Уже одинадцять днів на митному посту «Столичний» Київської міської митниці в тестовому режимі працює автоматична система «Єдине вікно» (далі — ЄВ). Завдяки їй для підприємців значно спрощуються митні процедури під час експортно-імпортних операцій і транзиту.

Документи відтепер можна подавати дистанційно — в електронному режимі, а не везти особисто на митницю і ходити кабінетами різних контролюючих служб (фітосанітарна, ветеринарна тощо). Так мінімізуються контакти з держслужбовцями, а документи подають раз в одне місце. Крім того, ЄВ дає змогу контролюючим службам та митницям в автоматичному режимі обмінюватись інформацією про вантаж, який проходить через кордон України.

«Реформа митниці найбільш очікувана. Рішення про створення ЄВ було прийнято у травні, а вже 1 серпня система запрацювала. Є ще чимало організаційних питань. Їх вирішуватимуть протягом місяця, щоб з 1 вересня вона поширилася по всій країні і бізнес відчув це спрощення», — зауважив  учора під час офіційної презентації ЄВ міністр фінансів Олександр Данилюк.

За словами голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, запровадження ЄВ фактично не потребувало фінансового ресурсу. Щоправда, на модернізацію серверів, програм з можливістю зберігання документів треба буде майже мільйон доларів. Але це в десятки разів менше, ніж витрачали деякі країни. Ще нині розробляють програму, яка давала б змогу користуватися ЄВ через мобільні пристрої.

До речі, хоч ЄВ поки що тестують, система функціонує і повністю готова до обслуговування підприємств. Тобто нею вже можна користуватися. Паралельно діє стандартна процедура митного оформлення. Електронна версія стане обов’язковою з 2017 року.

Що ж таке оформлення за принципом ЄВ? Як розповіли митники, одразу після проходження транспортним засобом кордону система автоматично формує й надсилає підприємцеві (декларанту) повідомлення про час проходження та види контролю, які треба пройти. Декларант відскановує необхідні документи і надсилає в ЄВ. Система перевіряє електронний підпис, усі контролюючі служби перевіряють документи, і якщо є зауваження, можуть, наприклад, вимагати відбору зразків. Декларант зазначає зручний для себе час для перевірки, хоч інспектор за потреби може запропонувати компромісний варіант щодо часу огляду. Якщо жодних питань у служб та інспектора не виникає, то митниця дає дозвіл на обіг товару на території країни.

Є ще такий нюанс. Якщо протягом чотирьох годин орган контролю не прореагував на надіслане йому повідомлення щодо оформлення товару, то митний інспектор завершує процедуру оформлення за принципом мовчазної згоди.

Як запевнив голова Державної служби  України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа, інспектори служби, яку він очолює, введені в систему ЄВ і можуть працювати в ній по всій Україні. А саму систему ЄВ він назвав прикладом успішної реформи, яку можуть і повинні здійснювати в Україні.