БАНКИ

Законопроект про заборону стягування комісії за користування банкоматами наробив багато галасу серед банкірів, які категорично проти

Сьогодні банкіри не на жарт занепокоєні тим, що ухвалення законопроекту №9045 від 5 серпня цього року може призвести до істотного скорочення кількості банкоматних мереж. Річ у тому, що у Верховній Раді найближчим часом намагаються ухвалити цей документ (за це є більшість голосів народних обранців), яким буде накладено заборону на комісію за користування банкоматами. Йдеться в першу чергу про стягування таких платежів у випадках користування банкоматами «нерідних», тобто «чужих» фінансових установ.

Своє занепокоєння нещодавно висловили керівники асоціації «Український кредитно-банківський союз» (УКБС), які вважають, що ухвалення цього законопроекту призведе до зменшення прозорості ринку безготівкових розрахунків.

Чимало банкірів упевнені у тому, що дія комісії є дуже важливою у контексті розвитку системи грошового обігу, оскільки приводить до зменшення частки готівкових операцій в економіці.

Банкір, який побажав залишитися невідомим, повідомив кореспонденту «Урядового кур’єра», що зміни, які містяться у законопроекті, кардинально впливатимуть на структуру тарифів із обслуговування платіжних карток. «Це однозначно призведе до підвищення тарифів. Також таке нововведення, якщо буде започатковане, сприятиме збільшенню розцінок на інші банківські комісії, які пов’язані із випуском та обслуговуванням платежів», — зазначає він.

Експерт також стверджує, що комісія за отримання готівки у банкоматах, яку сплачує клієнт, зумовлена видатками банку. Останні пов’язані з обробкою готівки, інкасації банкоматів, орендою, амортизацією устаткування.

Як вважає начальник дирекції по роботі із платіжними картами Євробанку Катерина Чорна, всі ці нововведення призведуть до значного зниження конкуренції на ринку. Втім, експерт бачить і інший, більш серйозніший наслідок таких змін: треба буде змінювати, до того ж комплексно, наше законодавство. Так, на думку К. Чорної, поправка щодо заборони комісії суперечить Закону «Про банки та банківську діяльність», згідно із яким банк має право встановлювати відсоткові ставки та комісійну винагороду за надання послуг.

Втім, «батьки» законопроекту не бачать економічної доцільності  (або вважають її практично «невидимою») від практики дії такої комісії. У доповідній записці до цього документа йдеться про те, що така практика не лише створює непорозуміння між банком та його клієнтом, а й суттєво підриває у громадян нашої країни мотивацію до використання банківських карток та електронних розрахунків. Народні депутати наголошують на тому, що у таких країнах, як Швеція, Ірландія, Нідерланди,  вже давно заборонено або обмежено стягування комісії при знятті коштів через банкомат «чужого» банку.

«Урядовий кур’єр» хотів узяти розгорнуті коментарі у багатьох провідних експертів України щодо їхнього ставлення до цього законопроекту. Однак чимало з них взагалі відмовилися від висловлювання своєї думки, натякнувши на те, що ця проблема є доволі дрібною. Хоча для пересічних громадян це дуже важливе питання.

Проте одна думка виявилася доволі цікавою. Так, за словами першого заступника директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослава Жаліла, йому незрозуміле хвилювання банків з приводу можливої заборони комісії при знятті коштів із банкоматів.

«Законодавче скасування такої норми стане лише добрим стимулом для розвитку системи безготівкових розрахунків. Зараз же банки просто виграють від того, що мережа банкоматів в нашій країні є погано розвиненою, тому «процвітає» збір комісії при користуванні «чужою» фінансовою установою. Таким чином, від заборони виграють всі — і банки, і їхні клієнти. Банкоматний ринок буде приведено до цивілізованих норм», — наголошує він.

Якщо казати словами пересічних людей, то як можна не вітати заборону на таку комісію. Так, сьогодні комерційні банки беруть за одну транзакцію (одноразову операцію зі зняття грошей із «чужої» фінустанови)  до 1,5%  від суми знятих грошей. Приміром, якщо громадянин зняв 1000 гривень із банкомата не своєї фінансової установи, то він повинен сплатити 15 гривень комісії. Це несправедливо і принижує людину.

Можна вести мову якщо не про заборону, то  про значне зниження відсоткової ставки комісії. Про те, щоб її зробити просто формальною і символічною. Не треба бути наївним і вважати, що банкам немає на чому більше заробити, аніж лише на цих платежах.