УРОЖАЙ 

До кінця місяця українські плоди мають подешевшати

Сьогодні на столичних ринках вибір яблук більш ніж вражаючий. Ціни різні — від 4 до 10 гривень за кілограм, залежно від якості яблук і розташування базару. Продавці вважають, що така вартість має задовольняти як заможних, так і не дуже багатих українців. Але багато покупців переконані, що ціни таки зависокі. Адже цього року і приватні, й промислові господарства зібрали чималий урожай. Тож яблука мають бути дешевшими. Чи варто розраховувати на зниження ціни, дослідив «Урядовий кур’єр». 

У доброго господаря фрукт не гниє

Урожай у яблуневих садах цього року почали збирати на кілька тижнів раніше, ніж у попередні. Щоб переконатися, що фрукти добре вродили, не обов’язково спілкуватися з експертами. Ще місяць тому достатньо було проїхатись найближчими селами і уважно подивитись на дерева в садах: вони були всипані соковитими плодами. Проте буквально місяць тому ситуація почала змінюватись — яблука, навіть ранніх зимових сортів, поопадали. Тепер весь урожай лежить на землі і гниє.  І це при тому, що зазвичай та ж пепінка ще до середини вересня висіла на дереві.

— Не знаю чому, але в цьому році яблука дуже рано почали опадати на землю і гнити. Тож узимку, боюсь, залишимось без цього смачного фрукту, — переконує продавець одного зі столичних базарів Валентина Маковій. — Я навіть зривала яблука і клала їх на зберігання, та коли через тиждень зазирнула до ящика, побачила багато зіпсованих. Тому тепер весь урожай везу на базар, щоб хоч за копійки продати. Самі подумайте: кіло яблук я «віддаю» за 6 грн, де це таке видано?! Мені ж треба ще купити квиток, щоб довезти їх до київського базару, та заплатити за місце — 30 грн в день. Щоб покрити свої витрати, скільки ж яблук мені треба продати?!

Урожай яблук багатий. Головне — вчасно його реалізувати. Фото з сайту ru.all.biz

Послухавши жіночку, подумала: отже, яблука не варто брати про запас. Бо де гарантія, що вони не зіпсуються через день-другий у мене вдома і це будуть дарма витрачені гроші.

А ось керівник проекту «АПК-інформ: овочі і фрукти» Тетяна Гетьман не поділяє думку експерта з народу. Вона вважає, що при нормальному підході до справи фрукти не гниють. Особливо коли йдеться про аграріїв, які закладають інтенсивні сади.

— Якщо виробник професійно підходить до процесу, дотримується всіх технологій, проблем із врожаєм не буде. Інакше навіщо цим займатись? — запитується фахівець. — Гниють у тих, хто не вміє вирощувати фрукти і зберігати. Щодо останнього зауважу, що у нас потреба у сховищах вирішена на 70—80%. Тож в Україні є де зберігати яблука, та й сховищ, де фрукти можуть безпечно зимувати, також вистачає. Взагалі в цьому році ми збираємо рекордний урожай яблук і пов’язано це з початком плодоношення інтенсивних садів, закладених 3—5 років тому. Погодні умови, загалом, сприяли гарному врожаю: дерева не постраждали від зимових морозів. Та й від засухи товарні яблука не постраждали. Нині вже збирають і осінні сорти, і фрукти дуже якісні.

В очікуванні цінопаду

Статистичні прогнози підтверджують слова експерта. Так, якщо в 2011 році в Україні зібрали 960 тис. тонн яблук, з яких 400—420 тис. — сортові, які пішли на продаж у рітейл, то нині очікується більший урожай, тобто позначку в 1 млн точно перетнемо. Фермери планують зібрати приблизно 1 млн 100 тис. тонн. Із них кількість сортового яблука буде, напевно, в межах тогорічних показників, можливо, трошки більше — в межах 440—450 тис. тонн.

— Цього року яблука в Україні вродили фактично у всіх регіонах, — зазначає експерт овочевого ринку «Українського клубу аграрного бізнесу» Ігор Стрелюк. — Щодо Криму: торік тут збирали рекордні врожаї. Нині подібного не буде, проте яблук все-таки вистачає.

У цьому році, вважають експерти, проблема з яблуками полягає не стільки в самому врожаї, скільки в його реалізації. Фруктів на внутрішньому ринку буде багато, проте купівельна спроможність українців обмежена. Плюс до всього, в цьому році Польща теж зібрала непоганий врожай — 2,8 млн тонн. Загалом 95—98% усіх імпортних яблук в Україну завозять саме з цієї країни. Тож іноземні яблука в ціновому плані «тиснутимуть» на вітчизняні й не даватимуть їхній ціні зростати.

— Сьогодні продають так звані червоні сорти: «Слава  переможцю», «Гала». Їхня вартість подібна до торішньої: сортові яблука коштують від 3 до 4 грн (це відпускна ціна виробника) залежно від калібру, — каже Ігор Стрелюк. — Гадаю, наприкінці місяця відпускна ціна має трошки знизитись, до 2,50—2,60 грн за кіло. Відповідно й у роздріб вони трохи здешевіють. Проте найдешевші яблука продаються в супермаркеті. Сьогодні там проводять акції, під час яких і можна купити ці фрукти навіть по 4 грн, а то й дешевше. Оптова ціна на яблука в межах 4—4,50 грн. На невеличких базарах споживачі їх можуть купити приблизно за 5 грн. Можу спрогнозувати, що до кінця місяця вартість яблук має опуститись: ринок наповнюється і є тенденція до зниження ціни. Це типова ситуація, що у вересні-жовтні ціна на яблука мінімальна.

Не прогнозує цінових коливань на яблука і Тетяна Гетьман.

— Ситуацію з цінами регулюватиме імпорт, тож суттєвих стрибків не буде, — переконує експерт. — Якщо торік фермери продавали яблука по 7 грн, то в цьому ми прогнозуємо невеличке зниження — до 6 грн. Це ціна від виробника і плюс націнка торговельної мережі. Загалом в Україні під яблуневими садами приблизно 106 гектарів. Валовий збір оціночно майже 1,1 млн тонн, у Росії — 1,3 млн тонн, а в Польщі — 2,8 млн тонн.

За кордоном наших яблук не чекають

І якщо в минулі роки, щоб хоч щось заробити, наші виробники виходили на експорт, то цьогоріч подібне навряд чи можливе. Оскільки Росія, а саме до цієї країни здебільшого експортували яблука, вступила у СОТ, то на ринку нашого сусіда побільшає польських яблук, а вони якісніші за українські. В Євросоюзі наші фрукти теж не конкурентоздатні. В Україні мало господарств, які можуть пакувати чи калібрувати продукцію. Не у всіх ще є сортувальні лінії, тому за кордоном нашу продукцію не дуже чекають. Отже, виробникам потрібно буде продавати її лише на внутрішньому ринку. І це теж має відобразитись на ціні.

Якщо протягом сезону 2010 року було імпортовано майже 240 тис. тонн, то в 2011-му трохи більше 100 тис. тонн. Таким чином торік був найнижчий поріг імпорту цих фруктів до України. За прогнозами експертів, нині імпорт буде не набагато більшим, ніж того року.