В Україні з’явиться офіс уповноваженого Президента з надання допомоги у реабілітації українським військовим, котрі були  поранені в зоні проведення АТО. Таку ініціативу під час зустрічі з Петром Порошенком висунули українські воїни АТО, які після поранень, тривалої реабілітації і тренувань представляли Україну на 41-му марафоні Морської піхоти США у Вашингтоні. Президент підтримав таку ініціативу і запропонував очолити цю структуру санітарному інструктору медичної роти 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади оперативного командування «Захід» Сухопутних військ Збройних сил України Вадиму Свириденку, повідомляє департамент прес-служби АП.

Голова Української асоціації інвалідів АТО Сергій Трічкач зазначив, що Вадим Свириденко — найкраща кандидатура на таку посаду: за фахом він медик, фельдшер, сам проходив лікування і реабілітацію в США, тому вже встиг вивчити систему зсередини. «Це людина, яка має досвід роботи у медичній сфері і авторитет серед громадських організацій,  організацій воїнів АТО», — додав Сергій Трічкач.

Часто здається, що сила духу наших бійців не має меж. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Солдат Вадим Свириденко з вересня до лютого 2014 року виконував бойові завдання в зоні АТО в Донецькій та Луганській областях. Брав участь у боях за Піски, Авдіївку, Дебальцеве. Зразково виконував обов’язки санінструктора. Неодноразово брав участь у бойових зіткненнях. 15 лютого 2015 року в складі батальйонної тактичної групи виконував бойове завдання в районі Дебальцевого та зазнав важкого осколкового поранення. 16 лютого 2015 року разом з іншими пораненими військовослужбовцями ЗСУ перебував в автомобілі «Урал», який повинен був доправити їх до шпиталю в місті Артемівськ. Під час слідування до міста автомобіль натрапив на закладений бойовиками фугас. Внаслідок вибуху поранені бійці ЗСУ випали з авто. Через 20-градусний мороз всі поранені військові загинули, живим залишився тільки Вадим Свириденко. 19 лютого 2015 року його знайшла група бойовиків. Після обміну солдата Свириденка лікарі констатували 4-й ступінь обмороження кистей рук та стоп ніг. У Києві він переніс складні операції з їх ампутації.

Президент зазначив, що був вражений результатами марафонського забігу, які продемонстрував Вадим Свириденко. Петро Порошенко пригадав, як минулого року на президентському літаку Вадим Свириденко повертався з лікування у США додому в Україну. «Я настільки був заряджений позитивом Вадима, це людина, яка навколо себе поширює позитив», — зауважив Президент.

Мужність, здатність долати труднощі і потужна сила духу, яку продемонстрували українські воїни — учасники марафону, це, за словами Петра Порошенка, той приклад, «на якому мають виховуватися десятки, сотні, тисячі наших воїнів, що пройшли АТО, не зламалися і демонструють потужну віру в життя».

Глава держави зауважив, що за плечима кожного військового власний подвиг і участь у боях. «Ви показуєте, що  переможне українське військо демонструє справжню міць і доводить, що воно є однією з найсильніших армій на континенті. Сьогодні ми здатні дати відсіч будь-якому агресору, особливо тому, що на сході», — наголосив Президент.

Доля воїнів АТО, які після лікування та реабілітації взяли участь у марафоні, стала також прикладом ефективної співпраці України з країнами НАТО у сфері надання медичної допомоги, протезування та соціальної реабілітації військових, що зазнали поранень в зоні АТО, вважає глава держави. Він наголосив, що Українська держава також робить усе для того, щоб забезпечити інтенсивну соціальну реабілітацію кожного такого військового.

Розвідник-санітар 3-го відділення 1-го взводу спеціального призначення 3-ї роти спеціального призначення батальйону спеціального призначення військової частини 3057 Східного оперативно-територіального об’єднання Нацгвардії України Дмитро Фесенко зазначив, що українські військові, які проходили лікування за кордоном, мали змогу «побачити зсередини зовсім іншу систему реабілітації, яка по-іншому побудована у площині держави». «Ми були у кращому центрі реабілітації США, спілкувалися зі спеціалістами, які готові надати інформацію і поділитися своїм досвідом. Хотілося б цей досвід реалізувати у всеукраїнському масштабі», — сказав він. За словами Дмитра Фесенка, він та його побратими хочуть брати активну участь у соціальному житті держави і реалізувати подібну програму в Україні.

Оксана КРАМАРЧУК
 для «Урядового кур’єра»