Підприємиць
Йозеф ФОЙТИК

Завтра (20 жовтня) в Україну з офіційним візитом прибуває президент Чехії Мілош Земан. Його супроводжує представницька група бізнесменів, зацікавлених в організації спільних проектів з українськими колегами. Один із підприємців, чия фірма займається екологічною переробкою відходів, —Йозеф Фойтик. В інтерв’ю «Урядовому кур’єру» він розповів, чому цей вид діяльності важливий сьогодні і як в Україні можуть скористатися чеським досвідом.

 «Сміттєва» проблема на слуху, і вона актуальна. Що потрібно для її розв’язання?

  Насамперед потрібно зрозуміти, що невміння і небажання працювати з відходами глобально впливає на навколишнє середовище. А воно не належить нам чи вам, ми всі є його частиною. На жаль, ще далеко не скрізь проблема переробки та утилізації відходів сприймається як пріоритетна.

 Зрозуміло, що доля відходів, які перероблюються і використовуються у вигляді вторсировини, різна. Якщо говорити про побутові відходи, то в Україні повторно, після їх обробки, використовується лише один відсоток, тоді як у країнах Європейського Союзу ця частка становить 50%. А ще ж є численні промислові, будівельні, біовідходи…

Сотні тисяч гектарів земель залишаються практично мертві внаслідок видобутку копалин, після екологічних аварій, на місці заводів, що ліквідувались, військових об’єктів,  сховищ токсичних речовин та інших різних звалищ.

Щоб поліпшити показники, Україні, напевне, знадобиться створити своє законодавство у галузі переробки відходів, а ті закони, що вже прийняті, повинні чітко виконуватися.

На мій погляд, важливо, щоб профільні міністерства, влада на місцях і політичні партії добивалися введення і використання таких економічних інструментів, як зниження податків і зборів, а також кредитних схем, що стимулюють переробку відходів і повторне їх використання в процесі виробництва. Могли б поліпшити ситуацію інвестиційні та грантові програми.

Чехії було важко подолати цей шлях?

  Більшість жителів наших міст, які накопичують десятки кілограмів сміття в день, туманно уявляли собі, куди діваються відходи після того, як опинилися в сміттєвому баку. Вони не були стурбовані тим, що отруйний дим, який виділяється при відкритому горінні відходів на полігонах, негативно впливає на людей. Крім того, масштабні звалища несуть в собі епідеміологічну небезпеку — там розвиваються сотні видів хвороботворних мікробів. Потрібно було постійно і багатократно пояснювати людям усю важливість цієї проблеми.

У Чехії велику роль відіграли і сьогодні відіграють вищі навчальні заклади, консалтингові інноваційні центри та асоціації, а також самі переробні компанії, які широко пропагують розвиток передових технологій в цій галузі. Роз’яснюється, що переробка дає змогу заощаджувати і рятувати, крім усього іншого, природні ресурси, котрі поновлюються, і ті, які не поновлюються, що зменшує навантаження на довкілля. Це ж національне багатство! Його ніколи не буває достатньо, і воно, на жаль, не безкінечне. Тут дуже важливий людський чинник, імпульс, здатний змінити мислення.

А це процес складний, з великою кількістю перепон, але він реальний, з позитивним підсумком. Я знаю це з власного досвіду, коли ми з колегами створювали Чеську асоціацію з переробки будівельних відходів. І ось сьогодні в ієрархії управління відходами на першому місці у нас стоїть профілактика — запобігання утворенню відходів. Потім йде регенерація —повторне використання відходів як вторинної сировини чи переробки. І тільки на останнє місце можна поставити складування відходів на полігонах і звалищах.

Ви вже давно і досить непогано заробляєте на переробці відходів. На вашу думку, в Україні подібне можливе?

— Так це і є метою мого візиту. Наша компанія «DUFONEV s.r.o.» діє на ринку 20 років. І ми готові запропонувати українським міським, регіональним владам, місцевим компаніям, що цікавляться цією тематикою, перевіреною часом, наукою і практикою, спектр наших напрацювань і технологій. Ось тільки деякі з них: переробка і використання відходів стічної води, рекультивація і ревіталізація звалищ, полігонів і великих будівельних майданчиків, використання енергетичних, промислових і побутових відходів у виробництві будівельних матеріалів, створення комплексів з виробництва екологічних добрив, утилізація та переробка будівельного сміття.

У нас є професійна команда, і тому можемо та вміємо знайти екологічні та економічні рішення найрізноманітніших проектів у нашій галузі. Менталітет, культура, традиції, освіта, ставлення до довкілля у громадян обох наших країн дуже схожі. Мені хотілось би розглядати це питання не як однобічне використання чеського досвіду, а як взаємну співпрацю між двома нашими країнами на основі взаємної вигоди.

ДОСЬЄ «УК»

Йозеф ФОЙТИК. Народився в 1948 році. Проблематикою переробки відходів займається понад 20 років. Був консультантом міністра охорони навколишнього середовища Чехії. Автор кількох законів з екології, з переробки і вторинного використання відходів. Прихильник поглибленої, взаємовигідної співпраці України і Чехії. 

Юрій ЯКОВЛЄВ
для «Урядового кур’єра»