КОМПЕТЕНТНО

Невдовзі оператори припинять обслуговувати нелегальні мобілки. Ця інформація, розміщена в одній із багатотиражних газет, збентежила весь вітчизняний ринок мобільного зв'язку. Йшлося про те, що незаконно ввезені в Україну так звані "сірі" мобільні телефони, які оператори збиралися відключати, будуть у користуванні й надалі. Автор матеріалу посилався на голову Національної комісії з питань регулювання зв'язку Володимира Олійника, який в інтерв'ю "Інтерфаксу" нібито заявив, що до відключення справа, мабуть, не дійде.

Таке повідомлення здивувало всіх без винятку. Адже тривалий час велася не тільки масова роз'яснювальна робота серед користувачів мобільних телефонів, а й відбувалася серйозна підготовка самих операторів до цього досить недешевого і складного з технічного боку заходу. На створення бази даних ІМЕІ та спеціального обладнання для відстеження і відключення "сірих" телефонів були витрачені значні кошти. І хоча за словами директора Українського державного центру радіочастот Павла Слободянюка, базу створили не за бюджетні кошти, а за рахунок господарської діяльності підприємства, і обладнання оператори придбали за власні гроші, відмова від широкомасштабного задуму, який мав очистити вітчизняний мобільний ринок від контрабандної продукції, була не зрозумілою.

Усе стало на свої місця після офіційної заяви НКРЗ. У ній зазначено, що газета "подала висловлювання В. Олійника у викривленому вигляді, чим ввела в оману національних операторів мобільного зв'язку та мільйони читачів. Сутність позиції НКРЗ полягає в тому, що "сірі" мобільні телефони не будуть відключатися до введення в експлуатацію необхідного обладнання у всіх операторів мобільного зв'язку".

У заяві також йдеться про те, що НКРЗ спільно з іншими органами влади продовжує роботу, яка визначена чинними законами і спрямована на наведення порядку на ринку мобільних телефонів та захист прав споживачів на отримання якісних послуг мобільного зв'язку. Щодо процедури відключення мобільних телефонів, то вона має проходити тільки у визначеному законом порядку і в жодному разі не зачіпати інтереси широкого загалу користувачів. Ідеться про недопущення підключень сумнівних мобільних телефонів, яких немає в узагальненій базі даних ІМЕІ-кодів.

Стосовно порядку обліку кодів ІМЕІ мобільних телефонів, то його Національна комісія з питань регулювання зв'язку не відміняла і наміру відміняти не має. Процес побудови системи, яка регулюватиме використання лише легальних мобільних телефонів, наближається до завершення. Оператори мобільного зв'язку підтверджують готовність наприкінці року встановити пристрої ідентифікації кінцевого обладнання (EІR) на своїх мережах. Це буде останнім кроком на шляху запуску в автоматизованому режимі системи, здатної остаточно розв'язати проблему використання в мережах стільникового зв'язку України лише легально ввезених мобільних телефонів.

Наразі підготовлено зміни до законодавства, згідно з якими вводитиметься додаткове маркування легальних мобільних телефонів як комплексний захід контролю за обігом радіоелектронних засобів, зокрема мобільних телефонів. На думку фахівців, це остаточно перекриє шлях "сірим" мобілкам на вітчизняний ринок.