ПОПОВНЕННЯ

У столичному зоопарку слон  відсвяткував річницю, рисеня розплющило очі,  а самка зубра дала потомство

Катерина МАЦЕГОРА,
Світлана СКРЯБІНА
 
(фото),
«Урядовий кур’єр»

Днями столичний зоопарк відчинив двері для журналістів. Тож минаємо вхід і ознайомлюємося з найголовнішим: ми ступили на клаптик землі проспекту Перемоги, де побачимо (за великої удачі) майже три тисячі тварин 350 видів. Ми, як і діти до п’яти років та діти-інваліди до 18-ти, гроші за квитки не сплачуємо. А ось дорослі дістають із кишені 25 гривень, діти від 5 до 16 років, інваліди 1 та 2 груп, учасники бойових дій і Чорнобильці 1 категорії — 15.

«Шановні відвідувачі, будь ласка, дотримуйтеся правил поведінки на території: не годуйте і не лякайте тварин, не галасуйте, не перелазьте через огорожі, не залишайте дітей без догляду», — так керівництво зоопарку звертається до відвідувачів прописними нормативами в оголошенні. Тут читаємо й довідкову інформацію щодо стану колекції тварин: безхребетних, риб, земноводних, плазунів, птахів, ссавців — усього 2838 екземплярів, 351 вид.

Наймолодший слон України обідає... гіллям

Чимало. Та як покаже картина дня, з цих мешканців доступною для ока виявиться ледь не десята частина. Та й часу немає, щоб познайомитися з усіма — нас зустрічає радник голови Київської міськдержадміністрації Олександр Мазурчак. 21 травня народилося карпатське рисеня на ім’я Руна. Опіку над ним взяв цей посадовець. Тож він із радістю заявив, що маля днями розплющило очі, однак й досі перебуває на карантині. Під доглядом спеціалістів, харчується штучно, адже мама-рись Ріккі відмовилася його годувати (це нормальне явище для тварин, які народжують уперше).

Посадовець розповів, що в соціальних мережах він із другом Миколою Петренком оголосив конкурс на найкраще ім’я для рисеняти. Обирали серед Рити, Рикуньї, Радості, Роксолани, Ради. «Руна — символічне ім’я, бо в стародавніх рунах є завжди одна руна «Р» — Райдо, яка означає шлях», — сказав він.

П’ятимісячний Балу вийшов з батьком на прогулянку

Ім’я за 36 тисяч гривень

А потім, змінивши ігровий тон на офіційний, дав зрозуміти, що в столичному зоопарку кожен може опікуватися в рамках відповідної програми обраною тваринкою. Досить лише підписати угоду. Винагорода за фінансову турботу — право надати ім’я. Особисто він щороку викладатиме з кишені 36 тисяч гривень на якісне життя Руни і її батьків. До слова, антилопа чи кенгуру обійдуться у меншу суму, бо не вживають м’ясо.

Цікаво, що незабаром у вольєрі родини рисей з’являться відеокамери. Надалі під таким наглядом перебуватимуть усі тварини. У такий спосіб столична міська адміністрація та керівництво зоопарку перевірятиме робітників на добросовісність. Зокрема Олександр Мазурчак планує вмикати ноутбук та в онлайн-режимі контролювати, чи принесли м’ясо його підопічній.

Руна — не єдине тамтешнє поповнення. На початку травня приймали пологи у зеленої мавпи. Однак маля побачити нам не вдалося — воно ховається від відвідувачів за спину мами Тутсі й батька Тузіка.

А ось п’ятимісячне усурійське білогруде ведмежа таки позує на камеру. Дитя Бейби та Боба назвали Балу. Це один із варіантів, які надіслали 40 вихованців будинків-інтернатів та центрів соціально-психологічної реабілітації України. Найкраще обирали з-поміж Балу, Бублика, Віллі Вонка. Тож у конкурсі «Дай ім’я ведмедику» переміг хлопець із Кіровоградського центру реабілітації дітей.

Оскільки мама-ведмедиця останнім часом надто нервова, Балу виходить у вольєр, огороджений склом, не щодня. А харчується він кашами, овочами, спеціальними сумішами та, звісно ж, медом. До речі, один дорослий білогрудий уссурійський «потап» потребує витрат на 182 гривні щодня.

А «найсвіжіше» поповнення зоопарку від 7 червня — бізончик. Його наглядачі розповідають: «Маля почувається прекрасно, воно вже впевнено стає на ніжки і ні на крок не відходить від матусі». Щоправда, хлопчик це чи дівчинка, покаже час.

Руна вже навчилася випускати кігті

Триразовий раціон якість життя  не замінить!

Ну і як же без ювіляра! Торік до Київського зоопарку прибув новий житель — Хорас. Цей азіатський слоник народився 14 лютого 2005 року в Тирпарку Фрідріхсфельде у Берліні. 5 вересня 2009 року прибув до зоопарку Ростова-на-Дону та через 3 роки став киянином (його ціна 600 тисяч гривень). Цього мандрівника випустили у літній вольєр із закритого приміщення минулого тижня. І в свій урочистий день Хорас ласує у вольєрі приготованими для нього ласощами.

За слонячими мірками він ще підліток. Тож бешкетує своєрідно. Взимку — засуне сіно собі за бивень і ходить уздовж вольєра, наче з цигаркою. А ще любить посипати себе травою, коли їсть. Улітку ж, якщо дощить, Хороса не виштовхаєш із басейну.

Заввідділом копитних тварин Ігор Марійчук розповідає: «Він у нас взагалі купається по 6—10 разів на день. Від спеки ховається в тінь під спеціально встановлену для нього парасольку, набирає в хобот води й робить собі калюжу».

Денне меню цієї тварини: 60—70 кілограмів трави, 90 кг свіжих гілок, 3 кг моркви, 5 кг буряку, 2 кг спеціального корму та яблук.

По сусідству зі слоником мешкає 55-річна бегемотиха Бреста (ім’я вона має, та, як і носоріг, на нього не реагує). Ця бабця ледь пересувається, тож її у спеку нам побачити не пощастило. Читаю лиш: «Hippopotamus. Бегемоти спарюються та народжуються у воді. Дитина з’являється на світ під водою і відразу вміє триматися на ніжках. Молоко матері п’є також під водою». Шкода, що столичній Бресті вже запізно обзаводитися потомством...

Кенгуру не ховає дитинча від камер

Навпроти котрогось вольєра збирається люд. А над усіма стирчить голова одного з двох сітчастих жираф. Читаю в довідці цікавий факт: «Малюк жирафа завважки 60 кілограмів. Падає при народженні з двометрової висоти, оскільки самка під час пологів не лягає». Стоячи біля цієї найвищої наземної тварини планети, дітлахи та їхні батьки спочатку підходять до спеціально встановленої шкали й вимірюють свій зріст.

На питання, чому тваринки сидять із посупленими мордами і майже куняють, Ігор Марійчук відповідає: «Зараз у верблюдів, зубрів та бізонів — період линьки. Окрім цього, вони полюбляють прохолоду».

Він переконаний, що тваринам потрібні дві речі: увага й турбота. Тому усталене правило зоопарку — годувати всіх своїх мешканців з 9 години ранку, коли вольєри прибирають, в обід з 12-ї до 13-ї та увечері з 16-ї до 18-ї.

Працівник зоопарку, як і більшість тих, хто в ньому працює, неохоче спілкується з пресою. Однак з його вуст нам таки вдається витягти фразу про темні боки території: «Відділ копитних та зоопарк у цілому гостро потребує оновлення. Нам потрібні належні умови для утримання тварин. Було б непогано розпочати хоча б із реконструкції літніх вольєрів та зимових приміщень». Яскравий приклад — той самий таки Хорас. Слону навколо парасолі встановили величезне каміння, щоб він не впав у небезпечний сухий рів, з якого не зможе вилізти самотужки. 

em