ЕКОБЕЗПЕКА 

Без втручання прокуратури лад на Дністровських берегах навести вже неможливо 

Одеський окружний адміністративний суд задовольнив протест Біляївської міжрайонної прокуратури і визнав незаконним розпорядження голови Біляївської райдержадміністрації про відведення острівної землі на річці Дністер приватному підприємству "Дельта". Тепер місцева влада зобов'язана скасувати незаконну угоду про оренду понад 204 га землі на дністровському острові. Цей епізод головний науковий співробітник Нижньодністровського національного природного парку, кандидат біологічних наук Іван Русєв назвав позитивним явищем, котре може свідчити про те, що влада й справді взялася наводити лад на узбережжях Дністра.

Незаконна забудова перешкоджає природоохоронній діяльності Нижньодністровського НПП, посилює загрозу паводків, а також створює додаткові проблеми для водопостачання Одеси, єдиним джерелом котрого для мільйонного міста є саме Дністер. Зважаючи на ці обставини, українські екологи вже понад п'ять років звертаються до владних інстанцій - аж до найвищих - з вимогою розібратися з ситуацією на узбережжі. Втім, крига скресла зовсім недавно.

Торік влітку Прем'єр-міністр Микола Азаров в контексті тодішніх паводків на Дністрі доручив головам облдержадміністрацій, по можливості, скасувати дозволи на забудову територій, де є загроза підтоплення. Вже цьогоріч у січні голова Одеської облдержадміністрації Едуард Матвійчук відмінив розпорядження Білгород-Дністровської райдержадміністрації про надання турбазі "Рибальський рай" земельної ділянки у прибережній зоні. Ця ділянка якраз навпроти Одеського питного водозабору, а відтак розташований там об'єкт спрямовував би свої стічні води прямісінько до одеського водогону. А він, як зауважив перебуваючи на Одещині Президент України Віктор Янукович, і так не тішить городян високою якістю води. Дати задній хід небезпечному проекту було порівняно легко, оскільки будівництво там ще й не стартувало. На інших об'єктах на легку розв'язку сподіватися не доводиться. "Там бізнесмени вклали вже мільйони, - каже Іван Русєв, - а тому тримають місцеву владу буквально за горло".

Оренду острівної землі в Біляївському районі встигли пригальмувати вже на стадії документального оформлення. До того ж у цьому випадку не йшлося про принципову неможливість оренди як такої. "Вони просто не мали права виділяти цю ділянку в оренду без проведення аукціону", - пояснив нам помічник прокурора Біляївської міжрайонної прокуратури Олександр Малєєв. За його словами, прибережних земельних конфліктів у районі не багато. Більшість припадає все ж на сусідів з Білгород-Дністровського району.

Втім, як зауважує Іван Русєв, є у екологів питання і до біляївців. Зокрема, їх непокоїть, що тут поновили будівництво котеджів у стометровій смузі Дністра на землях Маякської сільради. Екологічна громадськість звертала увагу місцевої влади та прокуратури на цей факт, але належного реагування наразі не дочекалася.