ПАРТНЕРСТВО

У Києві відбудеться офіційна презентація Плану дій РЄ  для підтримки  реформ  в Україні

У п’ятницю, 16 вересня, широкій громадськості цей документ представлять Генсек РЄ Турбйорн Ягланд та міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. Як повідомила кореспонденту «УК» представник прес-служби РЄ Естель Штайнер, План дій, термін дії якого розраховано на три роки, спрямований на підтримку тих реформ, які просуватимуть Україну по шляху євроінтеграції. За її словами, у Раді Європи переконані, що від позитивних результатів цих амбітних реформ виграють, передусім, прості українські громадяни. План дій допоможе Україні удосконалити законодавство у сфері боротьби з корупцією, відмиванням грошей, а також у забезпеченні свободи слова та місцевої демократії, вільних та чесних виборів і зміцнення системи соціального захисту.

Нинішній План дій вже є третім подібним документом, який  спільно розробили експерти РЄ та представники українських органів влади. Він передбачає виконання 34 проектів. Загалом і в Києві, і в Страсбурзі позитивно оцінюють те, що було зроблено завдяки практиці складання цих документів і вважають, що вони стали ефективним інструментом у проведенні реформ в Україні.

Проте суттєвим залишається один нюанс, від якого напряму залежить, чи викладені на папері проекти будуть втілені в життя. Це — фінансування.  Річ у тім, що бюджет Плану дій на 2011 — 2012 роки встановлено у розмірі 23 млн євро. Наразі з них забезпечено трохи більше третини, а близько 15 млн євро залишається недофінансованими. Взагалі незначна частина проектів у рамках Плану дій для України фінансується з бюджету РЄ, проте більшість — за рахунок Євросоюзу, а також завдяки добровільним внескам окремих держав-членів РЄ.  Можливо, Україні, яка до листопада виконуватиме обов’язки голови у Комітеті міністрів Ради Європи, вдасться посприяти тому, аби процес залучення коштів на виконання Плану дій пішов жвавіше.

За інформацією Естель Штайнер, у суботу Турбйорн Ягланд відлетить до Ялти для участі у щорічній міжнародній конференції «Ялтинська європейська стратегія». Там, як планується, він зустрінеться з вищим керівництвом держави.