ОТРУТОХІМІКАТИ

До кінця року область планує повністю позбутися не придатних до використання хімічних засобів захисту рослин 

Одним із завдань Комплексної стратегії розвитку Дніпропетровщини є підвищення екологічної безпеки, зокрема повне очищення від усіх не придатних  до використання пестицидів, що дісталися у спадок з радянських часів. Розпочали з інвентаризації, яка показала, що станом на 1 липня цього року в 19 районах області та місті Новомосковську перебувало понад 950 тонн цих небезпечних речовин. Для їх перезатарювання, вивезення та утилізації з державного бюджету виділено 9 млн грн, а з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища — 13,5 млн грн.

 «Цього року ми назавжди позбавимо Дніпропетровщину від усіх виявлених на її території небезпечних пестицидів, які є джерелом загрози для навколишнього середовища, а головне – для здоров’я наших людей. У 2012-й рік область має увійти без жодної тонни пестицидів!» — пообіцяв голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул.

 На сьогодні за рахунок держбюджету здійснено перший етап позбавлення від пестицидів. За межі області вивезено вже майже половину  загального обсягу хімічних засобів захисту рослин, не придатних до використання. Роботи розпочали з тих районів, де була найбільша кількість пестицидів. Так, станом на 9 вересня цього року за межі Придніпров’я вивезли понад 421 тонну пестицидів. Зокрема зі станції Грековата Криворізького району — більш як 201 т (ще треба вивезти близько 100 т). Майже повністю очистили Дніпропетровський район, де з села Горянівка вивезено 220 т (ще є майже 35 т).

 А з жовтня — вже за кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища — розпочнеться другий етап, за яким планують позбутися ще понад 530 тонн пестицидів із 147 місць складування.

За словами начальника державного управління охорони навколишнього природного середовища в Дніпропетровській області Олександра Оксамитного, нині в Україні бракує потужностей для екологічної утилізації небезпечних речовин, тому всі невикористані хімікати вивозять до Європи. Відповідні потужності є у Польщі, Швеції, Великобританії, Німеччині. У результаті міжнародних домовленостей Міністерство екології та природних ресурсів прийняло рішення щодо транскордонного перевезення пестицидів у країни Європи для подальшої утилізації згідно зі світовими стандартами.