СПІВПРАЦЯ

У райцентрі Любар на дні відкритих дверей найпопулярнішим був стенд ДАІ

Проведений правоохоронцями день відкритих дверей став одним із багатьох заходів, які регулярно проходять на Житомирщині задля якнайширшого інформування громадськості про роботу міліції та поліпшення її співпраці із громадськістю. За цією, на перший погляд, шаблонною фразою насправді глибокий зміст, бо, на переконання начальника УМВС України в Житомирській області Анатолія Лазарева, лише за умови довіри населення до міліції вона здатна ефективно виконувати покладені на неї завдання: від забезпечення громадського порядку до швидкого розкриття злочинів.

 — На Житомирщині вже традиційними стали сходи жителів сіл і селищ, на яких разом із представниками влади місцеві правоохоронці звітують про свою роботу, — розповідає Анатолій Лазарев. — На відміну від відомчих атестацій, громада оцінює наших співробітників не за грамотно підготовленими звітами чи знанням нормативних документів, а насамперед за суто людськими якостями — вмінням і, головне, бажанням захищати законні права громадян. Без цього навіть високий професіоналізм мало чого вартий, бо довіра населення важлива в ефективній профілактиці злочинності,  інакше ми приречені на сізіфову працю.

На переконання очільника правоохоронної структури області, оцінка громади — напрочуд дієвий засіб запобігання негативним виявам серед працівників міліції. Не менша роль тісної співпраці з населенням у протидії асоціальним вчинкам окремих громадян — від рукоприкладства у сім’ї і неналежного виконання батьківських обов’язків до кримінально караних дій. Підтвердження цього — закриття майже 80 підпільних пунктів прийому металобрухту та притягнення до відповідальності понад сотні організаторів саморобних «гуралень», про власників яких повідомили поліщуки на торішніх сходах.

Справжня романтика в тому, щоб захищати, а не грабувати. Фото ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Традиційні дні відкритих дверей теж працюють як на поліпшення іміджу правоохоронних структур, так і на запобігання правопорушенням. Зокрема, у Любарі серед найпопулярніших був інформаційний стенд ДАІ. Працівники цієї служби детально роз’яснювали актуальні для автовласників питання: від принципу дії та точності приладів вимірювання швидкості до повноважень інспекторів та чинних правил оформлення водійських посвідчень, технічних паспортів на автотранспорт і доручень на управління ним.

Натомість увагу юних жителів райцентру та численних приїжджих учнів сільських шкіл найбільше приковувала експозиція озброєнь та спецтехніки, якими користуються правоохоронці. До речі, чимало старшокласників цікавились умовами прийому до спеціальних навчальних закладів МВС. Зрозуміло, далеко не кожен із цих юнаків і юнок пов’яже подальшу долю з нелегкою професією правоохоронців. Та безсумнівно, що завдяки проведеному заходу значно поменшало прихильників «бандитської романтики» серед молоді, а в усіх громадян зросла довіра до міліції.