Міністр з питань ЖКГ
Юрій ХІВРИ
Ч


У низці зарубіжних країн люди платять за житлово-комунальні послуги набагато більше, ніж в Україні. На цьому наголошують чиновники, коли йдеться про чергове підвищення цін на ці самі послуги. Це підтверджують і наші співвітчизники, які живуть за кордоном. Наприклад, у Данії за житло треба викласти майже половину середньої зарплати. В Ізраїлі пенсіонер, який отримує 2500 шекелів на місяць, радіє, що знайшов житло за 1000 шекелів, бо це ще дуже дешево. В австрійському Відні однокімнатна квартира обійдеться в 500 євро на місяць при середній зарплаті в 2000 євро. Єдине, про що не говорять чиновники, але на чому наголошують ті, хто жив у таких умовах, що, по-перше, в цілій низці випадків частину цих витрат бере на себе роботодавець (якщо людина працює) або держава (для непрацюючих). Наприклад, у тому ж Ізраїлі до 2500 шекелів пенсії додається понад 700 шекелів "квартирних" (щось типу нашої субсидії). А, по-друге, решти зарплати цілком вистачає на їжу, одяг, медичні послуги та дозвілля. Крім того, якість зарубіжних житлово-комунальних послуг не йде ні в яке порівняння з нашими, які подекуди інакше, ніж знущанням комунальників над людьми, і не назвеш.

Коли "Урядовий кур'єр" запрошував до участі в прямій телефонній лінії міністра з питань житлово-комунального господарства Юрія Хіврича, то ми передбачали, що більшість запитань стосуватиметься питання - тож за що ми платимо? Так і сталося. Міністр не менше тих, хто йому телефонував, був стурбований якістю житлово-комунальних послуг і ставленням комунальників до потреб споживачів послуг ЖКГ.

Платимо за тепло, якого немає

- Мене звати Тамара Іванівна. Цікавлюсь формуванням тарифів. У нас із 2006 року замінені батареї на сходових маршах на першому і другому поверхах, але досі не підключені. Ми, мабуть, платимо за тепло, якого не отримуємо?

- Так. Сьогодні в ціну тепла включено опалення місць загального користування. Це опалення під'їздів, підігрів підвалу тощо.

- І, по-друге, парадне в жахливому стані. Будинку в цьому році виповнюється 50 років. На першому поверсі з підлоги періодично б'є "фонтанчик". А взимку буває, коли температура сягає мінус 20 градусів, перемерзає труба з холодною водою. І ми чекаємо, поки ЖЕКівці її відігріють паяльними лампами. ЖЕК абсолютно не реагує на наші прохання усунути ці неподобства. За що ми платимо - не розуміємо.

- Я записав вашу адресу і розберусь щодо вашого дому, особливо, де б'є "фонтанчик". А також направлю лист до КМДА, щоб там розглянули питання ремонту мереж водопостачання. Треба усувати неполадки, треба, щоб люди отримували якісні послуги.

Я хочу сказати вам інше. Ми проаналізували роботу ЖЕКів і побачили, що виникає дуже багато запитань до їхньої роботи. Тому хочемо, щоб люди займали активнішу позицію щодо управління своїм будинком, і пропонуємо вам створювати ОСББ. А ми, зі свого боку, ці об'єднання підтримаємо. Так, уже в цьому році на ОСББ спрямували 150 млн грн, їх люди можуть використати на ремонт покрівлі, внутрібудинкових мереж, під'їздів, заміну ліфтів тощо. Будемо й надалі виділяти кошти. Найкраще - якщо ви не чекатимете, поки ЖЕК вам щось зробить, а визначитесь, оберете голову і візьмете управління будинком у свої руки.

- Добрий день. Це Ірина Володимирівна Товстенко з Харкова. Я інвалід 1 групи, візочник. Моя квартира не пристосована для проживання інваліда. Немає ні пандуса, ні підйомника, мені треба долати 19 сходинок. Тож роками сиджу вдома. Я зверталась у "Житлокомунсервіс", щоб допомогли хоча б рейки встановити. Було розроблено три варіанти реконструкції квартири. Та мені прислали офіційного листа, у якому йдеться, що немає грошей на пандус і квартира не пристосована для проживання інваліда. І ще одне. Чомусь перестав курсувати трамвай, яким я добиралась до лікарні і в який мені навіть візок допомагали піднімати. Замість нього пустили автобус, який ходить рідко, а тому переповнений. Мені, та й іншим, таким, як я, тепер дуже складно з транспортом.

- Щодо встановлення пандуса - ми вам допоможемо. Є указ Президента України про створення умов для інвалідів усіх категорій і всіх напрямків. Згідно з цим указом комунальні служби спільно із владою Харкова зобов'язані зробити так, щоб ви могли потрапити в квартиру. Я адресу записав, направлю лист керівництву області, заступнику голови облдержадміністрації, який відповідає за це питання. Так само має бути розв'язана проблема руху інвалідів до магазину і потрапляння інвалідів у магазин, аптеку та інші установи, які сьогодні потрібні інваліду.

"Ребриста" проблема

- Юрію Єгоровичу, це з Вінниці турбують. Повинен вийти закон про реформування ЖКГ. І я б просив, щоб у ньому було враховано таке побажання - щоб за опалення плату обчислювали не за кількістю квадратних метрів, а за тим, якої потужності опалювальні прилади є в квартирі. Оті ребра батарей... В одних квартирах стоїть 10-12 ребер, як і повинно бути, а в інших заставлена вся стіна. Я звертався до наших тепловиків, та вони цього не хочуть враховувати.

- Справді, коли зводять будинок, то розраховують - скільки ребер має бути на певну площу квартири. Скажімо, для кімнати площею 14 кв. м передбачено 7 ребер. Якщо 20 кв. м - 9 ребер тощо. Ви правильно кажете: один поставив удвічі більше ребер батарей і забирає ваше тепло, а платять усі однаково. Ми зараз це питання хочемо врегулювати на законодавчому рівні. Підготували проект закону про відповідальність мешканця за втручання в системи тепло-, водозабезпечення, водовідведення тощо. Він зараз у Верховній Раді. Коли його приймуть - слідкуватимемо за тим, як він виконується. Проситимемо мешканців не порушувати ці норми, а ЖЕКівців - перевіряти.

- Нині кияни почали знаходити в своїх поштових скриньках розрахункові книжки за електроенергію. Що це за нововведення, адже люди платять за квитанціями?

- Коли ви платите за загальною квитанцією, то ці кошти потрапляють в ЖЕК. Чому сьогодні знижено тиск газу для Київенерго? Тому що за тепло люди платять не цій організації, а в ЖЕК, а він потім може ці гроші перерахувати енергетикам, а може й не перерахувати. Може частину коштів залишити в себе і спрямувати їх на зарплату працівникам або на підготовку житла до зими. Тому зараз енергетики запроваджують свою платіжну книжку на електроенергію, де зазначено саме їхній розрахунковий рахунок. Вони хочуть, щоб за електроенергію люди платили не через ЖЕК, а їм напряму. В мене теж лежить така книжка. Ви можете сьогодні не заповнювати загальної квитанції в графі "електроенергія", а платити за цією книжкою. Інша річ, що Київенерго не провело належної роз'яснювальної роботи, яка повинна передувати такій зміні.

Також хочу звернути вашу увагу на таке. Якщо ви платите через Ощадний банк, там за квитанцію додаткової оплати не беруть: чи з книжкою ви прийшли, чи з квитанцією. А якщо ви йдете в інший банк, там стягується комісія за кожну квитанцію.

Хто профінансує капремонт?

- Я - Андрій Станіславович, із Києва, маю до вас пропозицію. Зараз дуже складно отримати нормальні дані про жителів будинку для створення ОСББ. Вони є тільки в Бюро технічної інвентаризації й більше ніде. У ЖЕКах є лише списки прописаних, в райдержадміністраціях - списки виборців. Добре було б, аби змінили законодавство, щоб БТІ в обов'язковому порядку надавало цю інформацію.

- Ми зараз це й робимо. Вносимо відповідні пропозиції щодо змін до закону про ОСББ на основі аналізу питань, які порушують об'єднання. Впевнений, що протягом місяця, - є відповідне доручення Президента України, - ми відпрацюємо це питання і спростимо порядок створення ОСББ й отримання даних про мешканців. Зараз у містах, керівництво яких активно працює над створенням ОСББ, отриманням цих даних займаються міськвиконкоми. Гадаю в Києві ми доможемось, що буде створено підрозділ, який займатиметься цим питанням. Адже особисто вам у Бюро технічної інвентаризації такої інформації не нададуть. А ЖЕКи не зацікавлені в тому, щоб створювалися об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Бо, зазвичай, вони створюються в тих будинках, які в хорошому стані, де не потрібно вкладати дуже багато грошей у ремонт і де 95-97% мешканців платять за комунальні послуги. Житлово-експлуатаційним організаціям не вигідно, щоб ці будинки від них "пішли" і щоб вони залишились із старими проблемами.

Ми зараз працюємо над тим, щоб у кожному районі, в кожному місті було створено підрозділ, який би займався саме роботою з людьми зі створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Завданням цих підрозділів буде роз'яснювати мешканцям, яким чином об'єднання функціонуватиме, допомагати готуватися до зборів, відпрацьовувати статут ОСББ, а коли об'єднання почне працювати - підтримувати його у всіх питаннях.

- Я - Влада Володимирівна, голова ОСББ, м. Київ. Ми у 2007 році отримали на баланс будинок, який за актами приймання-передачі мав 100% зношеності. Відомо, що перший капітальний ремонт - це зобов'язання попереднього балансоутримувача, а це Шевченківська райдержадміністрація. На всі наші звернення щодо цього отримали негативні відповіді. Коли влада дасть чітку вказівку району допомагати ОСББ якщо не коштами, то хоча б діями?

- Такого не буває, щоб зношеність будинку була 100%. Бо тоді дім вважається аварійним і подальшій експлуатації не підлягає, він списується з балансу і з нього треба відселяти людей.

А чому вас не підтримують - я скажу. По-перше, не підтримують житлово-експлуатаційні організації. У багатьох ЖЕКів немає сьогодні побудинкового розрахунку доходів і витрат. Є один рахунок. Наприклад, надійшли кошти від споживачів одного будинку - житлово-експлуатаційна організація може їх спрямовувати на інший, який нагальніше потребує ремонту. Тому ми ставимо питання так: потрібно в кожному ЖЕКу вести баланс доходів і витрат по кожному будинку, а також треба заборонити перекидати гроші з одного будинку на інший.

До речі, не всі керівники районних держадміністрацій зацікавлені в тому, щоб люди створювали об'єднання співвласників. Бо саме райони отримають плату за оренду тих приміщень, які здаються в житловому будинку. І ця плата йде на спеціальний рахунок, гроші надходять до бюджету, відтак витрачаються на бюджетні потреби.

- Коли податківці отримають роз'яснення про те, що об'єднання співвласників багатоквартирного будинку є неприбутковою організацією?

- Зазвичай, податківці не хочуть визнавати ОСББ неприбутковими організаціями, якщо там є підсобні приміщення і їхні орендатори сплачують за оренду. Зараз у нас працює робоча група, яка вносить пропозиції щодо відповідних змін. Деякі з них уже відпрацьовані на виїзній нараді в Борисполі. Підписано 4 спільних листи: з державною податковою адміністрацією, з Держкомпідприємництва, з Міністерством юстиції і з Мінпраці. Решту змін до закону пропонуємо прийняти постановою Кабміну. Ми плануємо, що в грудні всі ці законодавчі моменти будуть врегульовані і ОСББ стабільніше працюватимуть. Вони мають бути неприбутковими, так написано в законі. Тож об'єднання співвласників не повинні платити ні податку на прибуток, ні податку на додану вартість.

- Юрію Єгоровичу, це вас турбують жителі будинку по вулиці Фучика, 13, у Києві. Нашому будинку 43 роки. Ми б хотіли створити ОСББ. Але найбільша біда наша - бойлерна. Будинок раніше належав Південно-західній залізниці, тепер його передали ЖЕКу. А ось бойлерну ЖЕК не прийняв. І тепер вона нічия і розбита, ніхто її не ремонтує... Що нам робити?

- По-перше, з питанням про прийом бойлерної до комунальної власності вам треба звернутися в Київську міську держадміністрацію, до заступника міського голови, який веде питання ЖКГ, Олександра Мазурчака. Бойлерна не може бути нічийною. Вона повинна бути на балансі міської влади. До речі, ми цього року виділили Києву кошти на капітальний ремонт 4 бойлерних - за тими документами, які вони нам надали. А могли й більше виділити.

І друге - ви не отримаєте коштів на ремонт будинку, якщо не створите ОСББ. Отже, спочатку вам треба вирішити питання про те, щоб бойлерна була в складі будинку, а потім створювати об'єднання співвласників. На створення ОСББ ми в бюджеті держави закладатимемо кошти і надаватимемо вам допомогу на заміну внутрібудинкових мереж, систем водовідведення, ремонт даху, ліфта тощо.

Як приватизувати горище

- Чи має право ЖЕК без згоди мешканців будинку здавати горище в оренду чи в користування? Це ж наша спільна сумісна власність? Адже ми власники своїх квартир. І чи маю я як житель останнього поверху якийсь пріоритет на користування чи на першочергову приватизацію цього горища?

- Поки ви не створили ОСББ і не прийняли будинок у свою власність, ви не власники свого будинку. Ви власники своїх квартир. А будинок - у власності органу місцевого самоврядування. А він найняв ЖЕК, який обслуговує дім. Треба проаналізувати, чи законно діє ЖЕК щодо здачі в оренду технічного поверху чи підвалу. А ось коли ви, мешканці квартир, створите об'єднання співвласників і заберете будинок на свій баланс, у свою власність, отоді будете управляти і підсобними приміщеннями у підвалі й на даху. Залежно від того, що ви там захочете зробити і чи дозволять вам це спеціальні органи, чи ні. А зараз цей будинок не ваш. Він у власності органу місцевого самоврядування. І розділення в будинку вашої частини, крім квартири немає. Зараз є проект закону про ОСББ, він у другому читанні має бути прийнятий. Згідно з ним, відповідно до площі вашої квартири, ваша частка має бути на сходових маршах, на даху і в підвалі.

- А такого немає в законодавстві, що для мешканців саме останніх поверхів, у яких над головою ці горища, є якісь преференції?

- Такого немає.

- Запитання від КП "Новоград-Волинськтеплокомуненерго": коли буде вирішене питання про зарахування ДК "Газ України" різниці в тарифах? По нашому підприємству за минулий опалювальний сезон вона становила 8,8 млн грн, а борг підприємства за цей час становить 3,28 млн грн.

- Я вже завізував проект урядової постанови про виділення на ці цілі 2,7 млрд грн до кінця року. За основу взята різниця в тарифах на 1 вересня. Розрахунки у нас є. Як тільки ця постанова буде підписана, підуть розрахунки. У цих боргах немає сьогодні вини підприємств.

- Я - Шульга Микола Федорович із Бердянська. Наше місто воду отримує з Дніпра водогоном. Коли Віктор Янукович балотувався на пост Президента, він на зустрічах з городянами не раз повторював, що коли стане Президентом, допоможе здешевити вартість води: держава цю справу дотуватиме. Як це виконуватиметься?

- У нас уже є доручення Віктора Федоровича з цього приводу. Три відомства - Міністерство економіки, НКРЕ і Міністерство з питань ЖКГ - нині відпрацьовують питання про те, щоб забрати на державний рівень розв'язання проблеми транспортування води з водних регіонів у маловодні. Таких у нас кілька: це Бердянськ Запорізької області, Кіровоградська, Дніпропетровська, Луганська, Донецька області. Плануємо за цей місяць провести відповідні розрахунки, надати пропозиції Кабінету Міністрів, і потім уряд прийме рішення про втілення цієї справи в життя.

Якщо відключати - то лише всіх відразу

- Зараз діють постанови, які обмежують встановлення індивідуального опалення в багатоповерхових будинках. Хоча для нього не обов'язково використовувати газ - воно може працювати, наприклад, на електроопаленні. Чому заборонили встановлювати в квартирах автономні котли?

- Ніхто не забороняє встановлювати автономне опалення в квартирах багатоквартирних будинків. Але варто розуміти таке. Житловий будинок - це окремий комплекс. Коли його будували, розрахували його теплотворну спроможність, визначили, скільки тепла потрібно в кожну квартиру і скільки теплоносія потрібно подати на весь будинок, щоб у ньому було тепло. Згідно з нормами, у кутових квартирах температура має бути не менше 20 градусів, а в тих, які всередині будинку, - 18 градусів. Наприклад, щоб подати нормальне тепло у двопід'їзну п'ятиповерхівку, потрібно десь 4 тонни води, яка є теплоносієм. І якщо раптом 30-40% квартир відключаються від централізованого опалення, то потрібно вже не 4, а 3 тонни води. А в нас обладнання на 4 тонни розраховане. Тому якщо окремі квартири відключаються, порушується система теплопостачання всього будинку, відтак послуга для тих, у кого залишилось централізоване опалення, вже не буде належної якості. У нас є випадки, коли в будинку залишилось 4-5 квартир, ми подаємо туди тепло. Якості ніякої, а ціна в 4-5 разів вища, і затрати вищі. Це перше питання.

Друге досі не вирішене питання: що робити з підвальною розводкою. Якщо підвал взимку не підігрівається, то замерзає холодна вода, каналізація. До всього, незрозуміло, що робити з опаленням під'їзду, горища тощо. Ось це питання люди мають вирішити для себе разом.

І ще одне питання треба взяти до уваги. Коли на індивідуальне опалення переходить повністю житловий будинок, треба переглядати параметри газопроводу. Адже його діаметр проектувався лише під газову плиту. А якщо ви ставите котел, та ще й двоконтурний, треба ж повністю цю систему переробляти.

Ще раз наголошую: ми не відмовляємо людям у праві на встановлення "автономки", ні. Ми пояснюємо: зберіть збори мешканців будинку, обговоріть разом це питання. Якщо всі згодні перейти на індивідуальне опалення - нема питань. Вирішуйте разом, що робитимете з мережами в підвалі, якщо при 15 градусах морозу замерзне вода й каналізація, як будуть опалюватися сходові марші тощо. Відтак приймайте рішення зборів і пишіть заяву у виконком. Там мають внести ваш будинок у схему теплопостачання міста і надати вам відповідний дозвіл. Виконком повинен замовити документацію, взяти на себе газові мережі, а мешканці - встановлення котлів у своїх квартирах. Протягом 2-3 років переходьте на індивідуальне опалення, а через три роки ми відключимо будинок від централізованого теплопостачання.

- Скільки коштуватиме переведення трикімнатної квартири на індивідуальне опалення?

- Залежно від того, який котел ви будете ставити. Якщо вітчизняного виробництва - 10-12 тисяч гривень, якщо німецький - то 17-18.

- Хотілось би від вас почути - чи допоможе держава в цьому питанні, якщо сім'я складається, скажімо, з інвалідів і пенсіонерів? Адже такий перехід коштує недешево.

- Допоможе. Наприклад, сьогодні так роблять у Луганську. Там з обласного бюджету виділили майже 5 млн грн, і їх спрямували на допомогу інвалідам, багатодітним сім'ям. Закуповують обладнання, а вже роботи вони виконують за свій рахунок. Ще кілька подібних прикладів можна навести. Але знову ж таки - коли йдеться про весь будинок.

ПРЕС-ЦЕНТР "УК"

З питань організації та проведення прямих ліній і "круглих столів" "Урядового кур'єра" звертатись до керівника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ за телефоном (067) 442-61-01.