БЕЗПЕКА
 

Анонімні погрози про закладену в людних місцях вибухівку дорого обходяться суспільству
 

...Близько п'ятої ранку 13 лютого до київської міліції надійшло повідомлення про замінування сумнозвісного будівництва поблизу станції метро "Театральна". На місце події відразу прибули працівники міліції громадської безпеки, Державтоінспекція, фахівці вибухово-технічної служби, слідчо-оперативна група, співробітники МНС, пожежні, кінологи, лікарі "швидкої допомоги" - загалом майже 100 осіб. Було перекрито виходи з метро.

Невдовзі міліціонери справді знайшли підозрілий предмет, зовні схожий на вибуховий пристрій. Він складався з частини пластикової пляшки, всередині якої знаходилася біла кристалічна речовина, подібна до звичайної кухонної солі. Зовні ізоляційною стрічкою було прикріплено дешевий електронний годинник, кілька дротів і комп'ютерний диск. Слідів вибухових речовин і засобів підриву виявлено не було.

Але цим справа не закінчилася. Того ранку від киян надійшло ще кілька повідомлень про знайдені підозрілі предмети. Так само, як і в першому випадку, їх знешкодили. Йдеться про примітивно зроблені муляжі, розповіли експерти.

Якраз напередодні цих подій начальник департаменту громадської безпеки МВС України Володимир Петровський у розмові з журналістами висловлював стурбованість тим, що після відомих подій у московському аеропорту "Домодєдово" і в Макіївці помітно зросла кількість анонімних повідомлень про нібито закладену вибухівку в місцях масового скупчення людей в багатьох містах. На щастя, всі вони не підтверджуються і "жартівники" навіть не обтяжують себе виготовленням чимось схожого на вибухівку. Але від того не легше - на кожен сигнал відповідні служби реагують відповідно: з виїздом на місце спеціалістів, оточенням території, евакуацією людей... Приміром, перевірка лише одного повідомлення про "замінування" залізничного вокзалу в Києві обходиться державі в середньому в 50 тис. гривень. Торік його "мінували" чотири рази...

Загалом цього року до органів внутрішніх справ уже надійшло 46 повідомлень про нібито закладену вибухівку на ринках, у школах та інших навчальних закладах, великих магазинах, нічних клубах, адмінбудівлях, залізничних та автовокзалах. Трохи рідше "мінують" потяги, а то й літаки. Контингент таких "жартівників" передбачуваний, як правило, це особи з неадекватною поведінкою, які отримують від цього якесь незрозуміле нормальним людям задоволення. Володимир Петровський повідомив, що надання неправдивої інформації про загрозу вибуху підпадає під ознаки ст. 259 Кримінального кодексу, що передбачає штраф від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі на термін до шести місяців, або позбавлення волі до трьох років. Те саме діяння, вчинене повторно, або пов'язане зі значними матеріальними збитками, карається позбавленням волі до семи років.

- Міліція має достатньо технічних засобів, аби встановити таких осіб, - запевняє полковник Петровський. - В середньому виявляємо кожного другого "жартівника". Лише цього року за подібні "жарти" вже порушено 16 кримінальних справ, щодо інших триває слідство. Правда, практично всі розглянуті раніше судами справи завершилися мінімальними, "нижче всякого мінімуму", покараннями.
 

ДO РЕЧІ
 

Макіївських підривників затримано
 

Правоохоронці Донеччини таки "вирахували" двох підозрюваних у скоєнні вибухів у центрі Макіївки біля адміністративного приміщення державного підприємства "Макіїввугілля" та торговельного центру "Голден плаза". "На допитах вони визнали свою причетність до вибухів. Злочин розкрито", - лаконічно прокоментував подію прокурор Донецької області Володимир Гальцов.

Інформацію про затримання зловмисників підтвердив і голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк. За його словами, керівники силових структур невдовзі зможуть детальніше розповісти про перебіг розслідування резонансних вибухів. Досі відомо таке: затриманих двоє, один із них має вищу освіту, а інший - незакінчену вищу.

Нагадаємо, два вибухи в Центрально-Міському районі Макіївки поблизу "Макіїввугілля" та "Голден плази" прогриміли вранці 20 січня. Невдовзі тут виявили записку-ультиматум, в якій невідомі вимагали від представників влади 4 мільйони євро, а в разі невиконання цієї умови погрожували влаштувати ще серію вибухів. За цим фактом обласне управління СБУ порушило кримінальну справу за статтею "тероризм".

Павло КУЩ