ДОБРОЧИННІСТЬ

На Тернопіллі готуються до свята світлої казки

Іде через віки Україною добрий Святий Миколай. Здавна його свято — особливе, хвилююче, казкове, яке вже давно вийшло із суто релігійного спрямування та стало воістину всенародним. Адже завжди цього дня малюки (та й чимало дорослих) знаходять під подушкою подарунки від свого найулюбленішого Святого.

Фабрика презентів

У Тернополі запрацює нова фабрика. Своєрідність її в тому, що працюватиме вона надто короткий час. Бо цей «виробничий підрозділ» — незвичний та доброчинний. До його організації долучилася Українська греко-католицька церква. За словами голови комісії у справах молоді Тернопільсько-Зборівської єпархії о. Ореста Павліського, «вона лише координує, благословляє», всю ж роботу виконують волонтери УГКЦ та активісти громадських організацій. Ось уже восьмий рік поспіль вони готуватимуть і розноситимуть пакунки від Св. Миколая.

 «Святий отче Миколай, нас, діток, не минай! Подаруй потіху, торбину, повну сміху, і здоров’я для родини, красну долю для Вкраїни». Фото автора

Щоб фабрика працювала, як кажуть, на повну потужність, оголошують благодійну акцію «Миколай про тебе не забуде», під час якої кожна людина доброї волі зможе проявити себе помічником Великого Дарувальника: внести пожертву, стати волонтером чи допомогти власною автівкою доправити презенти за адресою. Здебільшого тернополяни приносять на фабрику дитячі іграшки. Крім забавок, до пакунку Св. Миколая, безперечно, входять солодощі і фрукти. А ще — канцелярське приладдя, книжки тощо.

У перші роки проведення такої акції добровольці-фабриканти бували лише у помешканнях малозабезпечених родин. Згодом коло отримувачів подарунків розширили. А цього року презенти від Чудотворця отримають і діти, які в день такого свята перебувають у лікувальних закладах. Більше того, від імені Св. Миколая волонтери завітають з дарунками і до деяких дорослих з особливими потребами і навіть літніх людей.

Школа умілих рук

Є ще один аспект цієї доброчинної акції. На кількох парафіях в обласному центрі зорганізують майстерні Св. Миколая, де дітям розповідатимуть про Чудотворця, вчитимуть малечу виготовляти речі власноруч.

Школу Св. Миколая відчинять і члени творчої майстерні «Арт-Колесо» та громадської організації «Молода Просвіта». Вони вже мають чималий досвід у цій справі, адже впродовж кількох років перед Великоднем навчають у «Школі писанкарства».

Двічі на тиждень у школі Св. Миколая дітей знайомитимуть із багатьма видами рукоділля. Це, зокрема, художній розпис по склу та кераміці, листівкарство, художнє валяння, квілінг, виготовлення прикрас та аксесуарів. Пізнавши премудрості такої науки, хлопчики й дівчатка власноруч творитимуть подарунки. Напередодні ж свята Миколая слухачі школи прийдуть на спільне заняття, де співатимуть, читатимуть вірші про Великого Дарувальника. Старання творчої дітвори Чудотворець теж оцінить подарунковими пакуночками.

Імпрези радості

«Він список уже склав, перевірив не раз, ось настане вже святковий час, Миколай крокує до нас», — співається у пісні. Місцева влада, меценати теж подбають, аби Великий Дарувальник завітав до діточок, обділених долею. Так, в інтернатних закладах пройде акція «З турботою про дитину». Діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, стануть учасниками святкової програми «Миколай дарує радість». 19 грудня розпочнеться і триватиме впродовж місяця доброчинний проект «Від Миколая до Різдва» для багатодітних родин і для сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Та й дітвора зможе показати свої таланти й успіхи. Юні любителі фізичної культури й спорту позмагаються за почесне звання «Найсильніший Миколай». Свої мистецькі роботи хлопчики й дівчатка покажуть на обласній виставці дитячих виробів «До нас іде Святий Миколай».