НОУ-ХАУ

У Києві Прем’єр знайомився із вітчизняними енергозберігаючими технологіями

Учора Микола Азаров відвідав ПАТ «Тодак». Це машинобудівне підприємство запатентувало новий тип перетворення електричної енергії в теплову, який не має аналогів у світі - нагрівальний елемент «ЕКОНІК».

«Підприємство виробляє не лише енергозберігаючі електричні плити, а й цілий комплекс обладнання, яке дозволяє економити до 30% електроенергії. Це надзвичайно важливо, оскільки у бюджетній сфері у нас величезна кількість кухонь, пралень, лазень. І, безумовно, потрібна державна підтримка і державна увага для того, щоб усе це реалізувати в рамках програми енергозбереження», — наголосив Прем’єр.

Для прикладу, в Україні в цілому на об’єктах громадського харчування налічується 145112 електричних плит. Якщо ж вони працюватимуть із застосуванням нагрівального елемента «ЕКОНІК», і кіловат електроенергії коштуватиме 0,93 грн, то за рік наша країна зможе зекономити більше мільярда гривень.

По завершенні огляду глава уряду доручив розробити програму заміни застарілого газового обладнання та електричних плит на енергозберігаючі електричні конфорки у військових частинах, бюджетних і комунальних установах.

Ось такі нагрівальні елементи здатні допомогти країні. Фото Олега МАРКЕВИЧА

А вже за півгодини Микола Азаров оглянув столичну загальноосвітню школу №18. Там з 2008 року працює теплонасосна установка, яка забезпечує заклад теплом. «Окупність такого проекту (зі встановлення насосної установки для теплопостачання, яка автономно забезпечує потреби в опаленні та гарячій воді. — Авт.) становить 5 років, однак уже з першого року ми починаємо економити найдорожче для нас паливо — газ. Безумовно, це цікавий проект, і ми почнемо його поширювати там, де він уже на перших етапах даватиме відчутну користь», — зазначив Микола Азаров. Тут встановлено й електричні світильники з автоматичним регулюванням рівня освітленості, які дають економію електроенергії до 40%, а дітям — нормальне рівномірне освітлення протягом усього дня відповідно до медичних стандартів.

Продовжуючи енергетичну тему, на брифінгу Прем’єр відповів на запитання журналістів щодо зустрічі Президента Віктора Януковича з Президентом Росії Дмитром Медведєвим 24 вересня: «У нас є великі очікування від цього візиту і цієї зустрічі. І ми розраховуємо на те, що вона покладе початок для укладення нового газового контракту. Принаймні, ми на це налаштовані. З цим Президент і їде до Москви».

Прем’єр сподівається, що російська сторона також прагне знайти компроміс у цьому питанні. «Воно якоюсь мірою не задовольнятиме, напевно, і російську, і українську сторону, тому що треба буде поступитися. Але ми повинні отримати нормальний контракт, природно, на прийнятних для Росії умовах», — констатував Микола Азаров.

Також він зазначив, що до парламенту подано збалансований за доходами і видатками проект Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік». З Міжнародним валютним фондом було узгоджено його основні параметри, зокрема дефіцит бюджету та джерела його погашення. Тож висновок із цього Микола Азаров зробив такий: ніяких «дірок» у проекті закону немає.

Микола Азаров у Києві відвідав ПАК «Тодак». Фоторепортаж Олега МАРКЕВИЧА