СВЯТО

Який подарунок оцінять колеги, а який варто презентувати коханій

Зробити жінку щасливою легко, проте дорого. Не погодитись із цим важко. Адже хоч би якою скромною була пані, вона не зможе встояти перед красою, що дешевою у принципі не може бути. Чим здивувати жінку 8 Березня, щоб було дешево і сердито, дослідив "Урядовий кур'єр".

І корисний, і сучасний

Для початку зазначимо, що подарунки варто поділити на ті, які чоловіки дарують своїм рідним жінкам - матері, дружині, коханій - та колегам. Коли йдеться про прекрасних половинок офісу, більшість опитаних нами чоловіків одностайні в тому, що дарувати потрібно щось корисне. Тому в деяких компаніях традиційно презентують продовольчі пакети з кавою, цукерками й шампанським.

Хоча якщо проявити трохи фантазії, можна зробити оригінальними і банальні цукерки. Яка жінка відмовиться від... шоколадної листівки?! І коштує вона в середньому 50-100 грн. Порадують колег і симпатичні їстівні статуетки. Фігурка Амурчика із молочного шоколаду коштує близько 200 грн. Якщо компанією керує жінка з гарним почуттям гумору, вона належно оцінить шоколадну статуетку у вигляді чортеняти - близько 80 грн.

Хоч як дивно, але більшість жінок не відмовиться від пляшки алкогольного напою. Щоправда, йдеться не про банальне "Советское", а про "Артемівське" чи навіть австрійську Veuve Clіcquot Brut. Смакує сучасним українкам і французьке, іспанське та чилійське вино, а дехто не відмовиться і від більш міцних текіли чи віскі.

Проте більш сучасні чоловіки переконані, що колегам потрібно дарувати все-таки щось не просто приємне, а ще й сучасне, приміром, флешку. Якщо вдасться закупити гарні щоденники, ручки, візитниці, вони теж мають право на існування. Хоча більшість жінок зізнались, що отримували в подарунок пишучу розкіш від Parker чи Waterman, чия вартість стартує з 600 гривень і може сягати кількох тисяч. Та тільки вони ними не користувались, а передаровували. А от маленький цифровий фотоапарат (близько 800 грн) приймуть у дарунок із величезним задоволенням.

Звісно, офісний презент важко уявити без квітів. Їх завбачливі керівники сильної статі замовляють заздалегідь, приблизно за місяць до свята. Адже потім і ціна буде вищою, й вибір не дуже широкий. Схожа ситуація й зі службовою святковою вечіркою. В деяких компаніях керівництво вважає, що найкращий презент на 8 Березня - гарна вечірка та премія. Адже хто може знати краще за саму жінку, чого її душа бажає - флешку, текілу чи елітарні канцтовари.

Ресторан замість квітів

Дещо інша ситуація із презентом для рідних і коханих жінок. Останніми роками все більше й більше жінок просять своїх чоловіків не дарувати їм квіти, натомість зводити в ресторан.

А надто коли мова про рослини в горщиках. У більшості панянок на підвіконні вже назбиралось стільки рослинності, що нову просто немає куди ставити. Проте гарна вечеря - це лише вступ до святкового вітання, а не його замінник. Хоч і коштує недешево. Залежно від рівня "крутизни" закладу вона обійдеться в середньому в 500 грн. Проте на ці гроші можна сходити з дружиною в театр (в середньому 100 грн на людину) або на гарний святковий концерт від 100 до 2 тис. грн.

А от парфуми не треба

Зрозуміло, що це один із тих подарунків, які найлегше обрати, проте чоловіки не враховують, що напередодні свят продавці намагаються їм "втюхати" залежаний товар. Тобто або це будуть парфуми, у яких минув термін придатності і тепер вони не дуже добре пахнутимуть, або в принципі не найкращий аромат. Тому, не знаючи достеменно смаків коханої, краще аромати не дарувати. Така ж ситуація і з різноманітними засобами по догляду за обличчям і тілом. Якщо вже є неймовірне бажання презентувати щось із косметики, варто обмежитись подарунковим сертифікатом. Жінка візьме його й сама купить те, що їй справді потрібно. Придбати сертифікат - не проблема. Вони продаються чи не в кожній великій мережі з продажу косметики.

До речі, можна подарувати сертифікати на відвідування косметичних салонів, фітнес-клубів і навіть на арт-заняття. От тільки перед тим, як презентувати такий сертифікат, варто тактовно з'ясувати, а чи справді бажає пані скинути "зайве", чи, скажімо, захоплюється малюванням. Інакше образи не уникнути.

Недвозначно реагують сучасні жінки на подарунки у вигляді домашньої техніки. Воно й не дивно. Пательня дарується жінці, але готує на ній вона для всієї родини. Тому це скоріше подарунок для всієї родини, а не конкретно дружині. Схожа ситуація і з міксерами, хлібопічками, прасками, пральними машинами. Тому якщо вже хочеться подарувати жінці щось із техніки, можна купити гідромасажну ванночку для ніг (від 400 грн). Такий подарунок справді приємний та індивідуальний. Щоправда, від гарного посуду панянки здебільшого не відмовляються. Приміром, столовий сервіз на шість персон від італійських майстрів приємно вразить жінку. А от чоловікам за таку розкіш прийдеться викласти майже 20 тис. грн. Сюди ж відносять і вази, келихи з оздобленням камінням Swarovskі, чия вартість коливається в межах тисячі гривень. А от вазочка із срібла обійдеться вже в 5 тис. гривень.

Якщо жінка захоплюється прекрасним, вона оцінить подарунок у вигляді фарфорових статуеток діток, тварин. Плюс такого презенту в тому, що вартість його коливається від 50 грн і вище. Якщо є фінансові можливості, можна подарувати статуетку півника, оздоблену перлами, - 3 тис. грн.

І насамкінець, найбажанішим презентом для більшості українок є... романтична поїздка. Зрозуміло, що більшість прекрасних пані мріє провести тиждень у Парижі (€ 900) або Відн (€ 900), в ідеалі бажано сумістити цю подорож із шопінгом. Проте в такому разі без кількох тисяч євро навряд чи вийде успішний похід по магазинах.

Тому, любі чоловіки, обирайте, даруйте й не скупіться!

З ВЛАСНОГО ДОСВІДУ

Любов і щастя завжди разом

Олександр ВЕРТІЛЬ

Протягом багатьох років на власному подружньому досвіді впевнився, що подарунки таки справді діляться на три категорії - великі, маленькі і... книги. Якщо перші два у свою чергу бувають потрібними і не зовсім, то про духовні презенти цього не скажеш. Саме з такого міркування виходив, коли ще рік тому почав думати над тим, що ж подарувати своїй половині на 8 Березня. Хоч як дивно, але варіант з'явився швидко і несподівано. А що, коли...

Справді, а що, коли подарувати дружині щиру, задушевну, ніжну і абсолютно ексклюзивну... пісню? Саме її, яка допомагає не тільки жити і будувати, а й просто насолоджуватися кожною прожитою миттю, відчувати пахощі весни і бездонність весняного неба, розуміти, що світ прекрасний і важливо це вчасно усвідомити.

Саме під таким творчим "наркозом" узявся за слова. Оскільки в цій справі є певний досвід - разом із творчим побратимом, сумським співаком і композитором, заслуженим діячем мистецтв України Валерієм Козупицею написали цілу низку ліричних творів і частина яких вийшла окремим диском, звучить на різних концертах та в радіопередачах, - одразу ж узявся за текст. Пошук першої фрази завжди пов'язаний із певними труднощами, але мені це не загрожувало - кілька днів поспіль "крутилися" слова про любов і щастя, які неодмінно ходять разом. "Відштовхнувшись" від цієї думки, написав заспіви і, звісно ж, приспів.

Валерій, який відзначається певною композиторською вередливістю, на диво швидко сприйняв текст і так само оперативно зіграв мелодію. Пісню вирішили записати в одній з київських студій, з якою давно співпрацюємо. Ті, хто допомагав у роботі, зацікавилися нею і навіть вирішили показати декому із зіркових представників сучасної української естради. Мовляв, є шанси...

Важко сказати, якою буде творча доля твору, але то інше питання. Головне - маю на диску готовий варіант мелодії, яка вперше прозвучить у нашій сім'ї саме 8 Березня. Знаю й те, що пісня неодмінно сподобається дружині. Чому саме - і так зрозуміло: душевні подарунки мають особливу шкалу цінностей.

Звісно, лише диском обходитися не збираюся. Неодмінно будуть квіти, святковий сніданок, приготовлений власноруч. Але то з розряду традиційного "набору", до якого переважна більшість чоловіків готується заздалегідь. Автор цих нотаток - не виняток.

ЦІКАВІ ЗНИЖКИ

Не озирайтесь на розпродаж

Іван ШЕВЧУК

Придбати мамі масажну ванночку для ніг збирався давно. Просто 8 Березня було найближчим приводом для подарунка. Оголошення про знижку на 20% лише спонукало зробити покупку саме у цей день і саме у цьому магазині. Невеличка проблема виникла із оформленням гарантії - закінчилися бланки. За тиждень підійшов, щоб оформити покупку, і з цікавості глянув на цінники. Оголошення про знижку вже зняли, але ціна під таким приладом, який я придбав зовсім нещодавно, була десь на третину нижчою. Згодом я неодноразово помічав такі цікаві "знижки" у різних крамницях. В одній із них продавець, реагуючи на здивування покупців з приводу помітно дешевшої продукції, щиро сказав: "Адже ж новорічний розпродаж закінчився!"

Мораль тут проста - немає сенсу особливо ганятися за святковими знижками. Красну ціну кожному більш-менш серійному товару можна запросто з'ясувати через Інтернет. До речі, вартість придбаної ванночки зовсім не була завищеною - приблизно така ж фігурувала й у знайдених в Інтернеті прайсах. Відстежити ж наперед маркетингові ходи торговельних мереж - справа невдячна і нереальна. Тож при виборі подарунка варто думати про те, щоб він виявився потрібним і бажаним близькій людині. І якщо цю умову вдасться виконати, навряд чи ви станете перейматися тим, що "можна було б зекономити пару червінців, коли б знати". А мамі подарунок сподобався.