ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА

Якщо ще кiлька днiв тому споживачi шукали в магазинах гречку, тепер роблять запаси борошна. Хоча передумов до його зникнення з прилавкiв немає
 

- Вчора я побував у багатьох супермаркетах Києва і хочу зазначити, що борошно є, - переконує заступник міністра аграрної політики та продовольства Сергій Тригубенко. - І ціна на нього не змінилась. Досліджуючи цю тему, я не зовсім розумію, чому і хто може піднімати ціни на борошно, якщо цим продуктом українців забезпечує держава. У нас же є Aграрний фонд. Фактично повністю забезпечені інтеграційні можливості проведення інтервенцій борошна для внутрішніх потреб.

Також чиновник навів деякі цікаві цифри. Приміром, для того, щоб Україна до кінця маркетингового року, тобто до нового врожаю, була з хлібом, беремо до уваги всі сорти хлібобулочних виробів, нам треба всього 1 млн 377 тис. тонн борошна. Для порівняння, тільки в Aграрному фонді України є 1 млн тонн. І це не беручи до уваги зерно, яке перебуває в обігу в комерційних структурах.

- Україна - країна із надзвичайним аграрним потенціалом, у першу чергу зерновим, - додає генеральний директор ДП "Державна продовольчо-зернова корпорація України" Олександр Лавринчук. - Навіть попри те, що минулий рік був аномально спекотним, у нас достатньо зерна, щоб забезпечити внутрішні потреби. Принаймні в цьому маркетинговому році.

З думкою високопосадовця погоджуються і пекарі.

- Наша компанія на ринку хліба вже 15 років, тому досвід маємо чималий. Хочу сказати, що сьогодні, коли ринкова ціна на борошно виросла майже на 10-15 %, випуск масових сортів хліба стає низькорентабельним - на рівні 5%, - говорить фінансовий директор ТОВ "Кулінічі" Ігор Мороз. - Але рентабельність на другу частину нашої продукції близько 10-15%, що дозволяє нам стабільно існувати на цьому ринку. Тому не бачимо причин для різких цінових змін.

Щодо ажіотажу, який відбувається на ринку, тут, можливо, свою лепту внесли деякі бізнесмени. Річ у тому, що нещодавно розроблений законопроект, який дає можливість нашому сільськогосподарському виробнику у вільний спосіб реалізовувати збіжжя. Причому робити це не через посередників або компанії, які диктують йому ціни і правила гри, в тому числі й на нашому ринку, а мати вільний вихід виробників на ті ринки, де він може продати збіжжя за більш вигідними цінами. Тому цілком зрозумілі дії тих людей, які не вдоволені нововведенням, адже вони втрачають дуже багато.

Насамкінець Сергій Тригубенко зазначив, що фактично до кінця маркетингового року у нас є стабільні запаси Aграрного фонду для того, щоб ми могли фактично проводити інтервенції на ринку борошна, і не тільки соціально значущих сортів хліба. Для прикладу, Україна споживає найдешевше борошно в світі: вищий його гатунок на комерційному ринку - $356, Росія - $404, Італія - $461, Чехія - $631.

ТОЧКА ЗОРУ

Дим без вогню

Ірина НАГРЕБЕЦЬКА

Відома істина: оприлюднити - це означає розповісти щось кому-небудь по секрету. У наші дні, схоже, така форма штучного ажіотажу одним приносить чималі дивіденди, а інших безсоромно обманює.

Учора це була крупа, кашу з якої за радянських часів зазвичай варили лише у віп-лікарнях, не збираючи засідання політбюро в неврожайні роки. Позавчора - олія, котра за два дні до інформації про її нестачу заполоняла не лише полиці, а й проходи великих і малих торговельних закладів. Сьогодні борошно та крупи, відсутність яких, вкладають у наші довірливі вуха талановиті піар-менеджери, замалим не призведе до голодної смерті. Хоча офіційні джерела свідчать: це не відповідає реаліям.

Зупиніться, панове! На часі запровадити суворі норми відповідальності за замах на психологічне здоров'я вітчизняного суспільства. І карати гривнею, бо майстерно організовані кампанії з розкручування завідомо неправдивої інформації немов пилососом видувають з кишень громадян і так, відверто кажучи, невисокі статки.

Ще одна підкилимна задумка цих продуктових чуток - збути нам з вами товар, строки вживання якого або закінчилися, або спливають через день-два. Ось тоді, лише відкривши придбану в супермаркеті крупу "Геркулес", ви переконаєтеся, що вона, м'яко кажучи, непридатна. А дієтичне печиво на фруктозі виявляється простроченим.

У цивілізованих країнах, де поважають споживача, який у прямому розумінні слова є годувальником торгівлі, такі товари виокремлюють у магазинах і помітно знижують їхню ціну. Це принаймні чесно. Наша торгівля, передусім зосереджена нині у величезних торговельних комплексах, воліє свої ймовірні збитки від затоварювання перенести на плечі людей.

На жаль, партнерами конкретних авторів гречаних, борошняних та інших ажіотажів є й "пригодовані" бізнесом експерти, котрі під благородним виглядом "оприлюднення" розносять чутки, від яких найчастіше потерпають громадяни старшого віку.

Що тут можна порадити? Спробувати самому перевірити не в одному, а в кількох торговельних закладах правду про котрийсь із дефіцитів. Порівняти побачене з почутим і згадати стару істину: на все життя борошном, олією, сіллю і навіть сірниками не запасешся. А дістаючи гаманець у магазині, принаймні уважно прочитайте вміщену на етикетці товару інформацію, щоб не надурити самого себе.