СИТУАЦІЯ

Без надійного інвестора та державної підтримки проблему очисних каналізаційних споруд у районі Севастополя та Балаклави не розв’язати
 

Скоро минає рік, як «Урядовий кур’єр» (25. 10. 2011 року) висвітлював проблему нестачі очисних споруд у Балаклаві. За цей час Севастопольська міська державна адміністрація отримала нового керівника — Володимира Яцубу, а він у свою чергу — застарілі проблеми попередників. «УК» вирішив поцікавитися, як просуваються справи у Балаклаві, чи відбувається реконструкція очисних споруд у Севастопольському регіоні. Зокрема у тих населених пунктах, які не один рік скидають неочищені нечистоти у гірську річечку Бельбек, а та несе їх до Чорного моря.

Балаклавська  бухта справжня перлина Криму, от тільки без очисних споруд її подальша розбудова неможлива.
Фото з сайту rybnadzor.org

А віз і нині там

У Балаклаві ще й досі вирішують, хто і за скільки зводитиме каналізаційні очисні споруди (КОС). Як розповів кореспондентові перший заступник голови міськдержадміністрації Севастополя Сергій Савенков, виконавча влада розглядає кілька варіантів розв’язання проблеми. Перший — це транспортування стічних вод на КОС-1 «Південні», які існують. Другий — очистка стічних вод на локальних очисних спорудах Балаклави, розміщення їх на плато в районі гори Спілія, відстоювання та подальше водовідведення після очистки глибинноводною трубою в Чорне море.

Як перший, так і другий варіант уже давно і неодноразово обговорювали. Більш того, кожна з цих ідей має свої перепони та обмеження. Щодо першого варіанта, то КОС-1 «Південні», навантажені севастопольськими нечистотами, — не до кінця добудований об’єкт. І нині вони не повною мірою справляються з обсягами, які існують.

Ідея з будівництвом локальної мережі теж не дивує новизною. «Років із 6 тому вже лунали подібні пропозиції. І, до речі, це був би непоганий варіант, але питання загальмувалося на стадії виділення землі», — пояснила Маргарита Литвиненко, голова громадської ради навколишнього природного середовища м. Севастополя.

Вона також розповіла, що протягом року на різних засіданнях, до яких долучалась і громадська рада, неодноразово обговорювали й нові пропозиції компанії «Смарт Холдинг», яка планує створити рекреаційно-туристичний комплекс європейського рівня «Балаклава Грін». Адже за отриману ділянку землі її зобов’язали побудувати очисні споруди для курортного містечка. Ось тільки остаточне рішення про реалізацію проекту будівництва надсучасних очисних, який, за підрахунками спеціалістів компанії, може коштувати до 500 млн гривень, зависло в повітрі. Представники компанії наполягають на тому, аби КОС після закінчення будівництва залишилися на балансі «Смарт Холдингу». Міська адміністрація на це категорично не погоджується. Це зрозуміло, адже досить необачно передавати стратегічно важливі об’єкти життєзабезпечення населення міста на баланс приватної структури.

«Звісно, компанія повинна окупити вкладені у будівництво кошти. Та як саме планують повертати ці затрати? У приватній структурі ми відповіді не отримали», — наголосила керівник громадської ради навколишнього природного середовища.

Однак у Балаклаві, попри брак очисних каналізаційних споруд, окремі забудовники продовжують своє будівництво: останнім часом виникли нові рекреаційні об’єкти, реконструюють будинки.

І все-таки надія на розв’язання проблеми в місті з’явилася. Цього року Кабінет Міністрів України прийняв рішення про виділення додаткових коштів обсягом 9,5 мільйона гривень на будівництво очисних споруд у місті Севастополь. Ці гроші буде витрачено на проектування КОС Балаклави — 4,5 млн гривень та КОС-1 «Південні» обсягом 5 млн гривень. Можливо, наступного року проекти втілять у життя.

Деякі зрушення є

Великою проблемою для Севастопольського регіону були, а подекуди ще й залишаються напівзруйновані та занедбані сільські очисні споруди. Ще з початку 2000-х років селища Фронтове, Верхньосадове, Вавилове (ВІР) скидали неочищені каналізаційні стоки в гірську річку Бельбек, яка  несла їх до курортної Любимівки. Проблему не розв’язували роками. Зрушити її з місця вдалося лише після торішніх відвідин Севастополя Прем’єр-міністром Миколою Азаровим.

Протягом року було проведено та завершено будівельні роботи на очисних спорудах у селищах Фронтове та Верхньосадове, які нині вже працюють на повну потужність. Тут стоки очищують за сучасною технологією. Але, на жаль, таким самим стрімким ривком до цивілізації не може похвалитися селище Вавилове, яке і надалі завдає шкоди річці Бельбек і акваторії Чорного моря.

Громадські екологи Севастополя, тримаючи на контролі роботи навколо очисних споруд, протягом цього року здійснили кілька рейдів на вавилівські КОС. «У селищі ми побачили повністю зруйновані очисні, хоча сліди того, що роботи тут колись було почато, є. Напередодні нашої першої поїздки чиновники вже відзвітували про завершення реконструкції  та витрачені на них 3 млн гривень. А насправді старі очисні споруди перебувають у стадії демонтажу, а нові — покинутого довгобуду», — констатувала Маргарита Литвиненко.

Гальмування у процесі реконструкції КОС у с. Вавилове у Севастопольській міській держадміністрації пояснили тим, що у 2011 році змушені були зробити корегування проектно-кошторисної документації. Відбулася  заміна технічного завдання і технології очищення на комплекс повної біологічної очистки закритого типу.  Через це роботи торік призупинили, хоч перші гроші — понад 1,5 млн гривень — на реконструкцію було виділено та освоєно ще у 2010 році.

Як запевнив нас перший заступник голови міськ?держадміністрації Сергій Савенков, згідно з Програмою економічного та соціального розвитку Севастополя, на 2012 рік передбачено фінансування КОС у Вавиловому обсягом понад 2,5 млн гривень. «Нині об’єкт не введено в експлуатацію, бо проектно-кошторисна документація щодо нього проходить експертизу в ДП «Укрбудекспертиза». Після позитивного результату роботи продовжаться. Попередній термін введення очисних споруд у дію — кінець 2012 року», — запевнив Сергій Савенков.

На нещодавній прес-конференції він також повідомив, що до кінця року будівництво КОС має закінчитися ще у двох курортних селищах — Ласпі та Андріївка, і на це вже є кошти. За його словами, каналізаційні очисні споруди в селищі Ласпі стануть до ладу до кінця літа, залишилися тільки пусконалагоджувальні роботи. «В Андріївці ще треба виконати роботи на 5 мільйонів гривень, і до 1 жовтня будівництво має бути завершено», — повідомив заступник голови виконавчої влади Севастополя.

Хочеться щиро вірити, що все станеться, як гадається.