ЦІНОУТВОРЕННЯ

Попри те, що власники АЗС знижують вартість палива, їм рекомендовано зробити її  ще меншою на
40 коп. на літрі

 

Оператори ринку нафтопродуктів останніми днями активно знижували ціни на різні марки бензину та дизпальне. Так, 14 червня, приміром, на АЗС мереж «Укрнафти» та «Альфа-Нафти» (підконтрольні групі «Приват») вартість бензину А-95 зменшилася на 30 коп. на літрі, А-92 — на 20 коп. У цілому вартість бензину А-95 встановилася на позначці 10,8 грн за літр, а на «Альфа-Нафті» — 10,75 грн.

15 червня ціни на нафтопродукти в Україні знизили мережі АЗС «ОККО» (на 10 коп. на літрі на практично всі марки палива), «ТНК» — на 16 коп. на А-92, на 26 коп. на А-95 на літрі.

Це явище можна лише вітати, але слід зазначити, що оператори ринку нафтопродуктів повинні були зробити це ще майже місяць тому, та й компанії проявили явну скупість у цій справі. Як відомо, Експертно-аналітична група функціонування на ринку нафти і нафтопродуктів (ЕАГ), яку було створено за участю гравців ринку, виробників, експертів та членів уряду задля вивчення ситуації та рекомендації цін у цій царині, постійно встановлює коридор вартості бензину та дизпального. Таким чином ціни на паливо від цього органу є рекомендованими, й останніми роками оператори прислуховувалися до ЕАГ. Втім, цього разу вони вирішили трішки «побешкетувати».

Автолюбителі вже відчули падіння цін на бензин. Фото Володимира ЗАЇКИ

Як повідомив кореспонденту «УК» аналітик компанії UPECO Олександр Сіренко, навіть рекомендації ЕАГ треба виконувати. «А зараз картина має такий вигляд: 15 червня середня вартість бензину А-92 становила 10,64 грн за літр при максимальній ціні коридору 9,9 грн, А-95 — 11 грн за літр (максимальна ціна коридору — 10,4 грн). Таким чином, ціни ще є куди знижувати. І «щедрість» компаній лише видима. А на сьогодні лише 10% АЗС в Україні перебувають у ціновому коридорі», — зазначає він.

Задля пришвидшення вирішення цього питання 19 червня секретаріат ЕАГ розповсюдив заяву, в якій вітав тенденцію до зниження вартості палива, що відбувається останніми днями в Україні, проте зазначив, що рекомендуватиме всім учасникам ринку до кінця червня знизити ціни на всі види палива на 40 коп. на літрі.

Втім, О.Сіренко не вірить у те, що оператори так швидко дослухаються до порад ЕАГ. Хоча інший аналітик, експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, заявив кореспонденту «УК», що оператори активно знижують ціни і до «входження» в коридор нині «не вистачає» лише 5% вартості.

 О. Сіренко вважає, що в ситуацію повинен втрутитися Антимонопольний комітет України, втім цей орган зараз «мовчить». Ю. Корольчук, у свою чергу, зазначає, що насправді результативнішим буде неформальний діалог уряду з власниками мереж АЗС.