«Врятовані скарби Італії» — так називається виставка, відкрита вчора у столичному Національному музеї мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків. Церемонія відбулася за участі Президента Петра Порошенка й мера Верони Флавіо Тосі. В унікальній експозиції представлено 17 картин з музею Кастельвеккіо у Вероні. Їх знайшли наші правоохоронці та прикордонники. Це унікальні культурні цінності: шедеври Рубенса, Пізанелло, Тінторетто, Белліні, Мантеньї, Карото.

Ця виставка стала можливою завдяки ефективній співпраці українських правоохоронних органів, прикордонників, працівників військової прокуратури та Генеральної прокуратури, Міністерства культури.

«У чому унікальність? Зазвичай це перебуває виключно в компетенції слідчих органів, бо є складна робота страхових компаній, реставраторів, захисту й безпеки. Але я радий, що завдяки нашій співпраці українська громада матиме змогу ознайомитися з цими визначними творами мистецтва», — зазначив Петро Порошенко.

Експозиція символізує відповідальне ставлення України до своєї культурної спадщини та надбань європейських народів. Петро Порошенко нагадав, що у 2009 році в цьому музеї Ханенків італійські карабінери передали Україні артефакти часів Київської Русі, які контрабандним шляхом потрапили до Італії, повідомляє прес-служба Президента.

По завершенні слідства твори мистецтва буде передано до італійського музею. Це свідчення ефективної співпраці України та Європейського Союзу, України й Італії, а також дружніх відносин і довіри між нашими країнами.

Президент подякував Флавіо Тосі, Посольству Італії в Україні, співробітникам музею Ханенків, працівникам правоохоронних органів, Міністерству культури. А посол Італії в Україні Фабріціо Романо наголосив, що виставка ще більше зміцнить відносини між Україною та Італією. Культурна цінність цієї виставки найбільша за весь час існування відносин наших держав.

На знак подяки мер Верони оголосив, що всі українські громадяни зможуть безкоштовно відвідувати музеї цього міста. А Петрові Порошенку він надав почесне громадянство Верони й запросив у зручний час побувати там.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»