Лікар-гомеопад
Володимир ПОПОВ

Гомеопатія — це альтернативний спосіб лікування чи профілактика захворювань? Як за допомогою гомеопатії захистити себе в період зимових епідемій грипу? На ці та інші запитання читачів «УК»  під час прямої лінії відповідав лікар-гомеопат Володимир Попов.

— Володимире Володимировичу, в чому ви вбачаєте перевагу гомеопатії перед традиційною медициною? 

— Одна з головних  переваг — те, що гомеопатичне лікування призначається  індивідуально. В офіційній медицині є загальноприйняті схеми лікування, проте вони не завжди відповідають особистим вимогам пацієнта.  Водночас гомеопати  оглядають пацієнта, ретельно вивчають історію його хвороби і призначають індивідуальне лікування. Ще одна перевага цієї терапії — гомеопатичні препарати не мають побічних дій.

— Як саме діють гомеопатичні ліки? 

— Ці ліки діють за законом подібності, який відкрив  Самуїл Ганеман. Цьому методу вже понад 200 років. Ось лише один приклад: емоційна людина страждає від порушення сну. При цьому вона гостро реагує на каву (або дуже погано її переносить, або має до неї велику пристрасть). У цьому разі можна призначити пацієнтові гомеопатичний препарат, який виготовляють із чорної кави. Цей препарат допоможе нормалізувати  сон, трохи згладити бурхливу реакцію на події, які відбуваються. Або, наприклад, препарат, який виготовляють із медоносної бджоли. Ми знаємо, що відбувається, якщо вкусить бджола. З’являється пухлина, почервоніння, у деяких людей може бути значний ступінь набряків. При цьому існує гомеопатичний препарат, виготовлений на основі апітерапії. Це один із найкращих ліків при набряках, кістах. Ось що означає — подібне лікується подібним.

— Як готують гомеопатичні ліки? Їх виробляють фармпідприємства? 

— У Києві існують гомеопатичні аптеки, які їх виготовляють. Такі препарати обов’язково ліцензують. Що стосується препаратів, які потрапляють до людей іншим шляхом, то тут гарантії пацієнтові не дає ніхто.

— Ліцензію видають аптекам?

— Так, тим аптекам, які виготовляють гомеопатичні препарати. Ліцензію видають на кожний окремий препарат. Нині налічується понад 5 тисяч гомеопатичних ліків. 

— За вашими словами, купувати препарати можна тільки в гомеопатичних аптеках. Проте часто лікарі-гомеопати самі дають пацієнтам ліки. 

— Справді, трапляються ситуації, коли лікар-гомеопат на прийомі видає пацієнтові в пакетику якусь кількість крупинок. Думаю, це нечесно щодо пацієнта, бо коли людина йде в аптеку з рецептом і купує препарат, це відповідає якимось вимогам, стандартам. А коли ви отримали препарат у лікаря в пакетику, невідомо, що це за ліки. Можуть виникнути сумніви і в кваліфікації лікаря, і в ефективності лікування.

Купувати гомеопатичні ліки можна тільки в аптеках. Фото з сайту cancymk.ru

Лариса, м. Тернопіль:

— Сьогодні людина потерпає від екологічних чинників. Чи змінили сучасні  гомеопати тактику, яка була запроваджена фундаторами гомеопатії? 

— Існують гомеопатичні позиції, які залишаються незмінними. Гомеопатичні препарати призначають за одним й тим самим принципом подібності, який був сформульований Ганеманом. Поза сумнівом, нині дуже змінилося наше середовище, довкілля, ритм життя, і це, зрозуміло, позначається на здоров’ї людей. Нові умови можуть змінювати симптоматику хвороби, саме захворювання, але це жодним чином не позначається на призначенні гомеопатичних ліків. Ми використовуємо ті самі препарати, які були в період їхнього створення.

— Ганеман радив розглядати хвороби в поєднанні з психосоматичними чинниками…

— Ми теж враховуємо психологічну обстановку. Ці моменти дуже важливі для нас. По-перше, перед призначенням гомеопатичних ліків  важливо знати, чи були в пацієнта психотравматичні ситуації, чи все гаразд у нього на роботі, добрий чи злий у нього керівник, наскільки добре складаються стосунки в родині. Такі емоційні особливості  дуже важливі.

— Чи можна застосовувати гомеопатію паралельно із серйозними медичними препаратами при таких хворобах, як онкологічні, туберкульоз, цукровий діабет? 

— Гомеопатичні препарати призначають разом із ліками. Одне лікування не суперечить іншому. Якщо до мене на прийом приходить пацієнт із гіпертонічною хворобою, не можу скасувати лікування, яке йому вже призначено, оскільки його організм  звик до певної хімічної підтримки. А далі, в процесі лікування, кількість звичайних алопатичних ліків зменшується, від деяких ми відмовляємося зовсім. Втім, існують певні захворювання, які не беруся лікувати гомеопатією, тому що вони підлягають лікуванню в медичних спеціалізованих установах. Наприклад, відкритою формою туберкульозу займається фтизіатрія, сифілісом — венерологія. Водночас коли до мене приходять онкологічні хворі на різних стадіях захворювання, я їм не відмовляю.

— Іноді пацієнта переконують відмовитися від традиційного лікування, запевняючи, що вилікують його гомеопатією. Як ви ставитесь до цього? 

— Не знаю, хто так говорить. Якщо до мене приходить пацієнт, розповідаю йому, що ситуація непроста, але працюватимемо разом. Кажу і про те, що лікування, яке було призначено, залишається, плюс ми будемо підключати гомеопатичну терапію.

— Гострі захворювання, запальні процеси можна лікувати гомеопатією чи треба паралельно застосовувати антибіотики? 

— Говоритиму про себе. Беруся лікувати гострі захворювання (грип, пневмонію, гострий гайморит) тільки в тому разі, якщо зможу бачити хворого хоча б раз на день. Особливо якщо це стосується запалення легенів. Якщо побачу через день-два, що гомеопатія не поліпшує самопочуття хворого, вдамся до традиційного лікування.

Ольга,  м. Миколаїв:

— Я алергік. Страждаю від алергії на цвітіння, зокрема амброзії. Чула, що гомеопатичні препарати для алергіків не зовсім підходять.

— Полінози, про які ви говорите і які притаманні вам, лікують за допомогою гомеопатії чудово. Багато пацієнтів, які звертаються, зокрема з південних регіонів  Донбасу, де дуже багато полину й амброзії, отримують за допомогою гомеопатії добрий результат.

— Володимире Володимировичу, скажіть,  у період осінніх та зимових застуд можна їм протистояти тільки за допомогою гомеопатії?

— Грип як інфекційне захворювання має перебіг залежно від того, який у людини імунітет. Пацієнти, за якими стежить гомеопат, хворіють рідше.

— А чи може гомеопатія замінити щеплення? 

— Ні. Хоч існують гомеопатичні препарати, які готують із вакцин. Наприклад препарат БЦЖ готують із вакцини БЦЖ. Існують препарати, які зроблені з корових, скарлатинозних висипань.

 Це нові розробки?

— Так. Іноді їх рекомендують як альтернативу вакцині, але це величезна помилка. Ті препарати, які виготовлені з корових і скарлатинозних висипань, в жодному разі не можуть бути альтернативою вакцині.

— Чи існують протипоказання для застосування гомеопатії? 

— Протипоказань призначенням гомеопатії немає. Є захворювання, які не піддаються гомеопатичній терапії, вони, напевно, були в кожного лікаря-гомеопата. На мій погляд, психіатричні захворювання  не піддаються гомеопатичної терапії.

Іван, м. Луганськ:

— Як боротися із шахраями в цій галузі?

— Лікар-гомеопат обов’язково повинен мати диплом про вищу медичну освіту, крім цього, диплом про закінчення курсів з гомеопатії. Не йдіть до першого-ліпшого «фахівця», тому що нині існує багато людей, які можуть видавати себе за гомеопатів, пропонувати вам якісь свої ліки. 

— Люди до вас приходять із медичною карткою? 

— Зазвичай приходять пацієнти, які вже пройшли обстеження. Але остаточний діагноз встановлюю я після того, як зроблю опитування пацієнтів, уточню деталі захворювання, проведу медичний огляд. Уже потім призначаю лікування. Як лікареві мені потрібні загальні, біохімічні аналізи, висновок УЗД, МРТ, рентген.

— Тобто якщо людина приходить до гомеопата, а їй замість обстеження відразу видають препарат, варто замислитися про компетентність лікаря? 

— Це правильне запитання. Є такі лікарі, які не оглядають пацієнтів, не направляють їх на обстеження. Гадаю, що це не дуже хороші лікарі, тому що існує багато медичних нюансів, на які потрібно звертати увагу.

Леся Андріївна,Житомирська обл: 

— Моя 17-річна донька дуже часто хворіє. Що б ви порекомендували їй вживати взимку?

— У гомеопатії немає універсальних рецептів, які можна було б назвати вам по телефону, донька вживала б ці препарати і була б  здорова, оскільки гомеопатія — це індивідуальна терапія. Тому щоб дівчина не хворіла або хворіла менше, їй варто прийти на прийом до фахівця-гомеопата особисто.

Зінаїда Трочін,  м. Київ:

— У мене дуже випадає волосся. Запропонуйте що-небудь, бо те, що купую в аптеках і магазинах, не допомагає.

— Дуже часто випадання волосся, проблеми з нігтями пов’язані з порушенням обмінних процесів. Щоб зрозуміти, що з вами відбувається, потрібно проконсультуватися у лікаря-гомеопата. В моєму арсеналі — майже тисяча гомеопатичних ліків. До мене приходять пацієнти з проблемою, подібною до вашої,  але я не призначаю їм однакові ліки або одну і ту саму схему лікування. Враховую особливості кожного конкретного випадку і призначаю індивідуальну терапію.

Володимир Салій,травознавець м. Суми: 

— Чи є в українських  вишах   кафедри гомеопатії,  гомеопатичні кабінети в державних лікувально-профілактичних установах?

— У Києві є курси, де навчають фахівців з гомеопатії. В Київському інституті післядипломної освіти  імені П.Л. Шупика  є кафедра гомеопатії. Є гомеопатичне відділення в Інституті нетрадиційної медицини. Також навчають лікарів-гомеопатів у Київському гомеопатичному центрі імені Дем’яна Попова.

Підготувала 
Наталія ДОЛИНА, 

«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Володимир ПОПОВ. Народився в Києві  1968 року. Закінчив Київський медичний інститут,  інтернатуру з загальної терапії. Потомственний лікар у четвертому поколінні.

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ за електронною адресою: imrich@ukcc.com.ua.