Свято не таке вже й веселе, коли у гаманці порожньо. Сперечатися з цим напевно не буде ніхто. А тим паче пенсіонери, які мають невеликі статки. Торік тим із них, чиї виплатні дні припали на перші числа місяця, у січні довелося чекати, доки минуть Новий рік і Різдво, аби отримати свої гроші. Адже на свята поштові та банківські відділення зазвичай закриті, бо їхні працівники також хочуть посвяткувати й відпочити.

Проте 24 грудня цього року органи влади зробили таким пенсіонерам невеличкий подарунок під ялинку — Верховна Рада ухвалила Закон №915-VІІІ «Про внесення змін до додатків №3 та №7 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», а Кабінет Міністрів постанову №1081 «Про внесення змін до бюджету Пенсійного фонду України на 2015 рік».

Дорога ложка до обіду, а виплати пенсій — до свят. Фото Володимира ЗAЇКИ

— Цими законодавчими актами збільшено фінансування бюджету ПФ  2015 року на 14 мільярдів гривень і визначено особливості виплати пенсій українцям у грудні-січні. Тому  Міністерство фінансів та Державна казначейська служба 28 грудня почали надавати ці кошти на фінансування авансованих виплат, — повідомив голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний.

Отже, виплати понад 1,2 мільйона пенсіонерам, які одержують гроші у відділеннях поштового зв’язку з 4 по 8 число і в січні  не зможуть їх вчасно отримати через свята, здійснять ще цього, 2015 року — з 29 по 31 грудня. А тим із них, хто з певних причин (поїхав на лікування, відпочинок, в гості до родичів тощо) не встигне отримати гроші в грудні 2015 року, виплату буде здійснено з 5 по 25 січня 2016 року.

Із 9 січня поштові відділення по всій Україні працюватимуть і виплачуватимуть пенсії у звичному режимі. Отже, 4,5 мільйона пенсіонерів, які отримують виплати з 9 по 25 число через пошту, отримають свої гроші згідно із графіком.

Голова правління ПФ наголосив, що вже нині всі поштові відділення по Україні забезпечено необхідною кількістю готівки для цих виплат. І людей запрошують отримати їхні гроші, аби гаманці на свята не були порожніми.

А понад шести мільйонам літніх людей, які одержують виплати через установи банків зі встановленими датами виплати з 4 по 23 число включно, пенсії зарахують на їхні  банківські рахунки  впродовж 29—30 грудня 2015 року.

— Важливо, аби люди про це знали і вчасно перевірили свої рахунки, чи нараховано їм кошти, — наголосив Олексій Зарудний.

Пенсійний фонд звернувся до всіх банківських установ, через які проводять ці виплати, аби у згадані дні обов’язково були забезпечені готівкою всі каси банків і банкомати. Тим же, у кого дата виплати 24 й 25 січня, кошти виплатять за графіком. Ці нарахування почнуться 5 січня 2016 року, і всі фінансові зобов’язання перед пенсіонерами ПФ обов’язково виконає вчасно і в повному обсязі.

Олексій Зарудний також зазначив, що зі зниженням ставки єдиного соціального внеску на 22% усі пов’язані з цим втрати бюджету Пенсійного фонду буде обов’язково компенсовано з Державного бюджету. Отже, пенсіонери можуть не перейматися, що це негативно позначиться на розмірах їхніх виплат.

Голова правління ПФ поінформував, що з середини 2015 року триває робота з перевірки правильності нарахування пенсій. Останні кілька місяців детально перевірялася інформація про те, наскільки дані про розмір заробітку, які зазначені у пенсійних справах людей, відповідають тим, які є в системі персоніфікованого обліку. Тобто чи сумлінно людина, коли працювала, сплачувала страхові внески із своїх заробітків. І вже було виявлено певні розбіжності та навіть порушення. Ці справи детально вивчаються, дані виправляються, а порушення усуваються.

А з січня наступного року в Київській, Вінницькій, Херсонській та Донецькій областях розпочнеться впровадження централізованої системи призначення та виплати пенсій. До кінця року її планують поширити на всю Україну. А отже, до кінця 2016-го в країні має бути сформована Єдина централізована електронна база всіх пенсійних справ.