Міністр соціальної політики
Наталія КОРОЛЕВСЬКА

 

Зазвичай прямі лінії «Урядового кур’єра» — це насамперед можливість для читачів поставити тому чи іншому посадовцеві запитання і отримати від нього вичерпну консультацію. Однак під час прямої лінії «Дії уряду щодо вирішення актуальних питань у соціальній сфері», гостем якої була міністр соціальної політики Наталія Королевська, вона й сама ставила людям чимало запитань. Адже левова частка звернень, що надійшли на пряму лінію, стосувалася саме пенсійного забезпечення, і люди, які телефонували, скаржились на малі розміри пенсій та ще й нарікали на те, що не отримали встановленого державою підвищення. Тож Наталія Юріївна багато таких ситуацій «брала на олівець» із тим, аби розібратися щодо кожної конкретно і надати людям вичерпну відповідь, а то й відновити справедливість.

Потрібно подолати пенсійну зрівнялівку

Дмитро НЕУМИТОВ,полковник у відставці, м. Ватутіне Черкаської області:

— Чому посадові оклади офіцерів Збройних сил такі маленькі, всього 1100–1300 гривень? За звання полковника — лише 126 гривень доплати. Навіть у двірників у Києві посадові оклади у 2–3 рази більші, ніж у військових…

— Так, ситуація справді непроста. Хочу вам сказати, що нині й двірникам у Києві нелегко, але й військовим теж. Наше міністерство цю тему вивчало. І ми запропонували підняти оклади військових мінімум на 35%. Розумію, це небагато, але це крок до того, щоб зробити зарплати військових справедливішими. У Мін?оборони ми свої пропозиції передали. Там і щодо пенсій військових пенсіонерів є питання, і щодо зарплати військовослужбовців. Передамо їм ваш дзвінок і сподіватимемося на підтримку.

— А чому виникає диспропорція у виплатах пенсій військовим пенсіонерам?

— Дмитре Івановичу, диспропорція виникає тоді, коли підвищуються посадові оклади, а тим, хто вийшов на пенсію раніше, її не перераховують. Ми вже переглядали пенсії військовим з 1 липня, з 1 вересня і з 1 січня. Там ще залишається диспропорція, але її вже частково ліквідували, тому що перерахунок Пенсійний фонд та міністерство проводили. Ви підвищення з 1 січня отримали?

— Ні, не отримав.

— Тоді залиште, будь ласка, ваші координати, щоб ми могли з вами зв’язатися і детально з’ясувати ситуацію. Тому що з 1 січня всі військові пенсіонери повинні отримати перерахунок. Ми розберемося, чому так вийшло й щодо вас його не здійснили.

Олекса ШИЯН, інвалід війни, полковник у відставці, військовий пенсіонер, м. Київ:

— Є постанова від 13 березня цього року №161 «Про внесення змін до постанови Кабміну від 22 вересня 2005 року №889», в якій сказано: встановити щомісячну додаткову грошову винагороду військовослужбовцям. Що це таке?

— Це була пропозиція Міністерства оборони про виплату такої винагороди за особливе виконання військових обов’язків в окремих регіонах. Вона запроваджена із цього року і буде виплачуватися у тих розмірах, які визначені постановою.

— А на пенсіонерів вона поширюватиметься?

— Ця грошова виплата враховуватиметься тільки під час перерахунку пенсій.

Ельга КОВАЛЬЧУК, м. Київ:

— Отримую «Урядовий кур’єр» і там прочитала, що ви, Наталіє Юріївно, говорили зокрема про те, що станом на 1 березня всі пенсії перераховані стовідсотково. Але в мене наукова пенсія, і ніяких перерахунків не зроблено. Ні у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму, індексації — нічого абсолютно.

— Ельго Андріївно, щороку до 1 березня на 20% піднімають пенсії від рівня і темпів зростання заробітної плати за минулий рік. Але з цієї суми мінусують те підвищення пенсії, яке вже було в минулому році. Ось у вас торік пенсія збільшилася?

— Ні. Не збільшилась абсолютно. І це незважаючи на те, що я дитина війни, ветеран праці…

— Тоді давайте ваш телефон, з’ясовуватимемо ситуацію. Ми піднімемо вашу справу в пенсійному фонді, подивимося уважно і обов’язково розберемося.

Сергій,м. Конотоп:

— Маю запитання, яке поки що мене особисто не стосується, однак воно стосується моєї мами. В неї доволі великий трудовий стаж, однак пенсія, яку вона отримує, істотно не відрізняється від пенсії сусідки, яка пропрацювала лише кілька років. Як так трапилось і чи можна це змінити?

— Річ у тому, що через недосконалість пенсійної системи є багато таких прикладів. Тому поступове осучаснення пенсій надзвичайно актуальне й стосується 12,8 мільйона українських пенсіонерів, які отримують трудові пенсії. Крім того, ми маємо знайти дієвий механізм, який дасть змогу відійти від «зрівнялівки». Адже посудіть самі: хіба це справедливо, коли вчителька, що вийшла на пенсію 5 років тому, отримує на 500 гривень менше, ніж учителька, яка виходить на пенсію сьогодні? І це за умови однакового стажу.

Щоб удосконалити систему пенсійного забезпечення, при Міністерстві соціальної політики працює спеціальна робоча група. До її складу увійшли науковці, експерти, фахівці міністерства та Пенсійного фонду. Я також запросила народних депутатів взяти участь у її роботі. Тому, переконана, спільними зусиллями зможемо знайти, як ліквідувати пенсійну «зрівнялівку» та гарантувати людям пенсію відповідно до стажу й заробітку.

Про перерахунок пенсій бабусі та дідусі тепер дізнаються із Всесвітньої мережі. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Хочу потрапити до вас на прийом!

Василь, м. Київ:

— Кілька разів чув, що Мінсоцполітики підготувало якийсь пакет пропозицій до уряду, прийняття яких торкнеться ледь не 20 мільйонів українців. Розкажіть, про що йдеться, бо якихось змін щодо себе я не відчув.

— За 100 днів роботи ми напрацювали майже 100 пропозицій. 30 з них уже уряд ухвалив, решту, сподіваюся, підтримає найближчим часом.

Кожне з цих рішень, це, можливо, і невеликий, але конкретний крок щодо забезпечення соціальної справедливості у суспільстві. Назву лише кілька із пропонованих нами рішень, які чекають на прийняття.

Ми вже ухвалили підвищення розміру посадового окладу першого розряду Єдиної тарифної сітки для 3,5 мільйона працівників бюджетної сфери: вчителів, лікарів, працівників культури та соціальної сфери. Крім того, на засіданні уряду за нашої пропозиції було встановлено додаткові стимули для працівників швидкої медичної допомоги. Це можливість отримати 40% надбавки за особливий характер та умови роботи, а також додаткову допомогу у вигляді тринадцятої зарплати.

Щодо пенсійного забезпечення, то уряд уже ухвалив законопроект, який передбачає гарантоване щорічне березневе збільшення пенсій для понад 12 мільйонів пенсіонерів. Цим законопроектом передбачено включення до страхового стажу молодих матерів періоду їхнього перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами.

Окремо хочу зазначити, що для стимулювання створення нових робочих місць та підвищення рівня зайнятості було ухвалено Порядки щодо компенсації 50% ЄСВ за створення нових високооплачуваних місць, отримання ваучерів на навчання громадянами, старших за 45 років, реєстрації безробітних, долучення їх до громадських робіт і багато іншого.

Загалом запропоновані нами кроки торкаються майже 20 мільйонів українців, і ми працюватимемо над цими питаннями й надалі.

Володимир ЗАЛЕВСЬКИЙ,м. Біловодськ Луганської області:

— Я інвалід 2 групи. Хочу потрапити до вас на прийом.

— Я вас слухаю, вважайте, що потрапили.

— Ні, не по телефону, а особисто — це можливо?

— У нас на сайті міністерства опубліковано чіткий графік прийому громадян. Рада буду з вами зустрітися, якщо не хочете розповідати про свою проблему по телефону.

Петро, м. Вишневе:

— Моя сусідка — інвалід. Нещодавно їй за гроші запропонували допомогти ввезти в Україну доволі дороге авто. Розумію, що цим питанням має передусім займатися митниця чи міліція, але що робить Мінсоцполітики, адже це тепер ваш головний біль?

— Справді, Петре, на сьогодні така проблема існує. Повноваження щодо визнання вантажів гуманітарною допомогою перейшли до Міністерства соціальної політики фактично з 1 лютого. За лютий–квітень міністерство отримало понад 742 звернення щодо визнання вантажів гуманітарною допомогою. Рішення прийнято щодо 348 звернень. Але ми зіштовхнулися з тим, що під виглядом гуманітарної допомоги в Україну також намагаються ввезти контрабанду, але ми вже вжили заходів, щоб унеможливити це.

Так, ми запровадили три режими проходження вантажів, які умовно поділяються на «зелений», «жовтий» та «червоний» коридори. «Зеленим» коридором іде вантаж, який не викликає зауважень інших міністерств. Він проходить з мінімальними формальностями у максимально оперативному режимі. Такий підхід застосовується до вантажів, призначених для державних установ, які займаються соціальним обслуговуванням вразливих категорій громадян, для лікарень, дитячих будинків тощо. Оформлення таких вантажів займає не більше 10 днів.

«Жовтим» коридором ідуть вантажі, які викликають певні сумніви. Наприклад, нема переліку кінцевих отримувачів допомоги або документи оформлені неналежно. До таких вантажів підвищена увага МВС та Міндоходів, які й дають свої висновки.

Найбільш жорсткі умови для вантажів, що йдуть «червоним» коридором і не містять ознак гуманітарної допомоги або призначені для отримувачів, що раніше мали проблеми із законом.

Розумію, що особи, зацікавлені у непрозорих схемах навколо гуманітарної допомоги, намагаються дискредитувати нашу роботу. Але, незважаючи на це, ми налаштовані зробити процедуру ввезення гуманітарної допомоги максимально прозорою.

Ігор МОМОТЮК,м. Рівне:

— Як буде вирішено питання з розмитненням гуманітарної допомоги, яка стоїть на кордоні від грудня, а тим часом інваліди в Україні потерпають від потрібних засобів реабілітації? І що про нас думатимуть самі благодійники?

— Проблема в тому, що не всі вантажі, які декларуються як гуманітарна допомога, є такими насправді. Нині рішення про визнання вантажів чи товарів гуманітарною допомогою та про звільнення від відшкодування витрат, пов’язаних з їхнім зберіганням на складах митного контролю, вирішується в порядку, передбаченому чинним законодавством, за умови надходження до Мінсоцполітики документів, визначених урядовою постановою, та після узгодження такого рішення з низкою відповідних органів влади.

Аби прискорити процедуру проектів рішень, уряд прийняв постанову «Про затвердження Порядку взаємодії спеціально уповноважених органів виконавчої влади з питань гуманітарної допомоги з іншими суб’єктами правовідносин щодо прийняття рішення». Цим порядком визначено стислі строки для процедури відповідного погодження. Тож якщо вантаж, про який ви говорите, — справді гуманітарна допомога, думаю, проблем не буде.

Тетяна КАТАЛЕВСЬКА,м. Харків:

— Мій батько Каталевський Володимир Матвійович — пенсіонер за віком, інвалід 1 групи категорії А, дитина війни, ветеран праці. Йому 65 років. 2010-го ми зробили заявку в Мінсоцполітики на придбання для нього інвалідного візка з електроприводом. Це 401-ша модель «Бриз», іспанський чотириколісний скутер. Чомусь саме цю модель не закуповує міністерство, а нам вона дуже потрібна.

— Вам саме ця модель потрібна?

— Можуть бути й інші моделі, але проблема в тому, що у зв’язку зі станом мого батька йдеться про невелике індивідуальне замовлення.

— Тетяно Володимирівно, зроблять вам індивідуальне замовлення, тут проблем не буде. Єдине, що є деякі моделі не сертифіковані або зняті з виробництва, або за ціновою політикою не відповідають стандартам. Тому я особисто передам керівникові «Укрпротеза» ваше звернення, з вами зв’яжуться. Головне — щоб ваш тато отримав засіб пересування і щоб у ньому почувався комфортно.

Зауважу лише, що можна знайти й іспанську, і японську модель, але якщо аналог не гіршої якості нині виробляють в Україні, то звичайно, «Укрпротез» віддаватиме перевагу нашому національному виробнику. Адже це наші робочі місця, ми також підтримуємо інвалідів, дуже багато з яких працює в «Укрпротезі», тому зробимо все для підтримки нашого вітчизняного виробництва. А зараз уперше розроблено наш український інвалідний візок. І за всіма випробуваннями, які проводили самі інваліди, вони підтвердили, що він нічим не поступається іноземним аналогам. А нам же треба, щоб робочі місця в нашій країні були.

Наша політика — розвиток виробництва такої продукції в Україні, при тому кращої якості й за найновішими технологіями, щоб український виробник повністю закривав потреби на внутрішньому ринку. Бо що ж виходить? Ми купуємо іспанське, китайське, а потім нашим інвалідам нічим пенсію платити, бо робочих місць немає, зарплату ніхто не одержує. Тому фахівці «Укрпротеза» пошукають український аналог. Але якщо не знайдуть того, що потрібно вашому батькові, то зроблять усе, щоб забезпечити йому візок іноземного виробництва.

Ольга,м. Кривий Ріг:

— Останні кілька місяців я вчасно отримую гроші на дитину, хоч раніше бували і затримки. Скажіть: як вам вдалося навести лад у цьому?

— Дякую за це запитання, але одразу хочу зазначити, що своєчасність державних виплат — це норма, а не досягнення, і кожна «соціальна гривня» має доходити до одержувача вчасно. Коли я очолила Міністерство соціальної політики, було проведено аудит усіх напрямків роботи, і ми з’ясували, що інколи ситуація на місцях відрізняється від тієї, про яку нам звітують. Деякі чиновники могли собі дозволити прикрасити реальний стан і прозвітувати про те, що гроші вже виплачено. І це відбувалося попри те, що я отримувала десятки звернень від людей, що гроші до них так і не надійшли.

Тому щоб забезпечити своєчасність усіх соціальних виплат, ми запровадили три рівні контролю. По-перше, це урядова «гаряча лінія», куди кожна людина може подзвонити і повідомити про факт заборгованості. Також можна скористатися сторінкою Мінсоцполітики у соціальних мережах. По-друге, ми запровадили механізм народного контролю. До мене звернулися представники громадських організацій з ініціативою щодо проведення системного громадського контролю над діяльністю чиновників. Я підтримала цю ініціативу, цей механізм працює, і в нас уже є результати. На підставі звернень від громадськості було звільнено начальника обласного управління праці та соціального захисту Вінницької облдержадміністрації. По-третє, ми налагодили тісну співпрацю з профспілками та роботодавцями, які за своїми каналами відстежують ситуацію, і коли виникають проблеми, повідомляють про це міністерство.

Хочу ще раз повторити, що відсутність боргів повинна бути нормою, а коли вони виникають — це надзвичайна ситуація, яка потребує швидкого реагування. Тому в разі виникнення якихось проблем закликаю звертатися на «гарячу лінію» уряду. Ми миттєво реагуватимемо на проблему.

Володимир Іванович, м. Закарпаття:

— Чому за мінімальної пенсії на 994 гривні мені дають субсидію на газ на 123 гривні, а на електроенергію — тільки 11 гривень? Чому скільки мало дають на електроенергію?

— Володимире Івановичу, там по-іншому рахують. Субсидія у нас рахується, виходячи із суми, яка зазначена в загальному рахунку за житлово-комунальні послуги. У нас немає окремо субсидії на газ чи електроенергію.

— Інвалід війни має пенсію 3 тисячі гривень, а інвалід, який пропрацював 30 років, — 994? Яка різниця, чи він інвалід війни, чи в нього побутова травма, він же інвалід?

— Тут є несправедливість, розумію. Тим більше, якщо людина заробила, то вона має більшу пенсію отримувати. Але ми крок за кроком підвищуємо пенсії. Ось зараз підняли інвалідам війни, надалі робитимемо все, щоб і вам була більша пенсія.

— А чому інвалідові війни дають путівку в санаторій щороку, а нам — у порядку черги? Адже черга може підійти й через 30 років?

— У них своя черга, у вас своя. Інвалідів війни у нас залишилося 22 тисячі, а загалом інвалідів у країні — 2 мільйони. Тому у вашій черзі більше людей, а там менше.

— А чому на Закарпатську область виділили всього 20 путівок?

— Я на 100% упевнена, що на Закарпатську область далеко не 20 путівок виділили. Але якщо там хтось десь загубив путівки, то ми розберемось у цьому: куди вони поділися, кому їх роздали і чи правильно їх розподілили. Бо коли починаємо перевіряти, стикаємося з багатьма випадками, що путівки, на жаль, зовсім не за призначенням використовували.

«Нас б’ють водії маршруток!»

С. НОВІКОВА, м. Луганськ:

— Скажіть, будь ласка, коли в нашому Луганську відновлять прийом заяв на безплатне встановлення телетюнерів інвалідам? В інших містах приймають, ми дізнавалися…

— Тут така ситуація. Законом «Про державний бюджет України на 2012 рік» Державному комітету телебачення і радіомовлення передбачалися кошти на ці телетюнери у сумі понад 450 мільйонів гривень. Порядок використання цих коштів затверджений відповідною постановою Кабміну. Тож торік телетюнерами забезпечували зокрема інвалідів першої та другої групи, а також інвалідів війни третьої групи. Мінсоцполітики ініціювало перед Кабміном питання щодо продовження цього року цієї справи. Але, на жаль, Держбюджетом на 2013 рік коштів для цього не передбачено.

— А коли в Луганську інвалідам надаватимуть 50-відсоткову знижку на оплату комунальних послуг?

— Загалом це питання врегульовується Законом «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні». Але ним не передбачено права цієї категорії громадян на пільги з оплати житлово-комунальних послуг. Однак відповідно до статті 34 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчі органи місцевих рад можуть встановлювати додаткові гарантії соціального захисту для людей за рахунок власних коштів і благодійних над?ходжень.

Та хочу зауважити: якщо рівень ваших доходів низький, ви ж можете скористатися житловою субсидією. Тут вам варто звернутися до управління праці та соцзахисту за вашим зареєстрованим місцем проживання, і вони визначать, чи маєте ви право на субсидію і в якому розмірі. Загалом же сім’ї непрацездатних і пенсіонерів мають платити за житлово-комунальні послуги не більше 10% свого доходу в межах встановлених житлових норм. Іншим сім’ям держава компенсує витрати на житлово-комунальні послуги, що перевищують 15% сукупного доходу родини.

— І ще одне. Опублікуйте, будь ласка, у пресі, що ветерани праці й інваліди 2 групи мають право їздити в маршрутках безплатно, бо нас уже б’ють водії. І введіть кримінальну відповідальність для перевізників за невиконання цього закону. Ніде в Україні так не принижують ветеранів праці у маршрутках, як у Луганську!

— Якщо перевізники не орієнтуються в законах, якими мають керуватися у своїй роботі, то поінформую. Відповідно до статті 7 Закону «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці на інших громадян похилого віку в Україні» ветерани праці мають право на безоплатний проїзд всіма видами міського пасажирського транспорту, за винятком таксі, автомобільним транспортом загального користування (теж крім таксі), у сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області, для Криму — в межах автономії, за місцем проживання.

Інвалідам же право на безоплатний проїзд у приміському транспорті, а також у міському, крім метро і таксі, надано статтею 38-1 Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні». Відповідно до законодавства про транспорт, це право безоплатного проїзду відповідним категоріям громадян мають забезпечувати перевізники всіх форм власності. Це стосується й тих, хто перевозить пасажирів у маршрутках. Безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно з законодавством.

Марина СВІРІДОВА,м. Рівне:

— Моя донька навчається на 4 курсі. Сьогодні й людям із досвідом важко знайти роботу, а молодим спеціалістам тим паче. Чи плануєте якось втрутитися в це питання?

— Молодіжне безробіття — загальна проблема. Вона існує не лише в Україні та інших пострадянських країнах, а у країнах Старого Світу, де не змогли вирішити її за десятиліття. Сьогодні навіть у відносно благополучній Європі середній рівень молодіжного безробіття перевищує 20%, а в деяких країнах ЄС сягає і 56%. Нещодавно я брала участь у 9 Європейській регіональній зустрічі Міжнародної організації праці. І саме питання молодіжної зайнятості було одним із пріоритетних в обговоренні.

Щодо ситуації в Україні, то, за офіційними даними, у нас рівень безробіття серед молоді перевищує 17%. Тому дії уряду спрямовані як на стимулювання створення робочих місць для випускників вишів та професійних навчальних закладів, так і на підвищення рівня конкурентоспроможності таких випускників. Багато механізмі??в передбачає Закон «Про зайнятість населення», який чинний з початку цього року. Так, наприклад, роботодавці отримають строком на один рік 100% компенсацію із сплати єдиного соціального внеску за надання першого робочого місця молодим спеціалістам. Крім того, уряд уже ухвалив порядок стажування студентів, за яким отриманий досвід відображатиметься у трудових книжках. Так, випускники по завершенні навчальних закладів матимуть не тільки диплом, що підтверджує здобутий ними фах, а й запис у трудовій книжці, що підтверджуватиме вміння застосувати цей фах на практиці. Як результат, такі молоді фахівці стануть більш конкурентоспроможними на ринку праці. Ці кроки, звісно, не вичерпують усього списку, бо існують ще так звані підйомні для молоді, яка вирішить працювати у сільській місцевості за певними спеціальностями, та інші. Ми продовжуємо розробляти як нові пропозиції, так і підзаконні акти на виконання Закону «Про зайнятість населення».

Валентина Степанівна, м. Тернопіль:

— Чула, нещодавно уряд затвердив порядок отримання ваучера на навчання. Мені 48 років. Чи можу я скористатися цим правом?

— На виконання Закону «Про зайнятість населення» уряд ухвалив Порядок отримання такого ваучера. Його можуть отримати громадяни віком від 45 років, чий страховий стаж становить не менше 15 років до досягнення ними пенсійного віку. Щоб отримати такий ваучер, необхідно звернутися до центру зайнятості та подати відповідну заяву та необхідний пакет документів. Проте хочу зазначити, навчитися можна тільки тих спеціальностей, які затвердив уряд. Цього року йдеться про 13 робітничих професій та 22 спеціальності для пріоритетних галузей економіки, зокрема будівництва, агропромислового комплексу, транспорту тощо.

Якщо вас зацікавили запропоновані спеціальності, треба звернутися до центру зайнятості, де ви зможете дізнатися про все детальніше.

Загалом же ми очікуємо, що цього року ваучером на навчання зможуть скористатися близько 20 тисяч українців.

 

ДОСЬЄ «УК»

Наталія КОРОЛЕВСЬКА. Народилася 1975 року в місті Красний Луч Луганської області. Пройшла шлях від менеджера до комерційного директора компанії «Мета». У 23 роки створила власне приватне підприємство, яке за 10 років перетворилося у найбільший холдинг у регіоні. Холдинг забезпечував робочими місцями понад 10 тисяч осіб.

Здобула 2 економічні освіти. Захистила дисертацію на здобуття ступеня кандидата економічних наук.

У 2002 році була обрана депутатом Луганської обласної ради.

З 2006 по 2012 рік — народний депутат України. 2007–2012 рр. — голова парламентського Комітету промислової і регуляторної політики та підприємництва. 2011 р. разом із громадськими лідерами створила і очолила Громадянський рух «Вперед!», що об’єднав понад 200 громадських організацій та профспілок. У грудні 2011 року очолила партію «Україна — Вперед!». 24 грудня 2012 року Указом Президента України призначена міністром соціальної політики України.

 

«Пряму лінію» підготувала і провела Інна КОСЯНЧУК, «Урядовий кур’єр» 

ПРЕС-ЦЕНТР "УК"

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ на електронну адресу: imrich@ukcc.com.ua