Виконувач обов’язків генерального
директора Публічного акціонерного
товариства «Київський картонно-
паперовий комбінат» 
Борис КОВАЛЬЧУК

Серед щасливих людей є особлива категорія: ті, хто не зазнали краху виробництва, не втратили почуття ліктя товариша і підтримки колективу, не пережили приниження безробіттям та базарною маячнею. Вони не попливли за течією хаосу, не скористалися можливістю прихопити для себе особисто шмат колективного пирога, а протиставили розвалу економіки професіоналізм і патріотизм. Відстоювали виробництво, а заодно й людську гідність, стверджували імідж України як держави, що може йти інноваційним шляхом.

Борис Ковальчук — у цій когорті. Молодим інженером, але з необхідним досвідом він прийшов на комбінат, який будувався і розпочинав виробничу діяльність. На нього і таких, як він, посланців паперових підприємств з усього Радянського Союзу покладались особливі надії, оскільки тоді в Україні необхідних кадрів для роботи на таких підприємствах не було. І вони не підвели. Зростав комбінат, а з ним і його працівники. Нині Борис Степанович — головний інженер підприємства, виконує обов’язки генерального директора. Комбінат став його життям, як і для багатьох тисяч інших працівників, що зводили його, а потім освоювали виробництво. В лютому 1977 року було забито першу палю під головний виробничий корпус. Через десять років виготовлено мільйонну тонну картону і вироблено перший туалетний папір. 1990 року комбінат повністю розрахувався за кредит, наданий банком на будівництво. Крім промислової зони, зведені житло, школа, дитячі садки, поліклініка, будинок культури. Так завершився перший етап становлення.

З розпадом СРСР, як і для всієї промисловості, для виробництва настали скрутні часи. Любителі гріти руки на торгівлі металом демонтованих підприємств уже підраховували можливі бариші. Не судилося. Комбінат тримався. І не жеврів, а розвивався. Це стало можливим завдяки австрійському холдингу Pulp Mill Holding, який під час приватизації в Україні викупив контрольний пакет акцій комбінату. Акціонери прийняли рішення спрямовувати весь прибуток на модернізацію та розвиток підприємства. 1998 року вперше в Україні та країнах СНД опанували виробництво паперу санітарно-гігієнічного призначення зі 100% целюлози. Тож завдяки чому вдалося вистояти і вийти у лідери вітчизняного виробництва? З цього запитання розпочалася наша розмова з Борисом КОВАЛЬЧУКОМ.

— До 1990 року, — каже Борис Степанович, — сформувався колектив професіоналів, для яких комбінат став не просто місцем роботи, а життям. Велика заслуга в цьому його перших директорів Володимира Толстихіна і Володимира Превера, який очолював підприємство з 1986 по 2009 рік. Людина у них завжди була найпершою турботою. Необхідних спеціалістів готували безпосередньо на виробництві.

На комбінаті є що показати Прем'єр-Міністру Миколі АЗАРОВУ. Фото з архіву ПАТ  «Київський картонно-паперовий комбінат»   

— Самого лише професіоналізму для протистояння ситуації, яка складалася в 1992—1999 роках, мабуть, недостатньо. Люди, що дбають про виробництво, мають відчувати турботу підприємства про себе.

— Однозначно. Тому з перших днів усі проблеми розв’язуємо не за рахунок працівників. На комбінаті добре поставлено соціальний захист, є можливості кар’єрного росту. Ми дбаємо, щоб людям краще жилося.

— Відвідувачі звертають увагу на Дошку пошани…

— Від такої форми не відмовилися, бо не все вимірюється заробітком. Багато важить увага до працівників, виховання шанобливого до них ставлення. Тому кандидатів на відзначення пропонує колектив разом із профспілковою організацією. Адміністрація нагороджує переможців преміями. Хочу також відмітити, що Указом Президента України від 29.03.2012 р. №218/2012 за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняного промислового виробництва, зміцнення економічного потенціалу Української держави та з нагоди 30-ї річниці виробничої діяльності підприємства 10 працівників комбінату були відзначені на державному рівні: четверо працівників були нагороджені орденом «За заслуги» III ступеня, двоє — орденом княгині Ольги III ступеня, чотирьом присвоєно почесні звання: «Заслужений економіст України», «Заслужений працівник промисловості України» та «Заслужений енергетик України». Ми вдячні Президентові України за високу оцінку діяльності комбінату і його працівників. Це буде стимулом не зупинятися на досягнутому, а рухатися вперед як для підприємства, так і для трудового колективу.

— Борисе Степановичу, з якого боку не подивись, ваш комбінат унікальний. За відгуками спеціалістів, виробляєте найкращу продукцію, яку охоче купують не лише в Україні, а й за кордоном.

— Хочу уточнити: нам доводиться протистояти фальсифікаторам, що намагаються підробляти товари Київського картонно-паперового комбінату. Тому, користуючись нагодою, звертаюсь до всіх споживачів бути уважними при покупці, зокрема туалетного паперу «Обухів 65». Наш виготовлений за найсучаснішими технологіями і відповідає всім санітарно-гігієнічним вимогам. Підробки, самі розумієте, можуть приховувати в собі небезпеку.

— Однак продовжимо тему унікальності. Підприємство можна назвати не лише найбільшим виробником продукції санітарно-гігієнічного призначення, а й потужним захисником екології.

— Це справді так. За добу комбінат переробляє 800—1000 тонн макулатури. Ми підрахували, що за 30 років роботи зберегли 100 000 гектарів лісу!

— Паперове виробництво потребує значних витрат води. Як ця проблема розв’язується?

— Починаючи з 2005 року питомі витрати свіжої води на виробництві знижено на 65%. Наші загальновузлові очисні споруди приймають стоки не лише комбінату, а й усього Трипільського промислового вузла та комунальні стоки міста Обухова. Після очищення вони відповідають гранично допустимим нормам.

— Під час ознайомлення з динамікою росту комбінату привертає увагу термін «вперше в Україні». Так було при освоєнні нових видів продукції, нині завершується унікальний проект енергозбереження. Розкажіть, будь ласка, про це.

— Наше виробництво потребує значних обсягів теплової та електричної енергії. Енергоресурси постійно дорожчають. Як протидіяти цьому? Будуємо унікальну когенераційну станцію, яка вироблятиме електроенергію і тепло. Для фінансування постачань енергетичного обладнання компанії Siemens був укладений договір з австрійським банком про надання кредитної лінії на вигідних для комбінату умовах за сприяння основного акціонера — австрійського холдингу Pulp Mill Holding і керуючого директора цього холдингу Доктора Хайнц Циннера. Подібний проект — єдиний у СНД. Теплом та електроенергією будемо забезпечувати власне виробництво, частково підприємства Трипільського промислового вузла, а також мешканців міста Обухів. Із введенням нової станції в дію енерговитрати в собівартості картону плануємо знизити на 15%.

— А це — шлях до поліпшення економічних показників, підвищення конкурентоспроможності, зрештою, до збільшення відрахувань до бюджету.

— Звичайно. Ефективність відчують колектив, споживачі нашої продукції, держава в цілому. Якщо торік комбінат сплатив близько 300 млн грн податків, то в майбутньому, сподіваємося, цей показник значно зросте. Маємо проблеми й з поверненням ПДВ.

Водночас хочу звернути увагу ось на що. Держава пустила розвиток економіки на самоплив. Це призвело до анархії в ціноутворенні на енергоносії. За них ми сплачуємо неймовірно високу ціну. Це стримує виробництво, гальмує розширення експортного потенціалу. За умови зважених і прогнозованих цін на енергоносії комбінат працював би ще ефективніше. Якби так було, то могли б відраховувати до бюджету не 300 мільйонів гривень податків, а значно більше.

Тож складається враження, що комусь вигідно гальмувати, а не сприяти розвиткові вітчизняного великого інноваційного виробництва.

Післямова. Коли потрапляєш на комбінат, охоплює тремтливе почуття, що особливо гостро відчувають люди, які працювали на виробництві. Захоплює атмосфера діловитості й відповідальності кожного за спільну справу. Колективізм, який за двадцять років реформ зруйнували на догоду індивідуалізму, тут людину праці підносить. І це відчувається в усьому.

А ще на комбінаті кожен почувається надійно й захищено. Тому й люди поводяться з гідністю та гордістю за підприємство — завдяки цьому вистояли і щодня роблять крок уперед. Вони — творці. І саме вони визначають майбутнє держави. А ще вкотре підтвердили: за вмілого й відповідального керівництва колектив кризи долає.

Микола ПЕТРУШЕНКО,
«Урядовий кур’єр»
 

ДОСЬЄ «УК»

Борис КОВАЛЬЧУК. Народився 26 червня 1953 р. в с. Семаки Славутського району Хмельницької обл. Вищу освіту отримав у Ленінградському технологічному інституті целюлозно-паперової промисловості за спеціальністю «машини та апарати целюлозно-паперової промисловості».

Трудову діяльність розпочав лаборантом в інституті під час навчання.

Вересень 1977 р. — листопад 1981 р. працював на Балахнінському целюлозно-паперовому комбінаті.

З грудня 1981 р. — на Київському картонно-паперовому комбінаті.

З листопада 2010 р. — головний інженер.

Наразі виконує обов’язки генерального директора комбінату.

ДАТА

У 2012 році Публічне акціонерне товариство «Київський картонно-паперовий комбінат» відзначає 30 років виробничої діяльності. 30 років тому 30 березня відбувся урочистий мітинг, присвячений здачі в експлуатацію першого виробничого комплексу на 100 тис. тонн картону в рік. У тому ж році було розпочато будівництво паперового виробництва, а через рік введений і другий виробничий комплекс картону. На сьогодні у складі комбінату три основних виробництва: картонне — з випуску пакувальних (коробкових) крейдяного і некрейдяного та тарного картону; паперове — виробляє папір — основу для товарів санітарно-гігієнічного призначення масового споживання, а також готових виробів: рулончиків туалетного паперу, серветок, рушників; завод гофротари з виробництва гофрованого картону та упаковки.

У загальному випуску целюлозно-паперової продукції України частка комбінату становить приблизно 30%.

Принципи Київського картонно-паперового комбінату

Місія

♦ Забезпечення споживачів високоякісною продукцією.

♦ Збереження навколишнього середовища завдяки використанню вторинної сировини, застосуванню ресурсоощадливих технологій, випуску екологічно чистих продуктів. 

Стратегія

♦ Збереження провідних позицій на вітчизняному та європейському ринках.

♦ Зміцнення авторитету надійного партнера у відношеннях із своїми підрядниками та замовниками.

♦ Постійне вдосконалення всього виробничого циклу.

♦ Концентрація ресурсів на прибуткових і перспективних продуктах  та напрямках бізнесу.

♦ Зростання добробуту своїх співробітників

Цінності

♦ Ми відповідальні перед своїми клієнтами, партнерами і співробітниками.

♦ Ми команда, в якій цінують та поважають внесок кожного у спільну справу.

♦ Наша наполеглива праця — запорука добробуту підприємства, акціонерів, нас самих та наших близьких.

♦ У нас заохочують ініціативних співробітників та винагороджують  за досягнення високих результатів.

♦ Ми усвідомлюємо, що працюємо в одній з кращих компаній,  та прагнемо до зміцнення престижу і підвищення іміджу свого підприємства.