ПРОГНОЗ

До нас знову повертається спека 

Із 7 по 17 липня температура повітря поступово зросте до 25-30 градусів, а в період з 11 по 17 липня переважно в південних, центральних і східних областях вона сягатиме 30-35 градусів вище нуля. Про це розповів на прес-конференції начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда.

— Усі ми втомилися від дощів, які прийшли до нас з 24-25 червня після тривалої спеки і охопили майже всю країну, — зазначив він. — Сума опадів, більша за місячну норму, випала за цей час в Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, частково Полтавській і Сумській, а також Луганській областях. Місцями норму було перевищено до трьох разів. Скажімо, в Баришівському районі Київщини за декаду випало 235 мм опадів, тоді коли місячна норма для цього періоду тут становить 70 мм. Негода суттєво позначилася на умовах росту та формування врожаю ранніх зернових, а от для пізніх культур виявилася сприятливою, адже значно поповнилася кількість вологи в грунті. Пониження температурного режиму дещо гірше вплинуло на формування врожаю плодів і томатів.

На думку синоптика, загалом ситуацію драматизувати не слід. Згідно з експертними оцінками, за рахунок  механічного пошкодження (полягання зернових, осипання, вимивання тощо) втрати врожаю становитимуть від 5 до 8 відсотків, що властиве для цієї пори в Україні. До 6 липня включно ще випадатимуть невеликі дощі, але носитимуть вони локальний характер. Значно сильніші опади очікуються на Прикарпатті та Закарпатті, але загрози паводку вони не принесуть.

— Щодо подальшого прогнозу, — сказав головний метеоролог, то з 18 по 20 липня передбачається короткочасне зниження температури. На початку  серпня вона суттєво підвищиться, а кількість опадів в усіх областях знизиться. В серпні їх буде значно менше, ніж у липні. У більшості днів останнього літнього місяця переважатиме достатньо комфортний характер погоди з нормальною температурою повітря.

За словами директора департаменту цивільного захисту МНС України Василя Квашука, зливи призвели до негативних наслідків на деяких територіях, господарських об’єктах. Більш як по сотні населених пунктів було відключено від електроенергії в Одеській, Вінницькій, Полтавській областях — усього таких відключень понад 600. Оперативно діяли працівники обленерго та рятувальні підрозділи МНС — практично протягом доби електропостачання відновлювали. Серед інших наслідків стихії — понад півтисячі повалених дерев в Одесі, пошкоджені дахи будинків та сотні підтоплених городів у власників садиб на Луганщині, залиті водою 25 вулиць у Кременчуку Полтавської області… Скрізь оперативно спрацювали рятувальники. Ще одна нештатна ситуація склалася на Запорізькій АЕС — 27 червня перезволоження призвело до аварійного відключення третього енергоблоку. Наступного дня він уже працював у нормальному режимі.

— Ми пам’ятаємо страшний паводок 2008 року в шести областях Західної України, — зауважив Василь Квашук. — Тоді було завдано збитків більш як на 3 мільярди гривень. Не можна виключити такого стихійного лиха і в липні-серпні поточного року, тому наші рятувальні сили готуються до будь-яких несподіванок. Як і до боротьби з лісовими пожежами — очікувана спека на півдні, сході, в центрі країни  та необережне поводження з вогнем можуть викликати загоряння зелених масивів.

…Із 25 червня перебував над Україною циклон. На сьогодні, підкреслив Микола Кульбіда,  він уже втратив свою активність і пересувається на Нижню Волгу та Кавказ. Отже, можемо дихнути полегшено й насолоджуватися літнім теплом.