Заступник начальника управління
Головного управління особового складу Генерального штабу
ЗС України полковник  Геннадій Златніков

31 травня завершився черговий призов громадян України на строкову військову службу. Цієї весни лави Збройних сил та інших військових формувань держави поповнили понад 26 тисяч новобранців — юнаків 1986-1993 років народження, яким на день відправки у військові частини виповнилося 18 років і які не мали права на відстрочку від призову чи втратили його. Для них розпочався новий, досі незвіданий і відповідальний період — молоді воїни проходять адаптацію до умов військової служби, початкову підготовку (так званий курс молодого бійця) і готуються до урочистого складання Військової присяги.

— Нинішня весняна призовна кaмпанія пройшла, висловлюючись армійською термінологією, у штатному режимі, — зазначив заступник начальника управління Головного управління особового складу Генерального штабу ЗС України полковник Геннадій Златніков, який завітав у редакцію на «пряму лінію» з читачами «Урядового кур’єра». — Порівняно з минулими роками призов дещо зменшено, і це дало змогу військкоматам усіх рівнів ретельніше підібрати молоде поповнення.

Анатолій Миколайович,
військовий пенсіонер,
чий онук цієї весни став воїном, Київ

— Які особливості нинішньої призовної кампанії Ви б виділили?

— Насамперед зазначу, що сьогодні рівень професійного і психологічного відбору майбутніх воїнів помітно зріс, адже конкурс на одне армійське місце в середньому складає до трьох-чотирьох осіб. Це дає змогу дібрати кращих за станом здоров’я, рівнем освіти та ще й тих, у кого настрій для проходження служби однозначно позитивний. Наприклад, повністю виконано завдання з комплектування спеціальних частин, де вимагається відмінна фізична підготовка, — аеромобільні війська, розвідувальні та деякі інші підрозділи. І взагалі кількість призовників, направлених у війська без обмежень за станом здоров’я, зростає.

Звичайно, це не означає, що загальний стан здоров’я нашої молоді став помітно кращим. Як і раніше, у багатьох молодих людей до 18 років діагностують захворювання кишково-шлункового тракту, опорно-рухового апарату, погіршення зору. Причини зрозумілі — малорухливий спосіб життя, шкідливі звички, незадовільне харчування…

Окремо хочу зазначити, що зростає й число направлених у війська призовників із вищою освітою. Нагадаю, ми не призиваємо до Збройних сил людей без базової середньої освіти. Нинішні призовники починають сприймати службу в армії не лише як нагоду змужніти, а й як можливість для подальшого розвитку себе як особистості. Сьогодні в армії можна набути багато дефіцитних на «гражданці» спеціальностей, отже, сама служба дає непогані шанси для подальшого працевлаштування. Тим більше, що вона є обов’язковою умовою для прийому на роботу в деякі структури.

— Мій онук встиг закінчити економічний університет. Чи користуються військовослужбовці строкової служби з вищою освітою якимись додатковими пільгами? — ставить ще одне запитання Анатолій Миколайович.

— Єдина пільга для таких воїнів — скорочений термін служби незалежно від того, в яких військах вони проходять службу, дев’ять місяців. Як правило, їх направляють у навчальні центри для підготовки молодших командирів, оскільки розраховуємо на їхній високий освітній рівень і певний життєвий досвід.

Оксана,
домогосподарка,
мати двох синів, м. Біла Церква

— В Україні ось уже кілька років як запроваджено принцип комплектування Збройних сил військовослужбовцями за контрактом. Яка різниця між строковою службою і контрактною? Чи може юнак, який після закінчення школи не вступив до вишу, подати заяву на проходження військової служби за контрактом?

— Якщо термін строкової військової служби 12 місяців (для магістрів і спеціалістів 9, а у військово-морських силах 18 місяців), то контрактна служба передбачає укладення першого контракту терміном на три роки. Військовослужбовець-строковик перебуває на казарменому положенні, має безкоштовне триразове харчування і медичне обслуговування. Щомісяця солдат отримує щонайменше 154 грн грошового забезпечення.

Натомість військовослужбовець за контрактом, який може мати однакову посаду з воїном-строковиком, отримує з вислугою до року 1211 грн, а з вислугою від двох до п’яти років — до 1337 грн. Старший солдат з вислугою від двох до п’яти років — 1431 грн, а від 10 до 15 років — 1566 грн. Максимально сьогодні контрактник може отримувати 2214 грн. Харчування цієї категорії військовослужбовців донедавна було за власний кошт, але з початку нинішнього року вони забезпечуються безкоштовним обідом у будні або грошовою компенсацією в розмірі 45% від вартості набору продуктів для обіду. Зрозуміло, їх повноцінно безкоштовно харчують під час бойового чергування, добового наряду, перебування в навчальних військових центрах чи польових таборах.

Військовослужбовці за другим і наступним контрактом отримують змогу безкоштовно навчатися у вищих навчальних закладах Міністерства оборони України. До речі, цією пільгою щороку користуються понад 300 осіб. Окрім того, для них покращено рівень речового забезпечення, яке видається безкоштовно. Зокрема, у півтора-два рази знижено термін «експлуатації» польового обмундирування і введено нові його зразки. Триває робота зі створення фонду службового житла, вдосконалюється вся система соціального захисту контрактників і членів їхніх сімей.

Щодо вашого другого запитання — звичайно, юнак може піти служити в армію за контрактом. Але нагадую: перший контракт має укладатися на три роки. За чинним законодавством, кожен місяць контрактної служби зараховується як півмісяця строкової служби. Тобто якщо людина бажає розірвати контракт через рік, то ще півроку має відслужити строкову службу. Якщо через два роки, то прийнято вважати, що строкову службу така особа пройшла.

Як на мене, у контрактній службі є певний сенс. Приміром, служити за контрактом вигідно, особливо тим особам, військова частина яких розташована недалеко від місця проживання. Ну, і звичайно, контрактна служба зараховується до трудового стажу, якщо особа потім вступає у цивільний вищий навчальний заклад.

Олександр,
Одеська область

— Розкажіть детальніше про умови прийняття на контрактну військову службу. Я мав відстрочку від строкової служби у зв’язку з навчанням, потім ще одну за станом здоров’я. Зараз усе добре, але я досяг 25-річного віку. Чи можна мені служити в армії за контрактом?

— Звичайно, можна. Вам треба звернутися в територіальний центр комплектування військовослужбовцями за контрактом, де є база вакантних посад. Потрібно мати середню освіту, певний стан здоров’я і пройти тести з фізичної підготовки. Потім вас направлять у навчальну частину, де протягом місяця необхідно пройти відповідну підготовку залежно від вашої військової облікової спеціальності. Якщо такої нема, термін навчання буде довшим. У вашому випадку (відстрочка за станом здоров’я) потрібно пройти повторну медичну комісію. Нагадаю статтю 20 Закону України, згідно з якою на військову службу за контрактом приймаються особи віком від 18 до 40 років, включаючи й тих, хто не проходив строкову військову службу, а також жінки, які мають бажання служити в лавах Збройних сил.

Кому цікаво, на сьогодні в армії проходять військову службу понад 49 тис. контрактників, у тому числі й трохи більше 15 тис. військовослужбовців-жінок.

Павло,
м. Черняхів, Житомирська обл.

— Що загрожує тим призовникам, які ухиляються від служби?

— Стаття 65 Конституції України проголошує, що захист Вітчизни, її незалежності і територіальної цілісності є обов’язком громадян України. За ухилення від служби в армії існує адміністративна і кримінальна відповідальність. Приміром, якщо призовник не з’явився за викликом у військкомат, на нього накладається штраф від 85 до 119 грн. Якщо таке трапляється повторно протягом року, штраф зростає від 170 до 255 грн. Торік подібне стягнення було накладено на 12 252 особи.

Ухилення від призову на строкову військову службу згідно зі ст.335 Кримінального кодексу України тягне за собою обмеження волі на термін до трьох років. За цією статтею в 2010 р. до відповідальності притягнуто 89 осіб. Треба нагадати, що згідно з чинними законодавчими нормами особи, які відбували кримінальне покарання, призову на строкову військову службу не підлягають. Вони також не можуть бути зараховані на службу за контрактом.

Микола Миколайович,
викладач, Київ

— Які області України дають найбільшу кількість призовників? Чи обговорюють з новобранцями питання щодо роду військ, в які їх буде призвано і місця майбутньої служби?

— В основному це східні регіони, де проживає багато населення. Приміром, цього року найбільше юнаків призвано з Донецької області — 1759 осіб, на другому місці за цим показником — західна Львівщина — 1520 осіб. З Дніпропетровщини прийшли на службу 1475 новобранців, з Харківщини — 1200. Найменше пішло в армію хлопців у Чернівецькій області — 580 осіб, на Тернопільщині (630), Сумщині (730) і Рівненщині (740).

У яких військах служитиме новобранець, вирішує районна призовна комісія, і вона не робить з цього секрету. Як правило, бажання призовника намагаються враховувати, але слід пам’ятати, що існують роди військ, куди проводиться особливий відбір і просто за бажанням з низки об’єктивних причин туди потрапити неможливо. Однак конкретне місце служби не вказується.

Денис, 
студент,
м. Новоград-Волинський

— Геннадію Валентиновичу, багатьох батьків нинішніх молодих солдатів лякає так звана «дідівщина»…

— Така проблема в армійському середовищі справді існує, хоча і не в таких масштабах, як це здається цивільним громадянам. Ми її не замовчуємо, навпаки — ставимося до неї принципово і вживаємо заходи, аби викорінити це зло. Хочу настійно порадити молодим воїнам: при найменшій спробі когось із вас принизити чи ще якось познущатися, негайно звертайтеся до свого командира.

Зі свого боку зазначу, що у військових частинах передбачена система заходів для морально-психологічного супроводження солдата на кожному етапі служби, починаючи з відбору призовників у військкоматах і закінчуючи звільненням у запас. За її виконання командири і начальники різних рівнів несуть безпосередню відповідальність.

Марія Андріївна, 
службовец
ь, Сімферополь

— Минулого року, як відомо, Міністерство оборони мало певні проблеми з організацією харчування військовослужбовців строкової служби. Чи не станеться так, що цьогорічним призовникам також доведеться скуштувати так званий «сухий пайок»?

— Відразу хочу заспокоїти, що подібні організаційні неузгодження залишилися в минулому. Держава щодня забезпечує гарячою їжею 40 тис. солдатів з розрахунку 35 грн на добу. Організацією харчування в 568 військових їдальнях займаються шість суб’єктів господарювання. Найбільша з них — ТОВ «Провідна державна продовольча компанія ЗСУ». У бюджеті Міноборони на цей рік на харчування особового складу передбачено 918 тисяч грн. Асортимент харчових продуктів зростає щороку, покращується якість страв і рівень обслуговування.

Ми вже чотири роки залучаємо для приготування їжі суб’єктів господарської діяльності. Однак повністю покладатися на них не збираємося. Генеральним штабом ЗСУ проведено розрахунки щодо поетапного переходу на нову систему продовольчого забезпечення Збройних сил, яку заплановано запустити в дію до середини 2012 р.

Будемо відвертими: сьогодні далеко не кожна сім’я може забезпечити своїй дитині таке калорійне і різноманітне харчування, яке існує в армії.

ДОСЬЄ «УК»

Геннадій Златніков. Народився 1955 року в м. Ковель на Волині. Закінчив тодішнє Ленінградське вище артилерійське командне училище ім. Червоного Жовтня. Служив на Далекому Сході. З 1989 по 1992 рік  навчався у Військовій артилерійській академії, після чого продовжив службу у Збройних силах України на різних командних посадах у Прикарпатському військовому окрузі. З 2000 року — служба в Генеральному штабі ЗСУ. Начальник відділу комплектування та призову — заступник начальника управління Головного управління особового складу Генштабу ЗС України, полковник.

Матеріали  «прямої лінії» підготував  Олександр БІТТНЕР, 
«Урядовий кур’єр»

ПРЕС-ЦЕНТР "УК"

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ за електронною адресою: imrich@ukcc.com.ua.