СПІВПРАЦЯ

Україна та Індія взяли спільний курс на пошук ринків збуту й створення умов  для роботи підприємств і бізнесу

Перебуваючи із чотириденним державним візитом в Індії, Президент Віктор Янукович провів низку ділових та офіційних зустрічей. У Нью-Делі він передовсім зустрівся із Президентом Республіки Індія Пранабом Мукерджі, потім — із лідером опозиції у Народній (нижній) палаті парламенту Республіки Індія Сушмою Дварадж, зокрема поцікавившись його думкою про стан і подальший розвиток українсько-індійських відносин.

Бізнес хоче більшого

А вже під час зустрічі з віце-президентом Індії, Головою Верхньої палати парламенту Мухаммадом Хамідом Ансарі глава Української держави наголосив, що рішення, ухвалені під час його нинішнього державного візиту до цієї країни, спрямовані на розбудову нормативно-правової бази відносин між двома державами та подальше поглиблення співпраці. «Всі рішення, які ми прийняли, стосуються посилення договірної бази між нашими країнами, визначення стратегічних напрямків співпраці й створення умов для бізнесу, — так він розставив акценти і нагадав, що Україну та Індію пов’язують давні дружні зв’язки й добрі традиції. — Їх треба продовжувати і посилювати».

Окрім цього, Віктор Янукович висловив переконання, що в сучасних складних економічних умовах у світі розвиток двосторонньої співпраці між країнами дуже важливий.

Тож активізація двосторонньої взаємодії України та Індії піде на користь обом державам. «Активізація наших відносин посилить обидві сторони, — конкретизував Президент, додавши, що це питання є «вкрай актуальним» у той час, коли світова економіка переживає непрості часи. — Для нас це дуже важливо, тому що нам потрібні ринки збуту і нам треба у різних галузях створювати нашим підприємствам, бізнесу належні умови».

Віктор Янукович також зазначив, що дієвим механізмом подальшого поглиблення співпраці стане Міжурядова українсько-індійська комісія з питань торговельного, економічного, наукового, технічного, промислового та культурного співробітництва, що відновила свою роботу. «Це дієвий інструмент, який дає змогу в різних галузях опрацьовувати різні питання», — сказав він, додавши, що йдеться як про державні органи, так і про бізнес. Тож комісія окремо розгляне питання розширення двосторонньої договірно-правової бази.

Говорячи про свій державний візит до Індії, Віктор Янукович наголосив, що сторони дійшли згоди щодо необхідності посилення двосторонньої співпраці. А окремо додав, що під час переговорів досягнуто домовленостей про значну активізацію контактів на високому рівні. У цьому контексті він нагадав про запрошення відвідати Україну з візитом прем’єр-міністру Індії і має намір зробити аналогічне запрошення й Президентові цієї країни.

Водночас глава держави відзначив важливість спільних бізнес-форумів як дієвого інструмента для підвищення інвестиційної активності та встановлення контактів між підприємцями країн.

Індія стає дедалі привабливішою для відвідування нашими співвітчизниками. Фото з сайту tajmahaltours-india.com

Справи внутрішні

У Нью-Делі, даючи інтерв’ю представникам засобів масової інформації, Віктор Янукович розповів, що прийме рішення щодо підписання Закону «Про Державний бюджет на 2013 рік» тільки після його експертної оцінки.

Глава держави зазначив, що вивчав цей документ, коли він був прийнятий урядом, однак йому поки що не відомі поправки, внесені у Верховній Раді. «Якщо там не буде суттєвих розбіжностей, коли експертна група його вивчить і зробить висновки, тільки тоді зможу сказати остаточно, підпишу його чи ні», — зазначив Президент, додавши, що станом на цей момент він ще не бачив поданого йому на підпис з парламенту цього закону.

Як передає слова Президента його прес-служба, не завершено й дискусію щодо персонального складу Кабінету Міністрів. «Я ще не остаточно відчув настрої фракцій. Для нас стане вже зрозумілішим новий склад більшості у Верховній Раді, і ми повинні будемо враховувати їхню точку зору, — пояснив Віктор Янукович і окремо додав: — У ході останньої зустрічі з Миколою Азаровим він мене запевнив, що під час розгляду питання про склад майбутнього уряду обов’язково враховуватиметься позиція парламентської більшості».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»