цього є, наголосив глава уряду Микола Азаров під час зустрічі з провідними вітчизняними експертами-економістами, на якій ішлося саме про забезпечення розвитку внутрішнього ринку.

Прем’єр-міністр навів кілька напрямків, де є об’єктивні можливості для зростання, а отже досягнення поставлених цілей. Наприклад, потрібно працювати над збільшенням споживання українцями м’яса вітчизняного виробництва. «Незважаючи на те, що споживання м’яса зросло на 6 кг за рік на душу населення, цей показник у півтора раза нижчий, ніж у Європі. Безумовно, в Україні є й можливості та умови для збільшення внутрішнього виробництва м’яса», — зазначив Микола Азаров.

Ще один напрямок — збільшення офісних та торгових площ, що передусім сприятиме зростанню товарообігу. Попри те, що певні позитивні зрушення в цій сфері вже досягнуто, пропорційно до кількості населення ми приблизно  вдвічі відстаємо від Європи, зауважив глава уряду. 

Також Микола Азаров зробив наголос на комплексній реалізації програми індустріального будівництва житла. Зокрема звернув увагу на те, що житло має бути доступним. «Попит на житло є, проте пропозицій за доступними цінами немає. Населення не спроможне купувати житло за тими цінами, що є на ринку нерухомості», — констатував Прем’єр-міністр. 

Микола Азаров переконаний, що кредитні ставки на житло потрібно зменшувати.
Фото Володимира ЗAЇКИ

Крім того, Микола Азаров заявив, що цього року цілком реально і необхідно створити в Україні Банк реконструкції та розвитку, а також Агентство з підтримки експорту та експортоорієнтованих галузей.   

Одним із найактуальніших завдань на цей рік глава уряду назвав необхідність зміни монетарної політики, передусім в плані забезпечення доступних кредитів та зниження відсоткових ставок. Прем’єр-міністр наголосив на тому, що монетарна політика в багато чому є визначальною для економічного зростання.  

«Тобто на порядку денному стоїть ціла низка питань, вирішення яких дало б змогу визначити траєкторії економічного та соціального зростання на 2013-й, 2014-й і наступні роки», — зазначив Микола Азаров, додавши, що чекає від економістів конкретних пропозицій.