ЦІННІ ПАПЕРИ

Минулий тиждень став для фондових ринків найгіршим у цьому році

Василь ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»

У страху великі очі   — правильність цієї народної мудрості підтвердили події минулої п’ятниці, які ЗМІ вже встигли охрестити чорною через обвал фондових ринків. А підтвердженням того, що все у  світі взаємопов’язано, стали події на українському фондовому ринку, які по суті відобразили те, що відбувалося напередодні на американських.

Минулого четверга фондові торги у США завершились рекордним зниженням провідних індексів на тлі побоювань щодо надто повільних темпів зростання економіки країни. Четвертого серпня інвестори влаштували розпродаж акцій зі знижками, який експерти назвали найгіршим з 2009 року. Фактично ж несприятливим для найрозвиненіших країн світу стали  не лише два останніх дні, а весь минулий тиждень. За його  підсумками, падіння Dow Jones склало 5,8%,  Standard & Poor’s 500 — 7,2%. Nasdaq Composite — 8,1%. Як зазначають аналітики, таких втрат  індекси Dow Jones не знали із 6 березня 2009 року, а  S&P 500 і Nasdaq - із листопада 2008 року. Значних коливань і знижень зазнали і європейські фондові ринки: FTSE100 — 2,71%, DAX-2,78%, CAC40 — 1,26%. Знизились минулої п’ятниці також індекси російських  ММВБ та РТС відповідно на 2,38% та  2,89 %.

Все, що відбувалося на великих фондових ринках відгукнулось  і в Україні. Торги на двох основних фондових майданчиках України   — «Українській біржі» (УБ) і ПФТС   — відкрилися різким обвалом котирувань акцій. Зокрема, індекс УБ відкрився зі зниженням по відношенню до значення закриття попередньої торгової сесії більш ніж на 8%. Надалі папери трохи підросли в ціні, але повністю «відігратися» не вдалося. До закриття торгів індекс Української біржі просів на 3,56% до рівня 2128,78 базисного пункта, індекс ПФТС - на 3,58%, закрившись на позначці 832,29 пункта. Протягом дня всі акції в індексному кошику Української біржі перебували в червоній зоні. А лідерами  падіння стали цінні папери концерну Стирол, які обвалилися на 8,15% та Центренерго — 6,21%. А за підсумками тижня цей показник становить відповідно 17 і 15% .

Звичайно, український фондовий ринок знав і гірші часи. Приміром, 23  квітня 2008 року увійде до його історії  як «чорна середа». З початку 2008 року індекс ПФТС тоді знизився на 32,45%. Загалом же падіння у часи фінансової кризи  було одним з найбільших в світі   — майже 80%, а капіталізація українських  акцій знизилася фактично в 4 рази.  На цьому фоні події минулого тижня не такі вже й трагічні. Проте вони можуть стати передвісниками нових катаклізмів, які назрівають цього разу не в США, а в країнах  ЄС,  а точніше в Іспанії, Італії і навіть Бельгії, не рахуючи Грецію.   Як вважають експерти, цього тижня увага учасників  ринку буде прикута до плану дій  ФРС США, підсумки засідання якої стануть відомі  сьогодні. Очікування ці пов’язані зі сподіваннями, що будуть прийняті заходи,  спрямовані на підтримку фінансових ринків. У випадку такого розвитку подій фондові ринки світу, в тому числі й українські, змогли б почуватися спокійніше. Бо, як свідчить практика, навіть невеликий фінансовий шторм у високорозвинутих країнах переростає в нас у цунамі.