УГОДА

Європейський банк реконструкції і розвитку виділить під це ДП НАЕК «Енергоатом» 300 мільйонів євро

Олександр ОХОТА
для «Урядового кур’єра»

25 березня сторони підписали у Міненерговугілля 15-річну кредитну угоду на 300 мільйонів гривень під реалізацію проекту «Комп лексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій» (КзППБ). Її засвідчив гарантійною угодою міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький. Тобто гроші банк видаватиме під держгарантії. Перші надійдуть уже у цьому році, за домовленістю наступні транші йтимуть 15 років зі ставкою  відсотків ЄБРР — LIBOR у євро (EURIBOR) + 1%. З боку ДП НАЕК «Енергоатом» кредитну угоду підписав виконувач обов’язків президента Віссаріон Кім, з боку банку — директор представництва ЄБРР в Україні Андреа Куусвек.

Коментуючи підписання угоди, Едуард Ставицький наголосив на  унікальності отриманої позики. По-перше, це найбільша за розміром позика ЄБРР в енергосекторі України, зауважив він. По-друге, вона стала своєрідним продовженням успішних проектів з модернізації енергоблоків №2 Хмельницької і №4 Рівненської АЕС з використанням грошей ЄБРР. Як наслідок, є тенденція до вироблення особливої довіри провідних міжнародних фінустанов до  аналогічних проектів у сфері атомної енергетики в Україні. Загалом у рамках комплексної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків вітчизняних АЕС планується залучити майже 1,25 мільярда євро. Зі слів експертів, реалізація таких довгострокових проектів свідчить про поглиблення інтеграційних процесів в енергетичній галузі України і Євросоюзу. 

Директор представництва ЄБРР в Україні Андре Куусвек і міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. Фото УНІАН

У свою чергу Андреа Куусвек підкреслив, що, роблячи внесок у реалізацію цієї життєво важливої програми, ЄБРР не лише відіграє велику роль у здійсненні заходів з підвищення безпеки, а й демонструє відповідальність як надійного довгострокового партнера України. «Наша участь у цьому проекті відповідає політиці банку в енергетичній сфері, яка передбачає інвестиції у  підтримку безпеки атомних енергоблоків, що експлуатуються», — зазначив він.

Нагадаємо, що реалізація програми з підвищення безпеки АЕС передбачена постановою Кабміну від  7 грудня 2011 року № 1270 та є пріоритетним інвестпроектом у паливно-енергетичному комплексі України. Головна його мета — підвищення рівня безпеки експлуатації енергоблоків і забезпечення надійності  їхньої роботи.

Як ми вже зазначали, ДП НАЕК «Енергоатом» уже має позитивний досвід співпраці з ЄБРР. На гроші банку було завершено модернізацію енергоблоків № 2 Хмельницької АЕС та № 4 Рівненської АЕС. Цей проект був одним з найуспішніших серед аналогічних на європейських АЕС. Закордонні експерти з атомної енергетики неодноразово перевіряли за останні кілька років українські АЕС на  відповідність вимогам МАГАТЕ та ЄВРАТОМА і позитивно оцінили рівень їхньої безпечної експлуатації. Та з огляду на уроки, які винесли фахівці з аварії на японській «Фукусімі», Україна добровільно взяла на себе додаткові зобов’язання з підвищення безпеки на своїх АЕС. За результатами стрес-тестів, проведених на наших енергоблоках, до КзППБ включено заходи, спрямовані на зменшення ризиків виникнення аварій на АЕС під час стихійного лиха або інших екстремальних ситуацій.

Загалом у рамках комплексної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків вітчизняних АЕС планується виділення майже мільярда 250 мільйонів євро. Загальна очікувана вартість КзППБ становить 1 мільярд 245,3 мільйона євро, зокрема за рахунок позики ЄБРР та ЄВРАТОМ — 600 мільйонів євро на паритетних умовах (переговори з останнім щодо отримання кредиту тривають). Решту фінансування передбачено отримати за рахунок надходжень від продажу ДП НАЕК «Енергоатом» електричної та теплової енергії, що її виробляють атомні електростанції.

ДОВІДКА «УК»

На виконання Указу Президента України від 12 травня 2011 року № 585/2011 для підвищення уваги до питань безпеки після аварії на АЕС «Фукусіма-1» статус галузевої програми з підвищення безпеки підвищено до урядової. Постановою КМУ  від 07. 12. 2011 р. №1270 було затверджено Комплексну (зведену) програму підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій. У ній містяться всі заходи попередньої програми і додаткові  «постфукусімські», розроблені за результатами стрес-тестів, з підвищення безпеки на кожному енергоблоці АЕС. З огляду на те, що ці заходи — невід’ємна умова подовження терміну експлуатації останніх, реалізація заходів КзППБ особливо актуальна для виконання стратегічних завдань в енергетичній сфері, визначених законодавчими актами.

Атомна енергетика України — базова галузь нашої економіки, тривалий час вона забезпечує до 50% загального виробництва електроенергії. Тож стабільне  її функціонування вкрай важливе. Нині на чотирьох АЕС НАЕК «Енергоатом» експлуатує 15 енергоблоків загальною встановленою потужністю 13 835 МВт.