Зустріч із Президентом Республіки Білорусь Олександром Лукашенком Президент Петро Порошенко розпочав словами про те, що країни мають широкий спектр питань розвитку співробітництва в економічній, фінансовій сферах та в координації дій у міжнародних організаціях. На думку Петра Порошенка, разом з Україною Білорусь має підготувати скоординовані відповіді на виклики, що постали в сфері безпеки.

Уже потім глава Української держави подякував білоруському колезі за те, що завдяки розвитку потенціалу співпраці з’явилася унікальна можливість проведення діалогу Тристоронньої контактної групи для вирішення нагальних питань. «Я окремо дякую Білорусі за чітку позицію щодо суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України. Для нас ваша жорстка позиція, яку ви висловлювали постійно, включаючи позицію щодо так званих виборів у листопаді, надзвичайно важлива», — наголосив Петро Порошенко.

Він підкреслив, що світова дипломатія не лише визнала мінський формат переговорів, Мінський меморандум та Мінський протокол, а й повела мову про все це як основу Мирного плану Президента Петра Порошенка і основу мирного процесу в Україні. «Вони визнані ООН, Європейським Союзом, країнами G-20. Фактично вони є безальтернативною моделлю деескалації ситуації на частині території Донецької і Луганської областей», — сказав глава держави, висловивши сподівання, що мінські зустрічі та їх інтенсивність вдасться відновити.

Мінськ готовий і надалі виступати майданчиком для мирних переговорів по сходу. Фото Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Президент Білорусі відзначив зростання товарообігу з Україною, попри складну ситуацію на Донбасі. «У нас зараз стовідсотково оплачено всі наші контракти. З жодною країною такого в нас немає», — зазначив Олександр Лукашенко. Він також підкреслив, що Білорусь завжди підтримувала мир в Україні і готова й надалі сприяти проведенню мирних переговорів, в яких Мінськ виступатиме нейтральним майданчиком.

Вже під час переговорів делегацій країн у розширеному складі Петро Порошенко заявив про те, що Україна може сприяти розвитку відносин Білорусі з країнами-членами ЄС у рамках «Східного партнерства»: «Ми зацікавлені у підтримці Білорусі, якщо вона вважатиме це можливим, у розвитку відносин в рамках «Східного партнерства».

Йдеться про механізми взаємовигідного використання технологій, законодавства, фінансових ресурсів на різних рівнях партнерства. «Починаючи від інтегрованого управління, завершуючи енергоефективністю, ми досягли достатніх успіхів у цій сфері», — додав Петро Порошенко.

Також делегації приділили увагу співпраці у паливно-енергетичній сфері, міжрегіональному співробітництві, вели мову про галузь машинобудування.

«Ми не допускаємо падіння товарообігу з Білоруссю і навіть забезпечили його зростання. Хочу задекларувати, що Україна щиро зацікавлена у тому, щоб торгові, економічні, політичні, безпекові відносини розвивалися з максимальною інтенсивністю», — передає слова Президента його прес-служба.

Олександр Лукашенко наголосив, що Білорусь буде надійним та чесним партнером України як у політичних, так і в економічних питаннях. «Ми абсолютно прозорі. Ви можете цілком на нас розраховувати», — резюмував він. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»