Голова Державної  інспекції
України з питань праці 
Валерій ЯЦКІН

«Оформлення відпусток, лікарняних листків. Звільнення та прийом на роботу. Актуальні запитання про трудові відносини» — такою була тема «прямої лінії» «УК» 19 червня, під час якої на запитання читачів відповідав голова Державної інспекції України з питань праці Валерій ЯЦКІН.

Наталя ПОПОВА, 
м. Київ:

— Адміністрація закладу вимагає від 65-річного працюючого пенсіонера, щоб він звільнявся з роботи за власним бажанням. Але якщо він звільнятиметься за згодою сторін, чи має право на якісь компенсації?

— Звільнити його просто так не мають права. На пенсіонерів поширюються положення Трудового кодексу так само, як і на громадян непенсійного віку. А ось якщо він сам бажає звільнитися у зв’язку з виходом на пенсію, то треба врахувати, чи він свого часу вже звільнявся з роботи з цієї причини, чи ні. Якщо не звільнявся, то має право на компенсацію. Якщо ж звільнявся і її отримував, вдруге одержати не може. Однак тут теж є нюанси. Якщо людина працює на державній службі, то по виходу на пенсію установа надає компенсацію. Якщо ж це підприємство, тобто господарюючий суб’єкт, потрібно дивитися, чи відповідні компенсації закладені в трудовому договорі.

Анатолій, 
м. Київ:

— Ми, працівники «Київпастрансу», просимо допомоги в ситуації, яка триває вже не один рік. Наші працівники, йдучи в чергову відпустку, не отримують грошей перед відпусткою. Відпускні починають виплачувати в наступному місяці, коли працівник уже повернувся з відпустки. Через це ми не можемо нікуди поїхати відпочити, оздоровитися. Коли ж нарешті це закінчиться? Просимо вас, розберіться в цьому.

— Щодо невчасної виплати відпускних — це грубе порушення. Пане Анатолію, необхідно провести перевірку. Тому для розгляду ситуації по суті просимо письмово звернутися до Держпраці за адресою: Еспланадна, 8/10, 01601, м. Київ.

Оксана Георгіївна,
бібліотекар, м. Харків:

— Згідно з  постановою Кабінету Міністрів із січня 2010 року працівникам культури, в тому числі й бібліотекарям, до відпустки належить платити оздоровчі кошти. Але ці гроші нам платили лише один раз. Зараз не платять — кажуть, що немає коштів. Як нам бути?

— Якщо є постанова Кабміну, її зобов’язані виконувати. Однак бібліотека — це бюджетна установа, тож необхідно подивитися кошторис, даний вам на бібліотеку, докладно вивчити питання на місці. Я вам пропоную звернутися із заявою в нашу територіальну інспекцію Харківської області за адресою: майдан Свободи, 5. Вийде інспектор на перевірку, і зможе все з’ясувати детально з вашого питання.

Ольга, 
м. Херсон:

— Які пільги і права має нерезидент, котрий недавно отримав вид на проживання в Україні і перший раз намагається стати на облік у центр зайнятості? Чи має він узагалі таку можливість?

— Можливість стати на облік у центрі зайнятості він має, як і кожен громадянин України, оскільки він отримав вид на проживання. А про які пільги ви говорите? — навіть громадянин України в цих питаннях ніяких пільг не має, якщо він, наприклад, не інвалід, чи не належить до іншої вразливої категорії.

— Я маю на увазі, чи має він право отримати виплати з безробіття і чи можуть йому допомогти працевлаштуватися?

— Щодо виплат — є відповідні норми в центрі зайнятості: кому виплачується допомога, в який період. Але він, ставши на облік, має право претендувати на ту чи іншу вакансію, яка пропонується через центр зайнятості.

Аліна ПІВЕНЬ, 
м. Чернігів:

— Я зустріла свого знайомого, він каже, що безробітний. Мовляв, керівник підприємства ліквідував його посаду і його звільнив. А через тиждень створив іншу посаду, з трошки іншою назвою, і призначив на неї свою людину. Причому це державне підприємство. Я його питаю: а чого ти не судишся? А він каже: а є сенс? Так я побачила, що ви будете на «прямій лінії», то, думаю, запитаю: чи є справді якась надія?

— У цьому випадку треба розглядати питання детальніше — чи проводилась на підприємстві реорганізація, вивчати документи, зміну штатного розкладу... З ходу відповісти на це запитання неможливо. В Чернігівській області є територіальна державна інспекція з питань праці за адресою: вулиця П’ятницька, 39, офіс 957. Хай ваш знайомий туди звернеться із заявою, виїде інспектор на підприємство, проведе перевірку і надасть кваліфіковану відповідь.

У відпустку — прямо з офісу. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Світлана АКІНКІНА, 
голова районної профспілкової організації працівників АПК,
м. Бахчисарай:

— Дайте, будь ласка, грунтовну відповідь на питання про відмінність цивільно-правових договорів від трудових. Зокрема, про відмінності в порядку оплати праці, порядку оплати прибуткового податку і соціальних платежів, правах замовника і виконавця. Це питання дуже злободенне, бо сьогодні немало адміністрацій підприємств вивільняють працівників із штатного розпису і переводять на роботу за цивільно-правовими договорами. Пояснюють тим, що не потрібно платити якісь податки. Насправді це не так, і треба, щоб люди знали відповіді на ці питання.

— Ваше питання потребує детальної відповіді. Навряд чи це доцільно робити зараз, під час «прямої лінії». Тим більше, що, як я зрозумів, ви й самі знаєте відповідь. Вас цікавить, щоб населення було поінформоване. Якщо «Урядовий кур’єр» надасть нам можливість, то ми підготуємо детальне роз’яснення.

— Так. Адже цій газеті люди довіряють.

— Звичайно ж, ми опублікуємо таке роз’яснення від Державної інспекції з питань праці в одному з наступних номерів. А поки що про таке. Нещодавно міністр соціальної політики Наталія Королевська зауважила, що потрібно перевірити, як нараховуються відпускні педагогам. Що показують такі перевірки?

— Територіальними державними інспекціями з питань праці в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі проведені перевірки додержання законодавства про працю при виплаті зарплати за весь час щорічної відпустки та матеріальної допомоги на оздоровлення у 254 закладах освіти. Порушення строків виплати встановлено у 75 закладах. Найбільше їх виявлено у Харківській, Івано-Франківській, Запорізькій областях. Не встановлено порушень у Київській, Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Херсонській, Хмельницькій областях, містах Києві та Севастополі.

За результатами перевірок внесено 75 приписів про усунення порушень законодавства про працю. До місцевих судів направлено 39 протоколів для притягнення винних посадових осіб до адміністративної відповідальності відповідно до частини першої статті 41 Кодексу про адміністративні правопорушення. Внесено 21 подання щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності винних посадових осіб.

У більшості навчальних закладів масове надання щорічних відпусток заплановано на липень цього року. Територіальним органам Держпраці України доручено забезпечити контроль за своєчасністю виплати зарплати за весь час щорічної відпустки та матеріальної допомоги на оздоровлення.

Наталя Олександрівна, 
м. Дніпропетровськ:

— Останнім часом нас часто лякають «страшилками», які готує новий Трудовий кодекс щодо того, що людям доведеться працювати більше годин. А чи плануються у ньому якісь зміни щодо відпусток та лікарняних?

— Я був у складі робочої групи з опрацювання проекту Трудового кодексу. Основні норми, котрі сьогодні закладені у КЗпП, який у нас працює з 1971 року, перенесені в новий Трудовий кодекс. Щодо кількості годин на працю — так, новий Трудовий кодекс це передбачає. Але не як обов’язкову норму, а що роботодавець може продовжити робочий час на стільки-то годин. А щодо відпусток, лікарняних — усе збережеться, а в деяких випадках ще є й покращення. Найголовніше в новому Трудовому кодексі — те, що будуть тільки письмові трудові договори, не може бути заміна їх цивільно-правовими відносинами, адже це дає можливість роботодавцю на свій розсуд встановлювати розмір оплати праці тощо. Якщо буде письмовий трудовий договір — будуть обов’язкові відрахування в усі соціальні фонди, в тому числі в пенсійний. Це принципове питання.

— Але ж може бути так:  я приходжу до роботодавця, мені дадуть уже складену форму трудового договору, і там буде зазначено, що у відпустку працівник має піти не на такий термін, який закладений у КЗпП, а на менший?

— Ні, такий договір з меншою відпусткою вважатиметься незаконним. Договір міститиме обов’язкові питання, які не ущемляють прав працівника.

Олена МОКРОУСОВА, 
м. Луганськ:

— Під час прийому на роботу в мого чоловіка вимагали пройти профогляд у лікарні. Та в районній поліклініці повідомили, що подібні послуги тепер надають тільки платно, а з цим підприємством відповідний договір не укладено. Довелося йти в приватну клініку. Але хіба це правильно?

— Відповідно до статті 169 Кодексу законів про працю України власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Перелік професій, працівники яких підлягають медичному оглядові, термін і порядок його проведення встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці.

Ганна, 
м. Київ:

— На скільки днів можна взяти відпустку у зв’язку з одруженням, і чи оплачуватиметься вона?

— На три календарних дні. Це оплачувана відпустка.

— Які документи для цього потрібно надати?

— Це має бути довідка із Відділу реєстрації актів цивільного стану та ваша заява. А потім потрібно буде принести у відділ кадрів копію свідоцтва про шлюб. А якщо йдеться про цивільний шлюб — тут вам додаткова відпустка не передбачена.

— Ні. Тут ідеться про офіційний.

«Пряму лінію» підготувала 
і провела Інна КОСЯНЧУК,

«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Валерій ЯЦКІН. Народився 1962 року в селищі Нижня Дуванка Сватівського району Луганської області. Освіта вища. У 2002 році захистив магістерську роботу в Східноукраїнському національному університеті імені В. І. Даля, має науковий ступінь. У жовтні 2012 року призначений на посаду  голови Державної інспекції України з питань праці.

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни  ШИКАНОВОЇ за електронною адресою:  imrich@ukcc.com.ua.