ПАМ’ЯТІ ПІСНЯРА

4 березня в день народження композитора Володимира Івасюка Львів знову буде в полоні його музики

Він прийшов у світ ранньою весною. І так само весною, у рік тридцятиліття, обірвалася ниточка його життя. Не стало людини, але залишилися його пісні, його чарівні мелодії. Минають роки, а вони звучать і торкаються найпотаємніших струн душі. Івасюк не загубився у плині часу, відлуння його кроків пам’ятає бруківка старого Львова. Мелодії і поетичні рядки, написані молодим талановитим і самобутнім автором і виконавцем, чарували  дивовижною енергетикою, нікого не лишали байдужим. І музика та не старіє, не втрачає своєї яскравості і барв. Душа його пісень жива і досі.

Львів, відколи зазвучали Івасюкові «Червона рута», «Водограй», «Два перстені» і десятки інших, завжди освідчувався в любові молодому композиторові. Його шанобливо вітали ті, хто не був особисто знайомим, а він привітно всміхався кожному незнайомому у відповідь на вітання, може на серці залягла глибокими снігами туга. Слава виявилася річчю непростою, не бракувало недругів, заздрісників і тих, кому не давала спокою популярність молодого таланту...

В день народження могилу Івасюка на Личаківському цвинтарі вкриють квіти шанувальників; в авторському рукописі популярної «Червоної рути» (на фото праворуч) вона була «черлена». Фото з сайту ivasyuk.org.ua

В день його народження до скромної меморіальної дошки знову хтось покладе букетик першоцвітів, які він так любив. Його могилу на Личаківському цвинтарі знову вкриють квіти. До Івасюка прийдуть його рідні, друзі, творчі побратими, шанувальники таланту. Згадуватимуть про нього сучасники, які мали щастя спілкуватися з ним чи не щодня, й ті, хто знав Івасюка лише за мелодіями його пісень. Прийдуть із любов’ю,  квітами, і, звісно, з піснею. Бо нема кращого пошанування пам’яті незабутнього Івасюка, ніж жива його пісня. Пісня, що звучить так само свіжо і життєдайно, як і за його життя. Якби не так, хіба стала б молодь слухати «нафталінові» пісеньки....

— Цього року шанувальникам творчості Володимира Івасюка, — розповів художній керівник капели «Трембіта» Микола Кулик, — презентуємо масштабний проект «Івасюк». У Львівському національному театрі опери та балету імені С. Крушельницької звучатимуть відомі пісні композитора у новій інтерпретації. 17 композицій у сучасній обробці виконають Софія Федина, Павло Табаков, Наталка Карпа, Оксана Муха та хорова капела «Трембіта». Вокальна формація «Піккардійська терція» а капела виконає кілька улюблених пісень Володимира Івасюка: «Відлуння твоїх кроків»,  «Запроси мене у сни», «Капелюх», «Не вір очам своїм».

Ідею такого концерту за участю хору та оркестру знаний музикант виношував не один рік, і тільки цього року вдалося її реалізувати. Нове аранжування композицій, за словами музичного продюсера проекту, цілковито зберігає мелодійне першоджерело. Чотири концерти, а в касі задовго до події — жодного квитка!

Тож концерти відбудуться, запевнив організатор проекту Андрій Сидор, не лише у Львові, а й по всій Україні і за кордоном. Звернулися із пропозиціями представники діаспори багатьох країн.

Музика Івасюка однаково підходить і для  вокальних груп, і для рокових гуртів та камерних оркестрів. І не варто з’ясовувати, у чиєму виконанні звучить його музика краще. Окрім понад сотні пісень, Володимир Івасюк написав дві опери та численні інструментальні композиції.

У Львівській опері відбуваються останні репетиції перед концертом.  «Щаслива і зворушена, що вдалося реалізувати такий складний проект  «Івасюк», — каже молодша сестра композитора Галина Івасюк. — Мені надзвичайно приємно, адже пройшло 34 роки з дня смерті Володі, а пісня його живе. Безмежно дякую професору Кулику за аналіз творчості брата і можливість виконувати його твори в несподіваних інтерпретаціях, зокрема у виконанні хорової капели «Трембіта». Дякую всім співакам, які долучилися до цього мистецького проекту».

ДОСЬЄ «УК»

Володимир ІВАСЮК. Український композитор і поет, один із основоположників української естрадної музики, народився  4 березня 1949 року на Бyковині. Здобував фах лікаря у Чернівецькому, відтак у Львівському медінституті. Закінчив Львівську консерваторію. Шалену популярність молодому пісняреві  принесла  «Червона рута», яку написав, коли йому було 21 рік. Володимир Івасюк — автор 107 пісень, серед яких — «Запроси мене у сни», «Два перстені», «Водограй», «Я піду в далекі гори», 53 інструментальні твори, музика до кількох спектаклів. Відійшов у вічність 18 травня 1979 року. У 2009 році йому присуджено звання Героя України (посмертно).