Заступник директора департаменту
нагляду за додержанням законодавства
про працю та зайнятість Державної інспекції
з питань праці Василь ІВАНЧАК 

«Прийом на роботу й звільнення вагітних жінок. Як правильно писати оголошення про прийом на роботу, враховуючи новий закон «Про рекламу» — такою була тема «прямої лінії» «УК» 12 вересня, під час якої на запитання читачів відповідав заступник директора департаменту нагляду за додержанням законодавства про працю та зайнятість Держінспекції з питань праці Василь ІВАНЧАК. Та спектр запитань на «пряму лінію» був ширший, ніж означений темою.

За дискримінацію — штраф

Наталя,м. Київ:

— Коли я прийшла на співбесіду до роботодавця, він запитав: чи не забираєтесь ви найближчим часом вагітніти? Це відповідає нормам чинного законодавства?

— По-перше, це некоректне запитання. І, по-друге, чинним законодавством не передбачено ставити такі запитання.

— А ще знайома розповідала, що від них вимагають підписати заяву-зобов’язання, що в найближчі кілька років вони не вагітнітимуть і не йтимуть у відпустку. Це також порушення? І що їй робити?

— Так, це порушення. Такий документ не має жодної юридичної сили. Думаю, що так роботодавець психологічно тисне на людину. Це зазвичай пов’язано з тим, що роботодавець вкладає кошти у спеціаліста, направляє його, наприклад, на курси, і хоче, щоб він працював якнайдовше. Однак розписки, про які ви говорите, ні до чого не зобов’язують. Якщо жінка завагітніє і піде в декретну відпустку, жодних санкцій до неї роботодавець не має права застосовувати.

Наталя Олександрівна,м. Дніпропетровськ:

— Хоч законами заборонена дискримінація за віком і статтю, роботодавці в оголошеннях про вакансії все-таки вказують вимоги за цими критеріями. То що, нема відповідальності за це?

— Відповідальність є. Відповідно до пункту 3 статті 24-1 Закону «Про рекламу» встановлено, що у разі порушення вимог цієї статті рекламодавець сплачує до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття штраф у 10-разовому розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Законом про рекламу заборонена дискримінація за віковим і гендерним принципом. Наприклад, не можна писати «візьму на роботу жінку до 40 років». А чому? Може, в 42 роки жінка набагато ефективніше працюватиме, ніж та, якій 38 чи 35. Тож подібні умови в оголошенні визнано некоректними, і за таке законом про рекламу передбачені штрафи. Уже є порядок проведення перевірок дотримання закону про зайнятість. Наша інспекція обов’язково відстежуватиме дискримінаційні оголошення, навіть розміщені на стовпах. Якщо таке побачить наш інспектор чи будь-яка людина принесе оголошення подібного змісту до інспекції, до таких роботодавців вживатимемо заходів впливу в межах наших повноважень.

Непросто бути молодою мамою. Та ще й працюючою. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Валентина ПРОСКУРИНА,керівник проекту реінтеграції матерів і батьків до професійного життя після відпустки по догляду за дитиною «Знову до роботи»:

— Надайте інформацію щодо порушень трудових прав вагітних і тих, які повертаються до роботи після відпустки по догляду за дитиною віком до 3 років у 2012-му, і розкажіть, як інспекція з праці на них реагує.

— Такі порушення, на жаль, є. Щодо них складають протоколи.

Наприклад, така ситуація. Приблизно три місяці тому до нас звернулася працівниця одного з банків на п’ятому місяці вагітності. Керівництво банку попросило її звільнитися, щоб підготувати на це місце нову людину. Виявилося, що на той час у них відкривалися двомісячні курси за кордоном, і банк хотів туди направити людину, яка працюватиме. Однак щодо вагітної це неправильно і некоректно. Ми порадили не писати жодних заяв про звільнення. А вже пізніше дізналися, що вони домовилися. Банк виплатив зарплату аж до виходу в декретну відпустку та лікарняні. Жінка погодилася на такі умови — їй це було вигідно, а банк направив на курси іншу людину.

Найпоширеніше порушення — це коли працівниця приходить після декретної відпустки, а роботодавець узяв на її місце іншу людину і жінці пропонують звільнитися. І друге — коли у компанії дізнаються, що працівниця вагітна і саме через це намагаються її позбутися. Зазвичай таким грішать ті роботодавці, фірми яких працюють по 2–3 роки, а потім закриваються. Бо коли з такої компанії людина йде в декрет, компанія не може закритися, доки не працевлаштує цю людину. А роботодавець не хоче такої мороки. Очевидно, тому подібних порушень дуже багато у приватних структурах. У державних їх майже немає.

— Хто більше захищений нашим законодавством: роботодавці чи мами, які йдуть у відпустку по догляду за дитиною?

— Мами. Вони мають найбільше пільг. А роботодавці знають, що після такої відпустки мама може вийти на роботу, і роботодавець не має права не прийняти її на ту посаду, на якій вона працювала раніше.

Нині йдеться про зміни до законодавства щодо стимулів для роботодавців. Міністр соцполітики Наталія Королевська цими питаннями опікується. Пропонується така зміна, щоб роботодавцеві, до якого повертається жінка на роботу після декрету, виплачували компенсації. Наскільки пам’ятаю, це буде 12 мінімальних зарплат.

До пакета ініціатив входить і підтримка роботодавців, які надають матерям з маленькими дітьми дистанційну роботу. Передусім пропонується регламентувати такий спосіб працевлаштування. Крім того, ініціатива щодо захисту мам з маленькими дітьми полягає у запровадженні механізму додаткового стимулювання роботодавців, а саме: у зменшенні сплати єдиного соціального внеску за людину, яка працює дистанційно, до досягнення дитиною 3 років.

І ще пропонується надати роботодавцеві дотації за працевлаштування тих жінок, які виходять з декретної відпуски і не можуть знайти роботу.

Пропонується також виписати у законодавстві, щоб чоловік міг узяти під час пологів дружини на два тижні оплачувану відпустку, щоб їй допомагати, адже жінці дуже важко. Так прийнято у всьому світі. Також пропонується дозволити матерям з маленькими дітьми брати один рік із трирічної відпуски по догляду за дитиною в будь-який час до досягнення дитиною 8-річного віку.

Як виявити нелегала

Леся КУДІНОВА,м. Чернігів:

— Після закінчення університету я влаштувалася на роботу на місце декретниці. А тепер мені самій незабаром іти в декрет. Боюся сказати про це начальниці: раптом вона скаже, що оплачувати дві відпустки з одного робочого місця не має права? Та й робоче місце я, напевно, втрачу, коли вийде моя попередниця. На які пільги для вагітних жінок і молодих мам можу розраховувати?

— Пані Лесю, можу заспокоїти вас відразу. Ви маєте право на всі ті пільги, якими користується робітник, що працює постійно. Треба повідомити роботодавцю, що збираєтеся в декрет. Роботодавець не платить за декретну відпустку, ці кошти виплачує Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності. Для цього із зарплати йде відрахування єдиного соціального внеску. Так що роботодавцеві від того, що ви підете у відпустку, буде єдина проблема: знову на це місце шукати працівника.

А оскільки вас приймали на роботу тимчасово на місце декретниці, після закінчення своєї відпустки по догляду за дитиною звертайтеся у центр зайнятості, щоб вам підшукали роботу.

Андрій КУЛАКОВ,м. Київ:

— Жінка виходить на роботу після відпустки по догляду за дитиною раніше 3 років і хоче працювати на неповну робочу ставку. Чи має вона на це право?

— Згідно із законом, жінка може вийти на роботу після 3 років відпустки по догляду за дитиною, а може й раніше, якщо напише про це заяву. І роботодавець зобов’язаний на прохання жінки надати їй неповний робочий день.

— І ще одне запитання. Інвалідові ІІ групи обов’язково мають надати скорочений робочий час, якщо в нього робоча група інвалідності?

— Якщо він хоче працювати скорочений робочий день, тоді має написати заяву роботодавцеві, і його прохання зобов’язані задовольнити.

Микола КРУЧОК, м. Житомир:

— Чому не виявляють нелегальних працівників у різних фірмах, адже є люди, які отримують гроші в центрі зайнятості й водночас працюють без оформлення?

— Їх виявляють. Але не все так просто. Найбільше нелегальних працівників на будівництві, в торгівлі, на підприємствах сфери побуту — перукарнях тощо. А ось інспектор має повідомити керівника підприємства за 10 днів про перевірку.

— І під час перевірки у нього вже жодного нелегала не буде.

— Правильно. Закон № 877 «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» забороняє нам виконувати наші повноваження згідно з Міжнародною конвенцією №81, у якій ідеться, що інспектор у будь-який час доби має право прийти на підприємство, якщо вважає це за доцільне і знає, що там є порушення. Нині ми звернулися з цією проблемою до Кабінету Міністрів. Так само звернувся й Держгірпромнагляд, але там ще гірша ситуація, тому що навіть знаючи про недотримання норм техніки безпеки, інспектори Держгірпромнагляду без попередження про перевірку не мають права прийти на підприємство. А техніка безпеки, як відомо, пов’язана з людським життям — це шахти, роботи на висоті тощо. Ситуацію з перевірками треба врегульовувати. Сподіваємось, уряд прийме правильне рішення і ми працюватимемо згідно з міжнародними нормами, тобто прийдемо, і якщо побачимо порушення, винних покараємо.

Ганна РУДЕНКО, м. Київ:

— Працюю в державній структурі. За сімейними обставинами (в мене померла мама) в 2013 році я використала 15 днів відпустки за власний рахунок. Чи можу взяти ще кілька днів у зв’язку з реєстрацією шлюбу? І скільки конкретно?

— Чинним законодавством передбачено за угодою сторін до 15 днів відпустки без збереження зарплати. Пунктом 8 статті 25 Закону «Про відпустки» передбачено в обов’язковому порядку відпустку у зв’язку з реєстрацією шлюбу до 10 днів без збереження заробітної плати.

Пряму лінію підготувала і провела Інна КОСЯНЧУК,«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Василь ІВАНЧАК. Народився 1960 року в с. Бобівці Сторожинецького району Чернівецької області. Закінчив Чернівецький державний університет, економічний факультет.

З 2009 р. працює в Держінспекції з охорони праці.

З березня 2013 р. – заступник директора департаменту контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість.

ПРЕС-ЦЕНТР«УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни  ШИКАНОВОЇ на електронну адресу:  imrich@ukcc.com.ua