До вас звертаються представники громадськості Олександрійського регіону Кіровоградської області з приводу порушень соціально-економічних прав громадян, які мають бути гарантовані нормами Конституції та законами України.

Ми дуже збентежені тим, що в Олександрії не виконуються статті 43 та 48 Гірничого закону в частині надання компенсацій за газ, електроенергію, тепло працівникам вугільної галузі, що мають автономне опалення. Не отримують цих компенсацій також працівники гірничих підприємств, що перебувають в стадії ліквідації, зокрема шахтоуправління «Олександрійське», шахт «Верболозівська» та «Ведмежоярська», хоч згідно із Гірничим законом мають на це право.

Взагалі при формуванні тарифів на послуги ЖКГ ніяк не враховується соціальна складова — платоспроможність населення. Адже, наприклад, у нас в Олександрії рівень доходів один з найнижчих серед регіонів України. Державні субсидії, через занадто жорсткі обмежувальні умови (формульний розрахунок), отримують далеко не всі, хто цього потребує.

Як виживати людям у таких умовах?

В. ВЕРШИНІН,
м. Олександрія Кіровоградської обл.

Віталій МУЩИНІН,
директор департаменту державної соціальної
допомоги Мінсоцполітики:

— Відповідно до статей 43 та 48 Гірничого закону особам, які мають право на безоплатне отримання вугілля на побутові потреби, але проживають у будинках, що мають центральне опалення, надається компенсація за оплату електроенергії, газу та центрального опалення житла. Зазначена компенсація надається працівникам та пенсіонерам діючих і ліквідованих підприємств з видобутку (переробки) вугілля та вугледобувних підприємств.

Гірничим законом не передбачено надання компенсації особам, які проживають у будинках з індивідуальними системами опалення, а також працівникам підприємств, що перебувають у стадії ліквідації.

Враховуючи необхідність законодавчого врегулювання зазначеного питання, у Верховній Раді перебуває на розгляді доопрацьований проект закону «Про внесення змін до деяких Законів України щодо забезпечення соціальних гарантій працівникам гірничих, шахтобудівних (вугледобувних) підприємств, державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості» (реєстр №9184 (доопрац.) від 05.07.2012 року), яким передбачається надання права на отримання компенсації особам, які проживають у будинках не лише з центральним, а й іншим непічним опаленням, а також працівникам і пенсіонерам підприємств, що перебувають у стадії ліквідації.

Стосовно призначення субсидії повідомляємо, що житлова субсидія — це державна допомога громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, тому законодавством визначено умови її призначення з урахуванням сукупного доходу та майнового стану.