Директор Департаменту пенсійного
забезпечення Міністерства соціальної
політики Микола ШАМБІР

 

При обговоренні законопроекту "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" особлива увага приділялася пропозиціям і побажанням українських громадян, виявленню найбільш проблемних питань реформи. Адже запропонований урядом законопроект спрямований на відновлення соціальної справедливості у виплатах пенсій. Як же нараховуватиметься пенсія за новим законодавством? Яка вихідна допомога планується для вчителів, лікарів і працівників культури? Кого стосуватиметься запровадження обов'язкової накопичувальної системи тощо? На ці та інші запитання на "прямій лінії" в "УК" відповідав черговий гість редакції - директор Департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики Микола ШАМБІР.

- Миколо Івановичу, перш ніж відповісти на телефонний дзвінок, поясніть для багатьох наших читачів таке питання, чи не зменшаться пенсії новопризначеним пенсіонерам при запровадженні пенсійної реформи?

- Хочу заспокоїти всіх, кого турбує вихід на пенсію за новим законом. Ці люди нічого не втратять. Їхні виплати не будуть меншими у порівнянні з тими, хто перебуває на заслуженому відпочинку. Також жодна пенсія, призначена до набрання чинності нового закону, не може бути зменшена ні на копійку. Ці норми прописані в прикінцевих положеннях законопроекту.


 

- Є категорія молодих працівників, яким не виповнилося 35 років. Вони потрапляють під обов'язкову накопичувальну систему, а кому вже за 35, їх новий закон не стосується. Тож на який розмір пенсій вони можуть розраховувати?

- Вони також мають отримувати гідну пенсію, бо солідарну систему ми повинні підтримувати ще досить довгий час. Законопроект же не ставить жодних дискримінацій стосовно солідарної системи. Солідарна система як була, так поки що й розвиватиметься, працюватиме, відіграючи величезну роль навіть при накопичувальній системі. Тому боятися, що у більш вигідному становищі опиняються ті чи ті люди, гадаю, не варто. Крім того, накопичувальна система все ж таки розвантажує солідарну систему і це створює фінансову стабілізацію всієї пенсійної системи. Це не свідчить про те, що хтось із пенсіонерів перебуває в кращому чи гіршому становищі. Ми говоримо про те, що це гарантія і в подальшому платити нормальні пенсії через розвантаження солідарної й запровадження накопичувальної системи.

- А в інших країнах діє солідарна система?

- У переважній більшості країн, у тому числі й найближчих сусідів. Солідарна система працює в Росії, Польщі, Білорусі, Болгарії, Італії, Франції тощо, трохи в іншому вигляді вона у Великобританії, Данії.

- Що дасть реформа пересічному громадянинові? Чи можна буде людям розраховувати на підвищення пенсії найближчим часом?

- Реформа вирішує одне з найважливіших питань - ми намагаємося збалансувати бюджет Пенсійного фонду. Саме це плюс зростання економічних показників нам і дасть можливість для подальшого підвищення пенсій.

- Коли це може бути?

- Залежно від ефективності заходів, яких вживаємо, максимум вийдемо на 2014 рік. Якщо зробимо більш суттєві кроки (мова про детінізацію, легалізацію зайнятості), відповідно ці терміни наблизяться. Знову-таки, багато залежатиме від розвитку економіки. Зараз прийнято Податковий кодекс, він також має дати певний ефект. Оця сукупність чинників суттєво впливає на відповідне збалансування бюджету Пенсійного фонду.

Юзеф КУЛИКОВСЬКИЙ,
Київ

- Тисячі українців після розпаду Радянського Союзу працюють у Росії. Так само, як працювали там і працюють чехи, словаки, поляки... А відтак Росія одноразово виплачує їм пенсію, бо вона утримувала з них податки. Чи буде Росія виплачувати кошти нам, українцям, і чи укладена з нею відповідна угода?

- Юзефе Антоновичу, у нас є угода з країнами СНД, до яких входить також і Росія, яка передбачає пенсійне забезпечення цих країн. І якраз роботу в Росії (страховий стаж і внески, які сплачуються в Росії) ми враховуємо для призначення пенсії в Україні.

- Це було до 1991 року. А я питаю про період після розвалу Радянського Союзу.

- Я маю на увазі нинішній час. Якщо людина працює в Росії, якщо вона сплачує внески до Пенсійного фонду Росії, вона застрахована там у системі пенсійного страхування, а при переїзді в Україну має право на зарахування цих даних для призначення пенсії в Україні.

- Мені в Росії видали документ, де я вибрав 5 найкращих років заробітку, але коли почав оформляти пенсію, мені відповіли, що не знають, як цей період зарахувати...

- Йдеться про призначення пенсії чи перерахунок?

- Мова про те, що Росія повинна за цим документом виплатити Україні кошти на пенсійне забезпечення.

- Я вам сказав про механізм. В Україні згідно з угодою стаж і заробітна плата, зароблені в Росії, враховуються для призначення пенсії. Ми маємо дещо інший механізм, ніж інші країни. Між Росією та Україною немає взаємних розрахунків за виплачені пенсії. Кожна з цих держав платить пенсії тим пенсіонерам, які проживають на її території. І немає значення, чи то був 1991 рік, чи теперішній час.

Ірина КОСТЕНКО,
Харків

- Скажіть, будь ласка, скільки мають доплачувати по догляду за інвалідом 1-ї групи? Я, інвалід трудового каліцтва, упевнена, що маю отримувати не 15% від прожиткового мінімуму, а 100% по догляду за інвалідом 1-ї групи.

- Допомога особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам призначається у випадку, якщо у вас немає пенсії. Якщо ви інвалід трудового каліцтва, то у вас, мабуть, пенсія є за Законом "Про пенсійне забезпечення". Тому допомога вам ця не може бути призначена. Інше питання - за названим законом призначається соціальна допомога по догляду, якщо ви малозабезпечена особа. Але ви не є малозабезпеченою особою, бо у вас пенсія або перевищує прожитковий мінімум, або в розмірі прожиткового мінімуму. У нас є надбавка по догляду за інвалідом першої групи в розмірі 50 грн відповідно до постанови N 654. Але знову-таки, допомога додається до розміру пенсії, а якщо він у вас менше прожиткового мінімуму, то пенсія разом із надбавкою складатиме прожитковий мінімум. Крім того, якщо у вас трудове каліцтво, ви отримуєте страхову виплату від Фонду страхування від нещасних випадків на виробництві разом із допомогою на догляд.


 

Людмила ПАРХОМЕНКО,
пенсіонерка,
Суми

- Я вдова військовослужбовця Збройних сил України, одержую частину його пенсії, а нещодавно мені зробили перерахунок у бік зменшення відсотків. Чи правильно це? Які зміни відбудуться найближчим часом, аби люди, такі як я, залишалися матеріально забезпеченими?

- Ну, по-перше, зменшення відсотків бути не може. Стосовно військових пенсій, то вони у нас не підвищувалися вже 3 роки, як не підвищувалися і посадові оклади військовим. Буде підвищення окладів, буде й підвищення пенсії.

Анатолій БОНДАРЕНКО,
чорнобилець,
Полтава

- Коли зможу отримувати гідну пенсію згідно із чорнобильським законом?

- На сьогодні немає ситуації, коли б людина отримувала пенсію не за законом. Проблема трохи в іншому. Внаслідок того, що були рішення Конституційного суду щодо різних змін до законодавства, виходить, що закон в тій редакції, в якій він є, визначає пенсію чорнобильцям з огляду на мінімальну пенсію за віком. Мінімальна пенсія за віком, передбачена ст. 28 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", передбачає, що показник, визначений цим законом, може застосовуватися лише в межах цього закону і не може використовуватися для інших законів та надбавок до пенсій. Якщо ми братимемо лише закон про Чорнобиль і мінімальну пенсію за віком, то є величина, яка востаннє застосовувалася для всіх інших законів - 19,91 грн. Отже, якщо ви порахуєте, то побачите, що ця величина значно менша тієї, яку ви на сьогодні отримуєте. Тож давайте будемо відвертими й не говорити, що ви отримуєте щось не по закону. Ви натякаєте на судові рішення. Судові рішення часто не враховують тієї ситуації, і кожен по-своєму трактує ст. 28 закону. Зараз уряд опрацьовує це питання. Гадаю, що ми законодавчо його врегулюємо.

Ольга МАРТИНЮК,
підприємець,
Луцьк

- Якщо людина трудиться на підприємстві й займається підприємницькою діяльністю, внески сплачує звідти й звідти, це відобразиться на розмірі її пенсії?

- Так, і одне, й друге обліковується при персоніфікованому обліку внесків. Усе враховуватиметься для визначення розміру пенсії при її призначенні.

Любов КУШНІРЕНКО,
Дніпродзержинськ,
Дніпропетровська обл.

- Я працівник культури, працюю в бібліотеці, і мене та моїх колег турбує пенсійна реформа. В Інтернеті я прочитала, що заробітна плата буде враховуватись після 2000 року для призначення пенсії. Але у нас така проблема - з 2000 року по 2005 рік нам призупинили виплату за вислугу років. При виході на пенсію я ці виплати втрачаю. Посприяйте, щоб повернули нам борги із цих виплат.

- Любове Володимирівно, безумовно, питання, яке ви порушуєте, досить цікаве, і я згоден, що якщо є проблема, вона має бути вирішена. Але давайте розмежуємо два поняття. Одне питання - це пенсійна система, яка має свої проблеми, і вона повинна бути самостійна. Пенсійна система передбачає, що все, за що сплачено страхові внески, враховується для розміру пенсії. З цього вона й складається. Стосовно заборгованості за вашими виплатами, які ви недоотримали, звичайно, питання треба вирішувати. Зараз із цього приводу напрацьовано законопроект, який внесений до Верховної Ради. Він передбачає, якщо судові рішення були прийняті й навіть якщо не були виплачені кошти, борги будуть реструктуризовані й потім проведені виплати.

- Ви хочете сказати, що мені можуть повернути гроші й пенсія буде перерахована?

- На сьогоднішній день передбачається, якщо за судовим рішенням вам повертають кошти, то все це враховується для пенсії. З 1 січня у нас набрав чинності закон про єдиний внесок, де передбачено, що повернута за судовим рішенням заробітна плата за минулий час враховується для обчислення пенсії. Питання повернення невиплаченої заробітної плати ми передамо Міністерству культури, щоб вивчили його ретельніше.

Алла МАЛІЄНКО,
Київ

- Колеги цікавляться перерахунком пенсії за кожні пропрацьовані 2 роки. Який береться до уваги коефіцієнт?

- Алло Миколаївно, законопроектом передбачено, що перерахунок пенсій буде здійснюватися з урахуванням середньої заробітної плати, яка бралася для обчислення пенсії. Мабуть, усі розуміють, що не повинно у нас бути різниці між розміром пенсії для працюючих і непрацюючих пенсіонерів. Усі повинні бути в однакових умовах. Саме такий принцип і закладається у законопроекті з поступовим осучасненням заробітку, який буде передбачатися на майбутнє.

Микола ЛИХАЧОВ, пенсіонер,
Шостка, Сумська обл.

- Якщо людина вийшла на пенсію раніше і їй було зроблено перерахунок в 2007 році з показника 928 грн, то зараз застосовують більший показник - понад 1500 грн. Виходить, при однакових показниках за стажем і зарплатою той, хто вийшов на пенсію в минулому році, отримує меншу пенсію.

- Питання, яке ви ставите, є чи не головним у відновленні справедливості пенсійної реформи, і на сьогодні ті пенсіонери, які вийшли на пенсію раніше, в силу таких обставин, які зараз відбулися і внаслідок дефіциту бюджету Пенсійного фонду отримують пенсії менші, але різниці у 2-3 рази, як про це багато говорять, немає. Максимальна різниця на сьогоднішній день становить 70%. Законопроектом передбачаються заходи щодо збалансування бюджету Пенсійного фонду, робляться кроки з припинення зростання цієї диспропорції, в подальшому ми плануємо повністю ліквідувати диспропорцію у розмірах пенсії незалежно від року виходу на пенсію.

- Як легалізувати заробітну плату, багато людей отримують зарплату в конвертах?

- Навіть у таких країнах, як Америка, все одно є тіньова заробітна плата. Це країна найбільш демократична, та повної легалізації однаково досягти неможливо. Інше питання, що істотно знизити цей рівень ми просто зобов'язані. Шляхи є різні й нині опрацьовуються деякі підходи, і ми розраховуємо на допомогу з цього питання профспілок і громадськості.

Марина Леонідівна,
Київ

- Через 1,5 року мені йти на пенсію. Пропрацювала 39 років на виробництві, мала не дуже велику зарплату. Якщо вийде цей закон, я змушена буду перепрацювати ще 1,5 року. За цей період мені нарахують 2,5 %.

- Не 2,5%, а за 1,5 року буде 7,5%, бо за кожні півроку більш пізнього виходу на пенсію законопроектом передбачається підвищення пенсії на 2,5 %.

- У мене зараз оклад 1600 грн, у конвертах я не отримувала зарплату, то виходить, що матиму мінімальну пенсію десь 900 грн плюс 7,5%. Я фактично прирівнююсь до того, хто не працював узагалі й отримуватиме виплату за віком. Який смисл мені перепрацьовувати 1,5 року, аби мати на 20 грн більше?

- Законопроектом здійснюються кроки щодо збалансування бюджету Пенсійного фонду для того, щоб мати можливість підвищити роль страхового стажу, заробітної плати за визначенням розміру пенсії і уникнути так званої зрівнялівки. Справді, є люди, які не мають страхового стажу й отримують майже таку саму пенсію, як і жінка, яка має 20 років стажу. Розвиток пенсійної системи буде якраз здійснюватися до більш справедливого підходу. Цього збільшення (7,5%) у вас ніхто не забере. Досягнемо балансу Пенсійного фонду, зробимо краще співвідношення до сплати внесків і матимемо певні зрушення. На мою думку, це в будь-якому разі момент позитивний.

Для досягнення більшої справедливості ми підвищуємо мінімальний страховий стаж для призначення пенсії. Тепер не менше 15 років потрібно. Формула обчислення пенсії передбачає врахування кожного року, тобто якщо людина працює 40 років, звичайно, це впливає на пенсію. Більша пенсія буде, ніж за 20 років праці.

- А чому в засобах масової інформації пишуть, що люди пропрацювали по 30, 45, 50 років і мають мінімальну пенсію?

- Є ще проблема низької заробітної плати, відтак і складається таке враження. Хоча при більшому стажі різниця між розмірами пенсії, в тому числі і мінімальним, однаково буде, можливо, не такою значною. Поступово будемо її збільшувати.

- Щодо накопичувальної системи. Чи будуть успадковуватися кошти, якщо, наприклад, особа не дожила до дня виходу на пенсію?

- Накопичувальна система якраз і передбачає успадкування цих коштів, бо це кошти особи, яка їх відраховувала від своєї зарплати. У разі її смерті родичі зможуть отримати накопичення або одноразово, або їм може бути призначена щомісячна виплата. Це якщо ми запровадимо другий рівень. А за третім рівнем уже сьогодні кошти можна відкладати у недержавні пенсійні фонди й отримувати додаткову пенсію, яка успадковується.

- Тобто молоді люди (до 35 років) у майбутньому зможуть заробити собі три пенсії?

- Авжеж, мається на увазі з усіх трьох рівнів.

Наталія ПОЛОСОВА,
м. Херсон

- Чому все-таки збільшили пенсійний вік для жінок та ще й "розтягнули" на 10 років?

- Зауважень щодо підвищення віку у нас дуже багато. Нагадаю, що в законі виписано механізм, що за 10 років ми підвищуємо пенсійний вік жінок на 5 років. Звичайно, надходять різні пропозиції, у тому числі й прохання розтягнути цей термін. Проте підкреслю, що все це пов'язано із тією фінансовою й демографічною ситуацією, що склалася сьогодні.

Повинен сказати, що ми враховували всі наукові дослідження. Жінкам, які вийдуть пізніше на пенсію, ми плануємо деякі компенсатори. За кожні півроку пенсія їм збільшуватиметься на 2,5% . Це досить істотне підвищення, і навіть виходить, що жінки будуть у більш вигідному становищі, ніж чоловіки.

Галина ЛИСЕНКО,
Херсон

- Ми подивилися таблицю щодо підвищення пенсійного віку і просто слів не знайшли. Виходить, що люди, які народилися після 1 серпня, мають перепрацьовувати цілий рік після 55-ти. Це неправильно.

- Я вас добре розумію, але законопроектом реалізована основна формула - це підвищення пенсійного віку на 5 років упродовж 10-ти.

- А можуть ці жінки у якихось випадках оформити пенсію у 55 років?

- Це не передбачається. Ми розглядали таку пропозицію, але вона не була прийнята.

Лідія ВАНСОВИЧ,
Київ

- Як перераховуватимуть пенсії працюючим пенсіонерам?

- Перерахунок за 2 роки працюючим пенсіонерам залишається. Він передбачений чинним законодавством, і сьогодні його ніхто не відміняє. Перерахунок буде здійснюватися після кожних двох років роботи. Кожен працюючий пенсіонер зможе збільшити стаж, а якщо матиме більший заробіток, це все буде враховано. Законопроектом вирішується питання визначення середньої заробітної плати, що враховується для обчислення пенсії, яке на сьогоднішній день є неврегульованим. Зараз законопроектом ми його врегульовуємо. Перерахунки будуть робитися з урахуванням тієї середньої заробітної плати, яка бралася при призначенні пенсії. А те, що перерахунки будуть робитися, залишається, тобто яким був механізм, таким він і зберігається.

Людмила ЛИТОВЕНКО,
Київ

- На пенсії перебуваю з 1992 року, проте досі працюю. З 2005 року дитина війни. Тоді платили 10% від прожиткового мінімуму, тобто 49,80 грн. Зараз прожитковий мінімум 750 грн. Тож чому нам доплачують все ті ж 49 грн, а не більше?

- На сьогоднішній день це питання дуже гостре. На жаль, є проблеми в законодавчому врегулюванні. Відповідно до рішення Конституційного суду від 22 травня 2008 року була відмінена норма закону, яка встановлювала надбавку в розмірі 10% від прожиткового мінімуму дітям війни. Було повернуто стару норму законодавства, яка передбачала дещо інший показник, який на сьогодні законодавчо не врегульований і є досить низьким. Через те постановою Кабінету Міністрів було визначено розмір надбавки дітям війни. Він з 1 жовтня 2008 року не змінювався, залишається 49,80. На сьогоднішній день вносимо зміни до закону, і у разі їх прийняття виплата буде постійно збільшуватися. Головне зараз - законодавчо врегулювати цю надбавку.

Олег НІКІТІН,
Бровари, Київська обл.

- Мене цікавить перегляд пенсій працюючим пенсіонерам. Чому базова заробітна плата береться за 2007 рік?

- Саме законопроектом ми передбачаємо врегулювання цього питання. Напрацювали таку законодавчу норму, щоб при перерахунку пенсії працюючим пенсіонерам застосовувалася та середня заробітна плата, яка враховувалася при призначенні пенсії. Основний принцип, закладений законопроектом у цьому питанні, - у тому, щоб працюючі й непрацюючі пенсіонери були в рівних умовах, незалежно від того, коли вони вийшли на пенсію. Я думаю, що і будемо його дотримуватись.

Олекса ШИЯН,
полковник у відставці,

Київ

- Я отримую військову пенсію. Стосовно чорнобильського закону (ст. 50), у мене перша категорія, 2 група інвалідності. Як чорнобилець я повинен отримувати 75% пенсії додаткової. Так чи ні?

- У законі зараз трохи інша норма. Точніше, після рішення Конституційного суду було повернуто стару норму, яка передбачала 75% мінімальної пенсії за віком. А мінімальна пенсія за віком, яка може застосовуватись для обчислення цієї надбавки, становить 19,91 грн. Ви зараз отримуєте набагато більше тому, що маєте 20% від прожиткового мінімуму (150 грн), і це питання врегульовано постановою Кабінету Міністрів.

- І друге, я отримую пенсію з усіма накрутками понад 3 тисячі, а якщо перейду на чорнобильську пенсію, матиму більше?

- Я не думаю, що це буде більше, але ви можете звернутись до Пенсійного фонду, який перевірить це у вашому конкретному випадку.

Ніна СВИРИДОВА, вчителька,
Одеса

- Скоро оформлятимусь на пенсію. Якщо вже буде прийнятий новий закон, чи належить мені виплата одноразово 10 пенсій?

- Законопроект передбачає одноразову виплату для працівників бюджетної сфери у розмірі 10 розмірів пенсій, чим ми приводимо їх до норми, яка встановлена для державних службовців, навіть у дещо кращому варіанті. З дати набрання чинності законопроектом особи, які виходитимуть на пенсію, отримуватимуть цю виплату незалежно від того, чи вони звільнятимуться, чи продовжуватимуть працювати. Цим ми передбачаємо стимулювати цю категорію працівників залишатися на роботі довше.
 

"Пряму лінію" провела і підготувала Валентина КОКІНА
 

ДOСЬЄ "УК"

Микола ШАМБІР. Народився 22 травня 1966 року на Рівненщині. Закінчив Київський державний університет ім. Тараса Шевченка. З 1985 року працює в органах соціального захисту.

Нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.

ПРЕС-ЦЕНТР "УК"

З питань організації та проведення "прямих ліній" і "круглих столів" "Урядового кур'єра" звертатись до керівника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ за електронною адресою: rіch@ukcc.com.ua